Με Brad Pitt και Angelina Jolie, το 81o Φεστιβάλ Βενετίας κάνει πρεμιέρα πιο ενδιαφέρον από ποτέ

Με Brad Pitt και Angelina Jolie, το 81o Φεστιβάλ Βενετίας κάνει πρεμιέρα πιο ενδιαφέρον από ποτέ
Jacopo Salvi via Instagram/ labiennale

Από το «Joker: Folie à Deux» μέχρι το «Maria». Από τον George Clooney και την Angelina Jolie μέχρι τον Brad Pitt και την Nicole Kidman, το Φεστιβάλ Βενετίας 2024 ξεκινά στο Λίντο με δύο ελληνικές συμμετοχές με την ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη και εκείνη του Αλέξανδρου Αβρανά. 

Τα νέα τα έμαθες; Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας επιστρέφει στις 28 Αυγούστου 2024 για 81η φορά με εντυπωσιακά έργα, ύστερα από την περσινή απουσία celebrities στο κόκκινο χαλί.

Το Φεστιβάλ Βενετίας 2024 θα διεξαχθεί στο Λίντο της Βενετίας από τις 28 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2024 και αυτή τη φορά, celebrities όπως ο George Clooney, η Angelina Jolie, ο Brad Pitt, η Nicole Kidman και η Lady Gaga θα μπορούν να βρεθούν εκεί και να υποστηρίξουν τις ταινίες.

Το αρχαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο ξεκινά και οι 21 ταινίες που επιλέχθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα και διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα ελπίζουν ότι θα προκαλέσουν αίσθηση για τα βραβεία, καθώς το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έχει μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία εκκίνησης των Όσκαρ τα τελευταία χρόνια.

Το Φεστιβάλ Βενετίας 2024 πρόκειται να είναι μια αστραφτερή υπόθεση που αναμένεται να αντισταθμίσει τις στιγμές που έλειπαν πέρυσι στο κόκκινο χαλί λόγω της απεργίας των σεναριογράφων και των ηθοποιών του Hollywood.

«Νομίζω ότι φέτος θα έχουμε τον μεγαλύτερο κατάλογο ταλέντων που περπατούν στο κόκκινο χαλί από ποτέ», δήλωσε ο διευθυντής του φεστιβάλ, Alberto Barbera. «Έχουμε ανακάμψει από τις περσινές απεργίες. Όλοι οι συντελεστές κάθε ταινίας θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ και θα περπατήσουν στο κόκκινο χαλί».

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Φεστιβάλ Βενετίας 2024

Όλα ξεκινούν στις 28 Αυγούστου 2024 με την εναρκτήρια ταινία «Beetlejuice Beetlejuice», τη συνέχεια της λατρεμένης ταινίας του 1988 του Tim Burton - η οποία προβάλλεται εκτός συναγωνισμού.

Η φετινή κριτική επιτροπή, με επικεφαλής τη Γαλλίδα ηθοποιό Isabelle Huppert και μέλη τους James Gray, Andrew Haigh, Agnieszka Holland, Kleber Mendonça Filho, Abderrahmane Sissako, Giuseppe Tornatore, Julia von Heinz και Zhang Ziyi, θα έχει λίγες ημέρες συναρπαστικές αλλά και δύσκολες για την απονομή του πολυπόθητου φετινού Χρυσού Λέοντα.

Εστιάζοντας στους 21 διαγωνιστικούς τίτλους (δύο λιγότεροι από πέρυσι), οι πιο αναμενόμενες συμμετοχές είναι μεταξύ άλλων το «Maria» του Pablo Larrain και το «The Room Next Door» του Pedro Almodóvar (η πρώτη του αγγλόφωνη ταινία). Με πρωταγωνιστές τους Daniel Craig, Angelina Jolie και Tilda Swinton, αντίστοιχα, κάθε ταινία φτάνει με ελπίδες για βραβεία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το ιστορικό των σκηνοθετών στις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Μάλιστα, το «Maria» με πρωταγωνίστρια τη Jolie είναι μία ελληνική συμπαραγωγή (της Heretic, της εταιρίας των μεγάλων επιτυχιών «Τρίγωνο της Θλίψης», «How to Have Sex»).

https://www.instagram.com/p/C-ujkr_t8LR/

Μία ακόμη ταινία που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο ενδιάφερον είναι το «Joker: Folie à Deux», τη συνέχεια του βραβευμένου με Χρυσό Λέοντα του 2019 «Joker», που δοκιμάζει ξανά τις δυνάμεις του στο φεστιβάλ.

https://www.instagram.com/p/C-3AM7fq_5R/

Όσον αφορά τις ταινίες-έκπληξη, δεν έχεις παρά να κοιτάξεις το «The Brutalist», την πολυαναμενόμενη τρίτη ταινία του ηθοποιού και σκηνοθέτη Brady Corbet, ο οποίος κέρδισε μερικά βραβεία στη Βενετία το 2015 για την πρώτη του ταινία «The Childhood of a Leader».

Μεταξύ των πολυαναμενόμενων ταινιών που θα διαγωνιστούν είναι και η ταινία «Babygirl» με Nicole Kidman και Harris Dickinson, η πρώτη ταινία της Ολλανδέζας Halina Reijn μετά την αμερικανική της επιτυχία «Bodies Bodies Bodies Bodies».

https://www.instagram.com/p/C-5WmtVKIr-/

Κοιτάζοντας το ευρύτερο πρόγραμμα, μερικές μικρές τάσεις περιλαμβάνουν το «Love» του Dag Johan Haugerud και το «Youth - Homecoming» του Wang Bing, ενώ υπάρχουν και δύο ταινίες που σχετίζονται με τους Beatles, το «One to One: John & Yoko» των Kevin Macdonald και Sam Rice-Edwards και το «Things We Said Today» του Andrei Ujica. Υπάρχουν, φυσικά, και πέντε ιταλικές ταινίες, μεταξύ των οποίων είναι το «Diva Futura» της σκηνοθέτιδας Giulia Louise Steigerwalt και το «Battlefield» του πρώην νικητή του Χρυσού Λέοντα Gianni Amelio.

Το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Βενετίας 2024 δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον και που μας τραβά την προσοχή. Ο Brad Pitt και ο George Clooney θα βρεθούν στο Λίντο για την πρεμιέρα της εκτός συναγωνισμού ταινίας τους «Wolfs» με πολλούς να ελπίζουν ότι θα γίνει φθινοπωρινό blockbuster.

Η ελληνική παρουσία στο Φεστιβάλ Βενετίας 2024

Το φεστιβάλ για ακόμα μία χρονιά θα έχει και ελληνικό ενδιαφέρον. Η νέα ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη «Harvest» βρίσκεται στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα και διεκδικεί τον Χρυσό Λέοντα, ενώ ανάμεσα στις επιλογές του Διαγωνιστικού Τμήματος Orizzonti συναντάμε και νέα ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά «Quiet Life».