Πώς είναι να γίνεσαι γονιός; Το Another Happy Day λέει επιτέλους πώς νιώθει κάθε νέα μαμά εκεί έξω

Πώς είναι να γίνεσαι γονιός; Το Another Happy Day λέει επιτέλους πώς νιώθει κάθε νέα μαμά εκεί έξω
Instagram/ norafiffer

Από την 8ωρη εργασία πίσω στο μωρό στο σπίτι: Το Another Happy Day αποτυπώνει όλα τα συναισθήματα μιας νέας μαμάς και η Nora Fiffer ξέρει πώς να σέβεται κάθε γονιό. 

Είσαι γονιός; Θυμάσαι πώς ήταν όταν καλωσόρισες στο σπίτι το μωράκι σου; Τότε που ίσως είχες πάρει άδεια μητρότητας/ πατρότητας από τη δουλειά για να είσαι κοντά στο μωρό σου, που μόλις ήρθε στον κόσμο. Τότε που με το που ξάπλωνες να κοιμηθείς και με το που έκλεινες τα μάτια σου, άκουγες το κλάμα του και δεν ήταν πάντα σα νανούρισμα.

Δεν λέει κανείς φυσικά πως δεν αγαπάς τα παιδιά σου, αλλά όσο να ναι, αυτή η περίοδος είναι μια προσαρμογή για όλους. Ένας γονιός - ό,τι κι αν έχει ακούσει από τους φίλους του - δεν είναι ποτέ καταλλήλως προετοιμασμένος για αυτό που ακολουθεί όταν έρχεται το μωρό στο σπίτι.

(Δεν) σου λείπει κι εσένα η φάση με το νεογέννητο στο σπίτι; Και σε νιώθουμε

Αν όλα αυτά κάτι σου θυμίζουν ή αν έχεις στο πλάνο να δημιουργήσεις τη δική σου οικογένεια, μια ταινία αντιπροσωπεύει επάξια ό,τι βιώνει μια μητέρα τον πρώτο καιρό που έχει φέρει στον κόσμο το παιδί της.

Another Happy Day: Η ταινία που κάθε νέα μαμά περίμενε να δει

Άλλη μια χαρούμενη μέρα; Η σεναριογράφος-σκηνοθέτιδα Nora Fiffer τόλμησε να δημιουργήσει την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους με ένα κωμικό δράμα για την επιλόχεια κατάθλιψη και τις προκλήσεις που συνοδεύουν το να γίνεις γονιός. Στην ταινία, που κυκλοφορεί τώρα σε έκδοση on demand από την Gravitas Ventures, μια νέα μαμά (Lauren Lapkus) περιηγείται σε πολλά από αυτά τα πολύπλοκα συναισθήματα: Αισθήματα απομόνωσης, μη επαφή με τους φίλους, έναν σύντροφο που δεν καταλαβαίνει τις ακριβείς ανάγκες της, το πώς αλλάζουν οι σχέσεις με τη δουλειά και τη δημιουργικότητα, την εξάντληση που είναι βαθύτερη από την απλή κούραση.

https://www.instagram.com/p/C0kCTfUPROj/

Παρόλο που αυτά είναι καθολικά συναισθήματα για εκατομμύρια γυναίκες, σπάνια παρουσιάζονται στην οθόνη με τόσο ωμό και αδιαπραγμάτευτο τρόπο, γι' αυτό και η Nora Fiffer ένιωσε ότι έπρεπε να γυρίσει την ταινία.

Ήμουν εντελώς αιφνιδιασμένη όχι μόνο από τον φόρτο εργασίας της μητρότητας, που είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό, αλλά και από την αλλαγή στην προσωπικότητα. Δεν είχα ιδέα πόσο θα άλλαζα εσωτερικά και πόσο θα άλλαζε η αντίληψη για μένα με το να γίνω μητέρα. Χρειάστηκε λοιπόν λίγος χρόνος για να καταλάβω ποια ήμουν, και επειδή δεν είχα δει καμία αναπαράσταση της νέας μητρότητας στην οθόνη, ήταν μια τόσο ζωντανή περίοδος για μένα.

