Nostalgic style: 2 vintage stores μας λένε τι ψωνίζει ο κόσμος των second hands το καλοκαίρι

Ναταλία Κατσακιώρη
Nostalgic style: 2 vintage stores μας λένε τι ψωνίζει ο κόσμος των second hands το καλοκαίρι

Είναι τα μπλουζάκια με logo ξανά στη μόδα; Δύο αγαπημένα vintage καταστήματα του κέντρου μας λένε τι φοράει σήμερα η «νεολαία».

Από πότε θυμάσαι τα vintage stores στην πόλη; Η Αθήνα έχει πολύ μεγαλύτερη παράδοση από αυτή που νομίζεις με τα second hand και vintage stores να «ξεφυτρώνουν» στα στενά του κέντρου -και όχι μόνο. Η κουλτούρα του να αγοράζουμε ρούχα που παλιότερα φόραγε κάποιος άλλος δεν ήταν στο DNA του Έλληνα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να παραδεχτούμε. Τα ελάχιστα vintagάδικα και thrift stores της πόλης πορευόντουσαν παλιά μόνο με τους τουρίστες και τους λίγους ψαγμένους locals, μόνο που σήμερα αυτή η εξίσωση έχει αλλάξει και η νέα γενιά -aka η Gen Z- έχει γεμίσει τα second hand μαγαζιά κάθε γειτονιάς.

Το ιστορικό κέντρο και οι hype συνοικίες όπως τα Εξάρχεια για παράδειγμα, είναι τα μέρη που σε μία και μόνο βόλτα θα ανακαλύψεις πολλά μικρά διαμαντάκια γεμάτα θησαυρούς από μία άλλη εποχή. Γιατί σίγουρα θα το έχεις παρατηρήσει: το nostalgic style είναι cool, είναι και πάλι στην κορυφή των τάσεων και είναι το trend που απασχολεί τους πάντες. Παλιούς και νεότερους, είτε αγοράζουν τα καινούργια designer items με έμπνευση από τα 90s και 00s, είτε μιλάμε για τα πιο νέα παιδιά που αναγκαστικά συνήθως έχουν και χαμηλότερο budget. Κάπως έτσι μέσα στα τελευταία δύο χρόνια τα vintage stores έχουν γίνει πιο διάσημα από ποτέ.

Mini golf, θερινό, βόλτα στον Φλοίσβο: Τα καλύτερα «vintage» μέρη για να βγεις στην Αθήνα

Αυτός, βέβαια, δεν είναι σίγουρα ο μόνος λόγος, γιατί τι καλύτερο, αν είσαι λάτρης του nostalgic style, από ένα αυθεντικό κομμάτι των 80s και 90s. Το να βρεις ένα ρούχο που χρονολογείται από τότε, έχει διατηρηθεί άψογα και σίγουρα θα ξεχωρίσει ανάμεσα στα υπόλοιπα looks της ντουλάπας σου είναι ότι πιο original μπορείς να κάνεις για να αναβιώσεις μία περασμένη εποχή. Και ναι αυτό είναι ο ορισμός του cool! Εμείς μιλήσαμε με δύο αγαπημένα μας vintage shops στο κέντρο της Αθήνας που έχουν χαρακτηριστεί για τις 90s και 00s συλλογές τους. Τι φοράνε σήμερα οι genzers, τι ζητάνε οι millennials και τι πρέπει τέλος πάντων να αγοράσουμε και εμείς για να ξαναζήσουμε για λίγο τα ανέμελα παιδικά μας χρόνια;

https://www.instagram.com/p/CW5nWs7t57m/

2 vintage stores μας επαναφέρουν στα 90s και 00s.

O Σπύρος άνοιξε το μαγαζί του στα Εξάρχεια το 2012, όταν οι περισσότεροι Έλληνες που έμπαιναν μέσα έφευγαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, όταν άκουγαν ότι τα ρούχα ήταν second hand. «Τότε δεν ήταν καθόλου μόδα το συγκεκριμένο style, δεν ήταν μόδα και το vintage γενικά, όποιος ήθελε να έχει τέτοιο μαγαζί έπρεπε να το κάνει στο κέντρο που υπήρχαν τουρίστες,» μου είπε ένα απόγευμα καθώς μιλάγαμε. «Έγινε τάση μετά από πολλά χρόνια, από το 2016-17 έγιναν πιο ανοιχτοί στο να μπαίνουν σε αυτά τα μαγαζιά».

Το Reset Thrift Shop είναι πλέον ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια για ρούχα από τα 00s, 90s και 80s στα Εξάρχεια κυρίως γιατί όπως μου λέει ο Σπύρος (aka ο ιδιοκτήτης) είναι της εποχής του, ειδικεύεται σε αυτό το στυλ, του αρέσει και είναι κάτι που μπορεί να υποστηρίξει ακριβώς γιατί τον εκφράζει. Σήμερα στο μαγαζί υπάρχει σταθερή πελατεία που γυρνάει ξανά και ξανά στο ίδιο vintagάδικο, ακριβώς γιατί εμπιστεύεται το γούστο και το στυλ πάνω στο οποίο έχει χτίσει ο Σπύρος τις συλλογές που θα βρεις στα ράφια του. «Ο κόσμος είναι από 16-40, γενικά η νέα γενιά και στους Έλληνες είναι πιο ανοιχτοί,» μου είπε καθώς προσπαθούσαμε να δώσουμε ένα σχήμα στο αγοραστικό κοινό της εποχής.

