Οι Maustetytöt είναι οι Spice Girls της Φινλανδίας και κάνουν την απαισιοδοξία τους hit

Τζένη Ντεμιράι
Οι Maustetytöt είναι οι Spice Girls της Φινλανδίας και κάνουν την απαισιοδοξία τους hit

Λίγο πριν τις δούμε στο Gazarte Ground Stage την Παρασκευή 31 Μαΐου οι Maustetytöt μίλησαν στο queen.gr για την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία, τα πρώτα τους βήματα αλλά και την ευτυχία που βρίσκει χώρο ακόμα και στην απαισιοδοξία.

Από την Τρίτη 28 Μαΐου μέχρι και το Σάββατο 1 Ιουνίου πρόκειται να βρεθούν στην Αθήνα οι Maustetytöt, το φινλανδικό συγκρότημα που θα εμφανιστείς στο Gazarte Ground Stage την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 21:00. Σκοπός τους είναι να μας μυήσουν στη φιλανδική electronic pop μουσική αλλά και να μας θυμίσουν την ταινία «Fallen Leaves» του Aki Kaurismaki, στην οποία άφησαν το στίγμα τους, αφού την «έντυσαν» με τους ήχους τους.

MAUSTETYTÖT: Το φινλανδικό συγκρότημα με την αντι-ποπ διάθεση έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα!

Maustetytot2023pieni_AkiRoukala.jpg

Οι Maustetytöt έχουν ξεχωρίσει στο φινλανδικό μουσικό στερέωμα διότι καταφέρνουν να συνδυάσουν pop ήχους με όχι και τόσο pop στίχους. Οι δύο αδερφές Karjalainen ενδιαφέρονται έντονα για τα κοινωνικά προβλήματα και για αυτόν τον λόγο τα άλμπουμ τους έχουν τέτοιου είδους θεματικές. Το πρώτο τους άλμπουμ, Kaikki Tiet Vievät Peltolaan (Όλοι οι Δρόμοι οδηγούν στο Πελτόλα), θέτει στο επίκεντρο την απαθλίωση και τον αλκοολισμό, ενώ το δεύτερο, το Eivät Enkelitkään Ilman Siipiä Lennä (Ακόμα και οι Άγγελοι δεν πετούν χωρίς φτερά) μιλά για τη βία, τις ψυχικές ασθένειες και την αυτοκτονία. Το τελευταίο τους μουσικό δημιούργημα περιστρέφεται γύρω από την προσφυγιά και τον πόλεμο.

Στα μουσικά τους βίντεο, η κιθαρίστρια, Anna, συνήθως φοράει γυαλιά ηλίου, ενώ η τραγουδίστρια και πιανίστρια, Kaisa, δείχνει σκυθρωπή ή κάθεται με το πρόσωπο πάνω σε ένα τραπέζι, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η απαισιοδοξία είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό τους.

Maustetytöt σημαίνει «spice girls» στα φινλανδικά, με αποτέλεσμα το δίδυμο να έχει πάρει τον τίτλο των «spice girls της Φινλανδίας» στα ξένα μέσα, ακόμα και αν στην πραγματικότητα οι πραγματικές spice girls απέχουν χιλιόμετρα από την αισθητική των Maustetytöt.

Με αφορμή το live τους στο Gazarte, η Anna και η Kaisa Karjalainen μίλησαν στο queen.gr, για την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία, τα πρώτα τους βήματα αλλά και την ευτυχία που βρίσκει χώρο ακόμα και στην απαισιοδοξία.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την μουσική και πώς φτάσατε στη δημιουργία των Maustetytöt;

Anna: Όταν ήμασταν παιδιά ο πατέρας μας άκουγε παλιά μουσική και έπαιζε κιθάρα. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένας λόγος που αρχίσαμε να έχουμε κι εμείς έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική. Από μικρές κάναμε μαθήματα πιάνου και κιθάρας.

