Η ερμηνεύτρια Ζανέλ έχει το ίδιο υπέροχες απόψεις με τη φωνή της και ίσως ταυτιστείς σε πολλά σημεία

Ανθή Μιμηγιάννη
Η ερμηνεύτρια Ζανέλ έχει το ίδιο υπέροχες απόψεις με τη φωνή της και ίσως ταυτιστείς σε πολλά σημεία
Photo Credits: Thanos Georgiou

«Υπάρχουν εξαιρετικά ταλέντα και σπουδαία τραγούδια που αξίζουν αναγνώριση και ευκαιρίες. Η συνεχής αναζήτηση και υποστήριξη της αυθεντικότητας και της ποικιλομορφίας στη μουσική είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και αξιοκρατικού χώρου». Ο υπέροχος λόγος της αποδεικνύει γιατί αυτή η ερμηνεύτρια αξίζει και πρέπει να φτάσει πολύ ψηλά.

Η Ζανέλ, η ερμηνεύτρια που μας ταξιδεύει με τη μουσική της σε άλλες εποχές, δεν είναι απλώς ταλαντούχα. Είναι μια ακούραστη λάτρης της τέχνης της, μια αφοσιωμένη καθηγήτρια Ωδείου και μια αισιόδοξη ψυχή που πιστεύει στην αέναη βελτίωση. Με τη ρετρό αισθητική της και τη βελούδινη φωνή της, έχει κατακτήσει τις καρδιές του κοινού, παρουσιάζοντας αυτή την περίοδο τη μουσική παράσταση «Χωροχρόνου Ταξίδια» σε όλη την Ελλάδα. Όμως, πίσω από τα φώτα της σκηνής, κρύβεται μια προσωπικότητα με βαθιά ευαισθησία και μια ακατάβλητη δίψα για εξέλιξη.

Οι φίλοι της την περιγράφουν ως ευαίσθητη, ευγενική και δημιουργική. Ωστόσο, η ίδια παραδέχεται ότι είναι και υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό της, δυσκολεύεται να ξεπεράσει τις αποτυχίες και είναι πεισματάρα. Αυτή η τάση για τελειομανία, αν και μπορεί να είναι δύσκολη για την ίδια, είναι ταυτόχρονα και το καύσιμο που τροφοδοτεί την ασταμάτητη πορεία της προς την κορυφή. Για τη Ζανέλ, η επιτυχία δεν είναι απλώς θέμα ταλέντου, αλλά και μια συνεχής διαδικασία αυτοβελτίωσης και αφοσίωσης. Πιστεύει ακράδαντα ότι η αυτοπεποίθηση, η αφοσίωση και η επιμονή είναι τα απαραίτητα συστατικά για να πετύχει κανείς τους στόχους του.

Σαν τον ποιητή Κ.Π. Καβάφη που στο «Κανένας Περίπατος» υπενθυμίζεται πως κάθε βήμα είναι ένα ταξίδι, έτσι και η μουσική της μάς ταξιδεύει στα άδυτα της ψυχής. Η αλληλεγγύη, είναι το αντίδοτό της στην αδικία και το ψέμα ή αλλιώς στα δεινά που δεν μπορεί να ανεχτεί. Η μουσική της περιγράφεται με λέξεις όπως ευαίσθητη, εκφραστική, ενωτική, ρομαντική και παραμυθένια και αποτελεί καθρέφτη της ψυχής της. Τα τραγούδια της είναι μια ωδή στην αγάπη, μια κραυγή ενάντια στην αδικία, μια μελωδία που αγγίζει τις καρδιές και το ίδιο υπέροχος είναι και ο λόγος της.