Τη νέα μαμά στο Another Happy Day υποδύεται η ηθοποιός Lauren Lapkus, που είναι μητέρα δύο παιδιών και έχει ζήσει τις προκλήσεις της μητρότητας. Η ίδια, αρχικά προσελκύστηκε από το έργο πριν αποκτήσει παιδιά, αλλά μόλις έγινε μητέρα έγινε ακόμη πιο σημαντικό για εκείνη να είναι μέρος της ιστορίας.

Μιλούσαμε για αυτή την ταινία εδώ και χρόνια», λέει η ίδια. «Όταν η Nora μου την έστειλε για πρώτη φορά, δεν είχα αποκτήσει ακόμα παιδιά και μου άρεσε πολύ το σενάριο. Μου άρεσε ήδη από τότε, αλλά κοιτάζω πίσω και είμαι τόσο ευγνώμων που χρειάστηκε τόσος χρόνος για να γυριστεί αυτή η ταινία, γιατί όταν απέκτησα παιδί, έλεγα: «Ω, ταυτίζομαι με αυτό με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο». Ήταν τόσο χρήσιμο για μένα ως ηθοποιό να έχω πραγματικές εμπειρίες από τις οποίες να εμπνέομαι. Αυτή η ταινία με κάνει πραγματικά να κλαίω, αφαιρώντας τον εαυτό μου από την εξίσωση. Είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα.

8ωρα γυρίσματα και παιδική φροντίδα στο πλατό

Το πιο σημαντικό, όμως, που έκανε η δημιουργός της ταινίας Another Happy Day δεν είναι ότι έθιξε ένα σημαντικό θέμα για κάθε γονιό, αλλά πως έδωσε τη δική της απάντηση για το πώς θα μπορούσε να προστατευτεί μία μητέρα από όλα τα αρνητικά συναισθήματα που η ηρωίδα της ταινίας της βίωσε.

Θέλοντας, λοιπόν, να υποστηρίξει τις οικογένειες των ηθοποιών που συμμετείχαν στην ταινία Another Happy Day, η Nora Fiffer δημιούργησε ένα πλατό πιο άνετο για όλους, προσφέροντας φροντίδα για τα παιδιά και κάνοντας τις ημέρες και ώρες των γυρισμάτων εφικτές για τους γονείς.

Η ίδια πιστεύει ότι είναι δυνατόν οποιαδήποτε παραγωγή του Hollywood να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να θέσει τις ανάγκες των γονέων σε προτεραιότητα.

Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι η πραγματικότητα.

«Είναι πραγματικά θέμα προτεραιότητας», εξήγησε, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να μπαίνει στον προϋπολογισμό.

«Δίνουμε προτεραιότητα σε όλα τα είδη των πραγμάτων σε έναν προϋπολογισμό», συνεχίζει. «Ω, θέλουμε ένα πανέμορφο σετ. Ω, θέλουμε κοστούμια εποχής. Είναι το τεχνολογικό πληροφοριακό σύστημα που χρειαζόμαστε'. Αν είναι η φροντίδα των παιδιών, τότε είναι η φροντίδα των παιδιών. Αν πρόκειται για οκτάωρα, τότε πρόκειται για οκτάωρα. Αυτό σήμαινε για εμάς - επειδή πρόκειται για μια ανεξάρτητη ταινία και δεν υπήρχε ατελείωτη χρηματοδότηση - ήταν ένα σύνολο προτεραιοτήτων. Αν μπορούμε να το ενσωματώσουμε στον προϋπολογισμό, έτσι θα κάνουμε την αλλαγή».

https://www.instagram.com/p/C0PEHgYrNs1/

Από την πλευρά της, η πρωταγωνίστρια, Lauren Lapkus, δήλωσε πως δεν είχε δουλέψει ποτέ σε πλατό που να είναι τόσο φιλόξενο για τους γονείς.

«Αυτό που έκανε η Nora δίνοντας προτεραιότητα σε οκτάωρες εργάσιμες ημέρες για εμάς ως συνεργείο ήταν καταπληκτικό», λέει. «Αυτή ήταν μια ταινία που δεν έμοιαζε με οτιδήποτε άλλο έχω κάνει ποτέ, και ήταν τόσο ωραία. Ένιωσα ότι η Nora έκανε αυτή την ταινία τόσο εφικτή για όλους».

https://www.instagram.com/p/C_yggACPPla/