Δέκα περίπου χρόνια πριν τις Maustetytöt είχαμε ένα άλλο συγκρότημα αλλά βαρεθήκαμε και στην πραγματικότητα ποτέ δεν πετύχαμε κάτι ουσιαστικό με εκείνο, οπότε θέλαμε κάτι διαφορετικό, θέλαμε να δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Έτσι ξεκινήσαμε με τις Maustetytöt.

Στα τραγούδια σας αναφέρεστε σε μεγάλο βαθμό στη δυστυχία και την απαισιοδοξία. Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι αν τελικά οι Φινλανδοί αισθάνονται τόσο ευτυχισμένοι όσο οι έρευνες δείχνουν. Ποια είναι η αλήθεια σχετικά με αυτό;

Anna: Είναι δύσκολο να απαντήσουμε σε αυτό. Είναι κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί.

Kaisa: Νομίζω ότι η ευτυχία είναι στιγμές που εξαφανίζονται. Μπορείς να νιώθεις την ευτυχία κάθε μέρα σε κάποιες στιγμές και σε άλλες στιγμές μπορεί να είσαι απαισιόδοξος. Οι γονείς μας είναι απαισιόδοξοι και δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, επομένως, γίναμε και εμείς κάπως έτσι.

Είναι σύνηθες οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί στα 50s ή στα 60s να δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Οι δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει είναι διαφορετικές. Όπως το πως να βρουν φαγητό, οι πόλεμοι. Αυτά τα ζητήματα υπάρχουν ακόμα βέβαια αλλά σήμερα τουλάχιστον σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν είναι απαραίτητο να ψάξεις φαγητό.

Maustetytot2023_AkiRoukala.jpg

Ο σκηνοθέτης Aki Kaurismaki αναγνώρισε στη μουσική σας ότι λέτε τα πράγματα ακριβώς όπως είναι. Εσείς τι αναγνωρίζετε στη μουσική σας; Πώς θα την περιγράφατε;

Kaisa: Το βλέπουμε όλο από μέσα οπότε είναι πολύ δύσκολο να πούμε οτιδήποτε για αυτό. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Οι στίχοι έχουν κάτι να πουν.

Anna, ποιες είναι οι σκέψεις σου για το πρώτο ευρωπαϊκό tour σας;

Φεύγοντας από τη Φινλανδία και ερχόμενες στη Γερμανία που ήταν η πρώτη μας στάση ανυπομονούσα πάρα πολύ και φυσικά ήμουν αγχωμένη. Είναι πολύ ωραίες εμπειρίες. Ήμουν πραγματικά εντυπωσιασμένη με το γεγονός ότι είχαν έρθει τόσοι πολλοί άνθρωποι και τους άρεσε η μουσική μας.

Maustetytot_live3.jpg

Kaisa, είναι η συμμετοχή στη Eurovision κάτι που θα σας ενδιέφερε;

Δεν ξέρω, δεν το έχω σκεφτεί. Φαίνεται ότι οι Φινλανδοί στέλνουν πάντα κάποια φρικιά εκεί, οπότε θα μπορούσαμε να ταιριάξουμε (γέλια) αλλά δεν ξέρω, δεν είναι κάτι που έχουμε συζητήσει. Δεν το έχουμε σκεφτεί, κάνουμε άλλα πράγματα.

Τι είναι αυτό που σας τραβά μακριά από τα social media και σας φέρνει πιο κοντά σε παραδοσιακά μέσα, όπως οι εφημερίδες;

Anna: Είναι νομίζω το γεγονός ότι μας ενθουσιάζουν τα παλιά πράγματα. Πραγματικά μου αρέσει η παλιά μουσική, τα παλιά έπιπλα, τα παλιά βιβλία, ταινίες τα vintage αντικείμενα.

Κλείσε το εισιτήριό σου για τις Maustetytöt ΕΔΩ και ζήσε μία ξεχωριστή μουσική εμπειρία με άρωμα Φινλανδίας!