Georg Jensen: To brand κοσμημάτων που έχει γίνει συνώνυμο του Scandinavian chic

Ναταλία Κατσακιώρη
Georg Jensen: To brand κοσμημάτων που έχει γίνει συνώνυμο του Scandinavian chic
JOSEPH ALEXIADIS

Η ξεχωριστή ιστορία πίσω από ένα εμβληματικο brand που απηχεί τις αξίες της σκανδιναβικής κομψότητας.

Αν έχεις επισκεφθεί ποτέ την Κοπεγχάγη, τότε θα έχεις πάρει μία γεύση για το τι σημαίνει Georg Jensen. Δεν μιλάμε για ένα local brand κοσμημάτων με μεγάλη απήχηση, αλλά για ένα πραγματικό σημείο αναφοράς της δανέζικης κουλτούρας και κομψότητας, που απηχεί τις αξίες ενός ολόκληρου λαού. Το brand αυτό έχει έρθει και στην Ελλάδα με δύο κατάστημα και εμείς μπορούμε να εξερευνήσουμε πλέον τη φιλοσοφία του και από κοντά. Εξάλλου, με το που μπεις σε ένα κατάστημα Georg Jensen θα πάρεις αμέσως το vibe της κουλτούρας του, που θα σε βάλει αμέσως σε διάθεση αναδρομής στην ιστορία του, η οποία κρύβει πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

JSPH8809.jpg

Mayol: Τα ελληνικά κοσμήματα που λατρεύουν οι Dua Lipa & Gidi Hadid και αποθέωσαν το Y2K style

Η ιστορία του Georg Jensen.

Ο designer Georg Jensen ίδρυσε το 1904 το ομώνυμο label του στην Κοπεγχάγη, θέλοντας να συνδυάσει την προσωπική του αρχιτεκτονική ματιά με τα πολυτελή μέταλλα και τους πολύτιμους λίθους. Δημιούργησε έτσι ένα brand κοσμημάτων που συνδέθηκε άρρηκτα με το iconic σκανδιναβικό design, αλλά και τη βαθύτερη φιλοσοφία των Δανών, που φέρνει το versatility και την ποιότητα στην κορυφή των απαιτήσεών τους από ένα κόσμημα. Ο ίδιος έχοντας μεγαλώσει κοντά στη φύση, κράτησε τις γραμμές της στα έργα του, ενώ ταυτόχρονα μιλούσε πάντα για το πόσο σημαντικό είναι ένας καλλιτέχνης να αφουγκράζεται τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να επηρεάζεται από τις τάσεις και τη μόδα. Έθεσε έτσι σχεδόν αμέσως μία από τις πιο σημαντικές αξίες της brand του.

Stigmiotypo-o8onhs-2024-07-15-161303.png
JSPH8814.jpg

Ωστόσο, αυτό το τόσο σύγχρονο και πλέον κλασικό για εμάς στυλ των κοσμημάτων του ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την αισθητική της εποχής, που ήθελε τις ρομαντικές, μυθικές διακοσμήσεις με τις περίτεχνες λεπτομέρειες να πρωταγωνιστούν. Ο ίδιος αντ' αυτού αγκάλιασε το πρωτοποριακό στυλ της εποχής, την Art Nouveau, με τις απλές οργανικές του μορφές και μια ιδιαίτερη προσέγγιση της παραγωγής των κοσμημάτων, που βασίζεται στη δεξιοτεχνία των παραδοσιακών τεχνιτών της χώρας του, βάζοντας έτσι σο χάρτη έντονα και το στοιχείο της παράδοσης.

Ο ίδιος ο Georg Jensen υπήρξε ένας ευαίσθητος καλλιτέχνης, προικισμένος με μεγάλο ταλέντο, που του έδωσε τη δυνατότητα να μετατρέψει το όραμά του σε πραγματικότητα. Η συλλογή Moonlight Grapes είναι μία από τις πρώτες του συλλογές που συνεχίζει να κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα και σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Georg Jensen. Μέσω αυτής κατάφερε να μεταφέρει τις συμμετρικές ρώγες των σταφυλιών πάνω σε κοσμήματα μικρά κομψοτεχνήματα, αλλά και σε σκεύη για το σπίτι, αφού ο ίδιος ασχολήθηκε και με τα αντικείμενα χώρου. O ίδιο έφυγε από τη ζωή το 1935, αφήνοντας πίσω του μία συγκλονιστική παρακαταθήκη και ένα brand που παραμένει επίκαιρο ακόμα και στις μέρες μας, έναν αιώνα σχεδόν μετά την ίδρυσή του.

JSPH8849.jpg

Το πολύτιμο αρχείο του.