Συνέντευξη με την ταλαντούχα ερμηνεύτρια

Ζανέλ, στο μυαλό μου παίζει στο repeat το «Μια φορά αγαπάμε». Διότι αποτελεί ισχυρή δήλωση, απόλυτη, που κρύβει τεράστια ενσυναίσθηση, «Ρομάντζο» και μεγάλο ταλέντο αποκωδικοποίησης της αγάπης. Αν αγαπήσεις σε τέτοιο βαθμό το τραγούδι, υπάρχει επιστροφή; Θα μπορούσατε να κάνετε κάποια άλλη δουλειά; Και αν ναι ποια δουλειά θα ήταν αυτή;

Η δύναμη αυτού του τραγουδιού βρίσκεται στην απόλυτη αλήθεια που μεταφέρει για την αγάπη, μια αλήθεια που εμπνέει και συγκινεί.

Ο ρομαντισμός είναι αυτό που το κάνει τόσο ιδιαίτερο. Οι στίχοι και η μουσική που δημιούργησαν ο Αντώνης και ο Δημήτρης Παπαβομβολάκης κρύβει μέσα του μια τεράστια ενσυναίσθηση, ένα «Ρομάντζο» που προσφέρει μια ματιά στην αγνή, απόλυτη αγάπη που όλοι αναζητούμε. Είναι μια υπενθύμιση ότι η αληθινή αγάπη είναι μοναδική και ανεκτίμητη.

Όταν αγαπάς τη μουσική σε τέτοιο βαθμό, είναι δύσκολο να φανταστείς τον εαυτό σου να κάνει κάτι άλλο. Η μουσική είναι κάτι περισσότερο από ένα επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής, μέσο έκφρασης και σύνδεσης με τον κόσμο. Ωστόσο, αν χρειαζόταν να κάνω κάποια άλλη δουλειά, θα ήθελα να είναι κάτι που να περιλαμβάνει δημιουργικότητα και έκφραση.

Ίσως θα μπορούσα να ασχοληθώ με τη συγγραφή, χρησιμοποιώντας λέξεις για να εκφράσω συναισθήματα και ιστορίες, όπως κάνω με τη μουσική.

Επιπλέον, θα μπορούσα να εργαστώ στο χώρο της ψυχικής υγείας παιδιών που τόσο όμορφα συνδέομαι και λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης ως καθηγήτρια μουσικής τα τελευταία 11 χρόνια, βοηθώντας τα παιδιά να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, κάτι που η μουσική με δίδαξε να κάνω τόσο καλά. Όποια και αν ήταν η εναλλακτική πορεία, θα ήθελα να παραμείνω κοντά στην τέχνη και τη δημιουργία, γιατί αυτές είναι οι δυνάμεις που με γεμίζουν και με ολοκληρώνουν.

Ήταν πάντα όνειρό σας να γίνετε μουσικός; Μιλάμε για ένα επάγγελμα το οποίο αποτελεί ρίσκο μέχρι να έρθει η επιτυχία ως προς το βιοποριστικό σκέλος. Ποιος είναι ο βασικότερος λόγος που ξεπεράσετε τις φοβίες σας και κυνηγήσατε το όνειρό σας με κάθε τίμημα.

Ήταν ανέκαθεν όνειρό μου να γίνω μουσικός. Από την παιδική μου ηλικία, η μουσική αποτελούσε το καταφύγιο και την πηγή έμπνευσής μου. Παρά το γεγονός ότι η επιλογή αυτού του επαγγέλματος ενέχει σημαντικά ρίσκα και προκλήσεις, ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ακολουθεί άλλη πορεία.

Η απόφασή μου να ξεπεράσω τους φόβους και να κυνηγήσω το όνειρό μου ήταν βαθιά ριζωμένη στην αίσθηση της πληρότητας και της ευτυχίας που αντλώ από τη μουσική. Ο βασικότερος λόγος που με ώθησε να προχωρήσω ήταν η επίγνωση ότι η μουσική είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζομαι και συνδέομαι με τον κόσμο γύρω μου. Ήξερα ότι αν δεν ακολουθούσα αυτό το πάθος, θα ζούσα με την αίσθηση ότι δεν εκπλήρωσα τον σκοπό μου.