https://www.instagram.com/p/B39wGGiFSi2/

«Τα vintagάδικα πλέον δεν διαχωρίζονται και τόσο. Πιο παλιά ήταν μόνο το γυναικείο αναπτυγμένο. Το ανδρικό κομμάτι δεν υπήρχε. Όποιος έβαζε και ανδρικό του λέγανε ότι θα κλείσει το μαγαζί του σε ένα εξάμηνο,» συνεχίζει, ενώ σήμερα αντίθετα ο ίδιος βλέπει τη νέα γενιά των ανδρών να ψωνίζει το ίδιο συχνά με τις γυναίκες, να προσέχουν το στυλ τους και να ενδιαφέρονται αντίστοιχα για τη μόδα.«Ο τουρισμός στα Εξάρχεια βοήθησε,» καταλήγει αφού ο ίδιος είναι σίγουρος ότι αυτό βοήθησε πολύ στην αντίληψη των Ελλήνων απέναντι στα second hand ρούχα και αξεσουάρ.

Τι θα βρεις στο Reset Thrift Shop; Τα ρούχα που αναζητούν πλέον όλοι. «Ζητάνε πολύ τα baggy από τη δεκαετία του 90' μέχρι αρχές του 2000. Οι περισσότεροι ψάχνουν και στα ανδρικά και στα γυναικεία ρούχα χωρίς να το διαχωρίζουν. Εξάλλου τα περισσότερα items είναι unisex, αφού το μαγαζί δεν έχει καθόλου φούστες και φορέματα. Το hit του καλοκαιριού; «Οι ποδοσφαιρικές φανέλες! Είναι λογικό όταν είναι περίοδος Euro να ανεβαίνει και η ζήτηση μίας φανέλας, αλλά τώρα η τάση ήρθε από την Αγγλία, όπου συνδυάζουν τα baggy jeans με μία φανέλα, άνδρες-γυναίκες.Το χειμώνα είχαμε τα φλις της Northface, που είχε ανέβει σαν street wear».

Reset Thrift Shop, Στουρνάρη 15, 210 8087005

Σε μία άλλη γειτονιά του κέντρου, στο πολυσύχναστο Ψυρρή, τη γειτονιά που αναγεννήθηκε μέσα από τα Airbnbs και τα τουριστικά ταβερνάκια, βρίσκεται και το New Skin Vintage της Μαργαρίτας Παπαμανώλη. Όποια στιγμή της ημέρας και αν περάσεις από το συγκεκριμένο στενό, θα βρεις ένα ζωηρό πλήθος να αναζητά στα δικά του νέα αποκτήματα στα πιο ράφια και τις κρεμάστρες του μαγαζιού, που έχει γίνει ένα από τα στέκια της περιοχής.

https://www.instagram.com/p/C7O6gTEIM6c/

Ο τουρισμός είναι και εδώ φυσικά σημαντικός, αλλά το συγκεκριμένο vintage store έχει καταφέρει να χτίσει το δικό του κοινό κυρίως λόγω των συλλογών του, που είναι βγαλμένες κυριολεκτικά από τα 90s και 00s, τις πιο nostalgic εποχές για τους Genzers. H ίδια η Μαργαρίτα είναι μία pop προσωπικότητα, που ξέρει πολύ καλά το χώρο του second hand και γνωρίζει και από τη δική της εμπειρία τι είναι αυτό που θέλει να βρει κάποιος να φορέσει μέσα στο καλοκαίρι. «Τα σορτσάκια Levi's,» μου λέει κατηγορηματικά, όταν τη ρωτάω ποιο είναι το πιο δημοφιλές item του καλοκαιριού. «Το ίδιο ισχύει και για τα χαβανέζικα πουκάμισα για άνδρες και γυναίκες».

Photo-by-NewSkin-Athens-Vintage-on-February-13-2024..jpg

Photo: Instagram@NewSkin Athens Vintage

Τα αξεσουάρ όπως τα καπέλα jockey και οι μεγάλες ζώνες είναι επίσης στα must των αναζητήσεων, μαζί με τις ultra mini Y2K φούστες και τα corset tops. Αυτό, στο οποίο, πάντως συμφωνεί με το Σπύρο είναι το κόλλημα του fashion crowd με τις ποδοσφαιρικές φανέλες, που αναζητούν όλοι ήδη από το χειμώνα, για να τις συνδυάσουν με τα καθημερινά urban looks τους και όχι με κάτι αθλητικό, όπως μου λέει.

Old school is the new cool! Οι νοσταλγικές τάσεις που είδαμε στα catwalks

H νοσταλγικότητα στη μόδα είναι γεγονός και καθώς αναζητάς τρόπους να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στη βιώσιμη πλευρά της, κάνε μία βόλτα από τα second hand καταστήματα της γειτονιάς σου. Θα ξαναδείς τις πιο όμορφες δεκαετίες της ζωής σου να ζωντανεύουν και θα ανακαλύψεις μοναδικά, αυθεντικά items της εποχής. Γιατί αν είναι να ξαναζήσουμε το nostalgic style, τουλάιστον ας το κάνουμε σωστά.

New Skin Vintage Store, Αριστοφάνους 1, Ψυρρή, 6984680567

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.