Προσωπικά, είχα την τύχη να ταξιδέψω μέχρι την Κοπεγχάγη και να απολαύσω μία ιδιωτική ξενάγηση από την ομάδα του Georg Jensen στα κεντρικά τους. Μέχρι και σήμερα το αρχείο είναι καλά φυλασσόμενο σε έναν χώρο που παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, καθώς απαγορεύεται η οποιαδήποτε φωτογραφία που να δηλώνει την ακριβή τοποθεσία του. Αφού πρώτα περάσαμε από το κομμάτι του εργαστηρίου, όπου είδαμε βήμα-βήμα τους τεχνίτες της εταιρίας να δουλεύουν στο χέρι επί μήνες το κάθε ένα item, περάσαμε στα άδυτα του αρχείου, το οποίο διατηρεί ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

JSPH8953.jpg
JSPH9010.jpg

Τα πρωτότυπα σκίτσα είναι το πρώτο στοιχείο που μπορέσαμε να δούμε, με τις ακριβείς μετρήσεις και σημειώσεις του designer να φαίνονται ακόμα. Αμέσως μετά τα ασημικά που βρίσκονται σε ειδικές προθήκες, όπως τα hair pieces και οι χειροποίητες ζώνες της εποχής, την προσοχή μας τράβηξαν φυσικά τα πρωτότυπα αντικείμενα, τα οποία και μπορείς να αγγίξεις, ακόμη και να δοκιμάσεις. Κάθε κατασκευαστής αλλά και σχεδιαστής ή καλλιτέχνης που μπαίνει με τον οποιοδήποτε τρόπο στην οικογένεια του Georg Jensen, πρέπει να περάσει αυτή τη μοναδική εμπειρία του αρχείου, για να μπορέσει να προχωρήσει στη φάση της ανάπτυξης του οποιοδήποτε νέου προϊόντος, μας είπε η ξεναγός μας εκεί, κάνοντάς μας να κατανοήσουμε τη σημασία που δίνει μέχρι και σήμερα η εταιρία στη σύνδεση παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.

JSPH8946.jpg
JSPH8950.jpg

Μία επίσης υπέροχη στιγμή ήταν όταν είδαμε και τα σκίτσα του μεγάλου Έλληνα designer Minas, ο οποίος ξεκίνησε τη συνεργασία του με την εταιρία το 1996, καταφέρνοντας να γίνει ο πρώτος καλλιτέχνης που το όνομά του αναγράφτηκε πάνω στη συλλογή που δημιούργησε για τον Georg Jensen. Δίπλα σε αυτά τα σκίτσα υπάρχει και το «βιβλίο» όπου για δεκαετίες τώρα, από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της εταιρίας, καταγράφεται ο αριθμός των αντικειμένων που έχει παραχθεί από κάθε σχέδιο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην ομάδα να γνωρίζει το πόσο σπάνιο είναι το κάθε item.

Georg Jensen: Το σκανδιναβικό κόσμημα στο σήμερα.

Έχοντας γνωρίσει και κατανοήσει ένα μικρό μέρος της ιστορίας του Georg Jensen, με μία επίσκεψή σου σε ένα κατάστημα θα μπορέσεις να περιπλανηθείς με μεγάλη ευκολία στις συλλογές του, ακούγοντας την ιστορία της κάθε ξεχωριστής συνεργασίας του brand. Κάποιες μετράνε δεκαετίες και κάποιες μερικούς μόλις μήνες. Και αυτό είναι το συναρπαστικό στοιχείο του Georg Jensen που συνδέει το παρελθόν με το παρόν με έναν μοναδικό τρόπο. Όπως η συλλογή Daisy, μία από τις ιστορικές συλλογές του brand, αφιερωμένη στη Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, μιας και το label φέρει και την προστασία του στέμματος, με όλα σχεδόν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας να φοράνε customized items του Georg Jensen.

Η ιστορία του οίκου Bvlgari: Ο κορυφαίος οίκος κοσμημάτων που γεννήθηκε σε ένα χωριό των Ιωαννίνων

Με την New York Herald Tribune να τον ανακηρύσσει ως τον σπουδαιότερο αργυροχόο των τελευταίων 300 ετών το brand συνεχίζει μέχρι και σήμερα να δικαιώνει τη μακρά του παράδοση στο πρωτοποριακό design. Από την πρώτη στιγμή που θα δοκιμάσεις πάνω σου ένα κόσμημα του οίκου Georg Jensen θα ταξιδέψεις στην ιστορία του και θα γίνεις κοινωνός του scandianvian life style, που έχει γίνει από τις μεγαλύτερες τάσεις τα τελευταία χρόνια. Η δικαίωση της απλότητας είναι εδώ και ο Georg Jensen έχει χαράξει το δρόμο για εμάς πριν από έναν περίπου αιώνα.

JSPH8846.jpg

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.