Τοξική θετικότητα: Το βιβλίο της Whitney Goodman έγινε viral σε έναν κόσμο με εμμονή στην ευτυχία

Πατούλια Κατερίνα

Αλλά αν όλη αυτή η θετικότητα είναι η απάντηση, γιατί τόσο πολλοί από εµάς νιώθουµε άγχος, κατάθλιψη και εξάντληση; Η ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman ανέλυσε την πεμπτουσία της θετικής τοξικότητας στο ομώνυμο βιβλίο της.

Είναι εκείνα τα quotes που εμφανίζονται γύρω σου για το πως ο χρόνος επουλώνει τις πληγές, είναι τα hashtag ευτυχίας σε κάθε λεζάντα στο Instagram με τις φράσεις #goodvibesonly #Livelaughlove που σε κάνει να απορείς γιατί όλο; Ο κόσμος έχει συμμαχήσει και προσπαθεί να σε πείσει πως πρέπει να γίνεις θετικός άνθρωπος.

Καθηµερινά, βοµβαρδιζόµαστε µε τόνους «υποχρεωτικής» θετικότητας.

Τα social media είναι γεµάτα από συµβουλές που µας παροτρύνουν επιτακτικά να δούµε τη φωτεινή πλευρά της ζωής και µόνο. Ειδικοί κάθε είδους από life coaches έως θεραπευτές προσπαθούν να µας πείσουν ότι το κλειδί για την ευτυχία είναι η αποσιώπηση της αρνητικότητας. Ακόµα και όταν αντιµετωπίζουµε σηµαντικές προκλήσεις όπως ασθένειες, απώλειες, χωρισµούς και άλλα δυσάρεστα µας δίνεται ελάχιστος χώρος για να εκφράσουµε τα αληθινά µας συναισθήµατα. Και φυσικά ούτε συζήτηση να τα επεξεργαστούµε πριν φτάσουµε στο σηµείο να νιώσουµε καλύτερα και να προχωρήσουµε.

Αλλά αν όλη αυτή η θετικότητα είναι η απάντηση, γιατί τόσο πολλοί από εµάς νιώθουµε άγχος, κατάθλιψη και εξάντληση;

Η ψυχοθεραπεύτρια Whitney Goodman ανέλυσε την πεμπτουσία της θετικής τοξικότητας στο ομώνυμο βιβλίο της και σε πρόσφατη συνέντευξή της εξήγησε το πώς έχει δημιουργηθεί αυτή η ιδέα του θετικού ατόμου, του ατόμου που μάλλον είναι ρομπότ για να μπορεί να βλέπει το καλό και το θετικό σε όλα.

Η τοξική θετικότητα δεν σε αφήνει καν να παραπονεθείς για ό,τι στραβό κι αν σου συμβεί, ακόμα κι αν μιλάμε για μια απώλεια και σε κάνει να νομίζεις πως αν μια τέτοια συμπεριφορά θα σου φέρει κι άλλα αρνητικά.

H συγγραφέας του βιβλίου εξηγεί πάντως πως αυτή η τοξική θετικότητα λέει στους ανθρώπους πως όσα νιώθουν δεν είναι αληθινά αλλά τα έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει και η ίδια μέσα και από τον λογαριασμό της στο Instagram (sitwithwhit) έχει κάνει σκοπό της να φτιάξει την τοξική θετικότητα σε υγιή θετικότητα, να μας υπενθυμίσει πως είναι οκ να νιώθουμε άσχημα ή λυπημένοι ή εκνευρισμένοι και να αφήνεις τους γύρω σου να καταλάβουν την παλέτα των συναισθημάτων που βιώνεις.

Δίκαια λοιπόν καταλαβαίνουμε γιατί οι New York Times έγραψαν πως το βιβλίο της Goodman είναι ένα αναζωογονητικό τονωτικό που αντισταθμίζει την πίεση της κοινωνίας να είμαστε ζωντανά, χαμογελαστά emojis».

Η ειδικός καταφέρνει στα κεφάλαια του βιβλίου να εξηγήσει πως η τοξική θετικότητα δεν είναι κάτι νέο και πως ειδικά στην αμερικάνικη κουλτούρα η μανία με τη θετικότητα έχει φωλιάσει για τα καλά πολλές δεκαετίες τώρα και αυτό ακριβώς περιγράφει:

«Ο πυρήνας της τοξικής θετικότητας είναι ότι απορρίπτει και κλείνει τη συζήτηση, ουσιαστικά λέει, όχι, αυτό το συναίσθημα που νιώθεις, είναι λάθος — και σε βάζει στο τρυπάκι να καταλάβεις γιατί θα πρέπει να είσαι χαρούμενη. Η υγιής θετικότητα από την άλλη πλευρά, θα σου επιτρέψει να δεις και την πραγματικότητα αλλά να βάλεις στην εξίσωση και την ελπίδα σε αντίθεση με τη θετική τοξικότητα που αρνείται τα συναισθήματα και μας εξαναγκάζει να τα καταπιέσουμε».

Το πιο ωραίο σημείο του βιβλίου είναι πως δεν μένει στη θεωρία και τις έρευνες αλλά με απλούς τρόπους, παραδείγµατα και διαλόγους µάς δείχνει πώς να σταθούµε στους γύρω µας όταν τα δύσκολα συναισθήματα τους κυριεύουν (και ναι, δεν αρκεί ένα «θα περάσει κι αυτό»).

Το αποτέλεσµα είναι περισσότερη αυθεντικότητα, σύνδεση και ανάπτυξη — και τελικά, ένα µονοπάτι για να έρθουµε σε επαφή µε τον αληθινό µας εαυτό.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ως κύρια λειτουργία του έχει το να ψάχνει τον κίνδυνο και να μας κρατά ζωντανούς, όχι να μας κάνει ευτυχισμένους. Τα συναισθήματα είναι μια ακούσια απόκριση σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα και δεν έχουμε τον πλήρη έλεγχο της συναισθηματικής μας εμπειρίας», τονίζει η ειδικός.

Το ξεχωριστό στο σπάνιο αυτό βιβλίο αυτοβελτίωσης είναι πως ο αναγνώστης θα βρει να έχει υπάρξει και θύτης και θύμα τοξικής θετικότητας. Οι συμβουλές μέσα στα κεφάλαια είναι απλές, αλλά τόσο καίριες. Πώς θα διαχειριστείς ένας συναίσθημα; Πώς θα διαμαρτυρηθείς για κάτι αποτελεσματικά; Πώς θα στηρίξεις κάποιον που σε έχει ανάγκη; Αυτά ακούγονται απλά αλλά δεν είναι.

«Οι θετικές κοινοτοπίες και η επιδίωξη της ευτυχίας χρησιμοποιούνται τελικά ως εργαλεία για να κρατούν τους ανθρώπους υποταγμένους και ήσυχους», λέει η ειδικός και εξηγεί πως το να θυμώνεις και να εκφράζεις δυσαρέσκεια είναι συχνά ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αλλάξεις μέσα σε μια κοινωνία.

Πέρα και πάνω από βιβλίο αυτοβοήθειας, η «Τοξική Θετικότητα» είναι ένα εγχειρίδιο βοήθειας της κοινωνίας και σου ζητάει μόνο ένα πράγμα: Να είσαι ειλικρινής με τους άλλους και να μην καταπιέζεσαι να κάνεις πως δεν ανησυχείς για να είναι χαρούμενοι οι άλλοι γύρω σου!

Το βιβλίο Τοξική Θετικότητα κυκλοφορεί από την KeyBooks

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης