Ο Pedro Almodóvar κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο 81ο Φεστιβάλ Βενετίας

Πατούλια Κατερίνα
Ο Pedro Almodóvar κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο 81ο Φεστιβάλ Βενετίας
Pedro Almodovar, winner of the golden lion for best film for 'The Room Next Door', poses for photographers during the awards ceremony of the 81st edition of the Venice Film Festival in Venice, Italy, on Saturday, Sept. 7, 2024. (Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Θρίαμβος για τον Pedro Almodóvar και το «The Room Next Door».

Η 81η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ολοκληρώθηκε και μετά από 11 μέρες γεμάτες ζωντάνια και υπέροχες ταινίες, η κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού με επικεφαλής την Isabelle Huppert απένειμε το πολυπόθητο Χρυσό Λιοντάρι Καλύτερης Ταινίας στον Pedro Almodóvar και την ταινία του «The Room Next Door».

«The Room Next Door»

Η ταινία διαδέχεται την περσινή ταινία «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου και ήταν η αγαπημένη ανάμεσα στις 21 ταινίες του διαγωνισμού φέτος στο Lido.

Το «The Room Next Door» είναι η 23η ταινία του διάσημου ισπανού σκηνοθέτη, αλλά το πρώτο μεγάλο έργο του στα αγγλικά.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Sigrid Nunez "What Are You Going Through", η ταινία ακολουθεί δύο φίλες (Julianne Moore και Tilda Swinton) που αναζωπυρώνουν τη φιλία τους ενώ αποδεικνύεται ότι μία από αυτές έχει διαγνωστεί με τελικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Μετά την επανασύνδεση με τη φίλη της, εκείνη που της απομένει λίγος καιρός ζωής, ζητά μια χάρη και μάλιστα μεγάλη: να βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο όταν παίρνει ένα χάπι ευθανασίας.

Το ευαίσθητο θέμα της ευθανασίας κέρδισε τους κριτικούς που έδωσαν τον Χρυσό Λέοντα στα 74χρονο Almodovar.

To έπαθλο ανήκει στις Julianne Moore και Tilda Swinton

Ο Almodóvar αφιέρωσε τον Χρυσό Λέοντα στα δύο αστέρια της ταινίας και δήλωσε ότι το έπαθλο τους ανήκει.

https://www.instagram.com/p/C_oEvwhNehC/

Προηγουμένως, ο σκηνοθέτης ζήτησε μεγαλύτερη πρόσβαση στην ευθανασία παγκοσμίως και δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου:

«Έχουμε νόμο στην Ισπανία για την ευθανασία. Θα πρέπει να είναι δυνατό να υπάρχει σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να ρυθμιστεί και να επιτρέπεται στον γιατρό να βοηθά τον ασθενή του. Αυτή η ταινία είναι υπέρ της ευθανασίας», συνέχισε ο σκηνοθέτης, και ενώ δέχθηκε το βραβείο του τόνισε πως η ταινία δεν είναι πολιτική αλλά με κέντρο τον άνθρωπο.

Από το 2024, η ευθανασία είναι νόμιμη μόνο σε τέσσερις χώρες στην Ευρώπη: Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ισπανία – με τον νόμο στην Πορτογαλία να είναι ακόμη σε ισχύ και να περιμένει ρύθμιση.

Το «The Room Next Door» είναι η συνέχεια του Almodóvar μετά το Parallel Mothers του 2021, το οποίο έκανε επίσης πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και χάρισε το Volpi Cup καλύτερης ηθοποιού στην Penélope Cruz, τη μούσα του Pedro. Ο σκηνοθέτης έλαβε προηγουμένως το βραβείο συνολικής προσφοράς του φεστιβάλ το 2019.

Italy Venice Film Festival The Room Next Door Red Carpet

Julianne Moore με Bottega Veneta. (Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Βενετία έχει αποδεδειγμένο ιστορικό για την πρεμιέρα των μελλοντικών υποψηφίων για Όσκαρ (από το 2014, έχει φιλοξενήσει τέσσερις νικητές καλύτερης ταινίας - Birdman, Spotlight, The Shape of Water και Nomadland - και 19 υποψηφίους), μπορούμε να περιμένουμε να δούμε το «The Room Next Door» ως ένα ισχυρό χαρτί στα Όσκαρ.

Italy Venice Film Festival The Room Next Door Photo Call
Julianne Moore poses for photographers at the photo call for the film 'The Room Next Door' during the 81st edition of the Venice Film Festival in Venice, Italy, on Monday, Sept. 2, 2024. (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ιταλική ταινία Vermiglio, ενώ το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής ο Απρίλιος της Dea Kulumbegashvili.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας πήγε στον Brady Corbet για το The Brutalist, το έπος 3,5 ωρών με πρωταγωνιστές τους Adrian Brody και Felicity Jones και εξερευνά τη ζωή ενός φανταστικού Ούγγρου αρχιτέκτονα και επιζώντα του Ολοκαυτώματος, τον László Tóth, ο οποίος μεταναστεύει στις ΗΠΑ.

Στο μέτωπο της υποκριτικής, ο Vincent Lindon κέρδισε το Κύπελλο Volpi για την ερμηνεία του στη γαλλική ταινία Jouer Avec Le Feu (Ο ήσυχος γιος), ενώ πολλοί πίστευαν ότι ο Daniel Craig θα κέρδιζε για τον ρόλο του στο Queer του Luca Guadagnino.

Ο Γάλλος ηθοποιός έκανε μια συγκινητική και πολύ συγκινητική ομιλία, κατά την οποία ξεχώρισε την Isabelle Huppert και διέκοψε την ομιλία του για να χαιρετήσει κάθε ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής, να τους ευχαριστήσει και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του.

Η Nicole Kidman κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για το Babygirl και η ηθοποιός αποκάλεσε το ερωτικό θρίλερ «απελευθέρωση».

Δυστυχώς, η Kidman δεν μπορούσε να είναι εκεί προσωπικά, καθώς η μητέρα της Janelle Ann Kidman έφυγε από τη ζωή και έπρεπε να είναι με την οικογένειά της αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Η Halina Reijn έλαβε το βραβείο εκ μέρους της και διάβασε τη δήλωση της Kidman:

«Είμαι σοκαρισμένη και πρέπει να είμαι με την οικογένειά μου, αλλά αυτό το βραβείο είναι για εκείνη… Νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη και η σύγκρουση ζωής και τέχνης είναι αποκαρδιωτική. Η καρδιά μου έχει ραγίσει».