Η υποστήριξη της οικογένειάς μου και των αγαπημένων μου προσώπων ήταν επίσης καθοριστική. Η πίστη τους στις ικανότητές μου και η συνεχής ενθάρρυνση μου έδωσαν τη δύναμη να αντιμετωπίσω τις ανασφάλειες και να παραμείνω επικεντρωμένη στους στόχους μου. Αυτή η αλληλεγγύη με βοήθησε να ξεπεράσω τις αβεβαιότητες και να προχωρήσω με αποφασιστικότητα.

Επιπλέον, η ίδια η μουσική μου προσέφερε την απαραίτητη δύναμη. Η δημιουργικότητα, η έκφραση και η δυνατότητα να επικοινωνώ μέσω της μουσικής ήταν αναπόσπαστα στοιχεία της ύπαρξής μου. Δεν μπορούσα να αγνοήσω την εσωτερική μου ανάγκη να μοιραστώ αυτή την αγάπη με τον κόσμο.

Παρά τις αβεβαιότητες που συνοδεύουν την πορεία προς την επιτυχία, η βαθιά μου αγάπη για τη μουσική και η αδιάκοπη επιθυμία να εκφράσω και να μεταδώσω τα συναισθήματά μου ήταν οι κινητήριες δυνάμεις που με οδήγησαν να κυνηγήσω το όνειρό μου με κάθε κόστος.

Είναι γεγονός πως υπάρχει μουσική ευφυΐα και αναρωτιέμαι ποια είναι η μεγαλύτερη ευθύνη σας όταν διδάσκετε στο ωδείο αλλά και γενικότερα όταν μεταφέρετε τις γνώσεις σας.

Η διδασκαλία της μουσικής είναι μια ευθύνη που πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά, καθώς αποτελεί μια ευκαιρία να εμπνεύσουμε και να καλλιεργήσουμε τις νέες γενιές μουσικών. Η μεγαλύτερη ευθύνη μας όταν διδάσκουμε μουσική, είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές να αναπτύξουν την αγάπη τους για τη μουσική και να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους με τρόπο που θα τους επιτρέψει να εκφραστούν δημιουργικά και ελεύθερα.

Η μουσική ευφυΐα είναι ένα πολύτιμο δώρο και είναι καθήκον μας να την ενθαρρύνουμε και να την καθοδηγήσουμε. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές αισθάνονται άνετα να εκφραστούν και να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους χωρίς φόβο κριτικής ή αποτυχίας. Είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθησή τους και να τους ενθαρρύνουμε να πειραματιστούν με τη μουσική, να ανακαλύψουν το προσωπικό τους στυλ και να αναπτύξουν τη δική τους προσωπική φωνή και ταυτότητα.

Επίσης, έχουμε την ευθύνη να μεταδώσουμε στους μαθητές μας την αξία της πειθαρχίας και της αφοσίωσης. Η μουσική απαιτεί αφοσίωση και σκληρή δουλειά, και είναι σημαντικό να τους δείξουμε τον δρόμο ώστε να κατανοήσουν ότι η επιμονή και η προσπάθεια είναι αναπόσπαστα στοιχεία της επιτυχίας και πως ενώ το ταλέντο είναι ένα στιβαρό χαρτί για την εξελικτική τους πορεία, η συνεχής εξάσκηση και η αφοσίωση στο όραμά τους είναι το κλειδί για την πραγματική πρόοδο και επίτευξη.

Η μουσική έχει τη δύναμη να εμπνέει, να θεραπεύει και να ενώνει, και είναι σημαντικό να τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν αυτή τη δύναμη και να τη χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Η διδασκαλία της μουσικής είναι ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις, αλλά κρύβει και ανεκτίμητες ανταμοιβές. Βλέποντας τους μαθητές μου να αναπτύσσονται, να εξελίσσονται και να βρίσκουν τη δική τους μουσική φωνή είναι μια από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής μου.

1720701680666-510979228-FaceApp_1679162930277.jpg

Σκεφτείτε 5 από τα αγαπημένα σας τραγούδια και χρησιμοποιώντας στίχους τους συστηθείτε. Ποια είστε;

  1. "Yesterday" - The Beatles: "Yesterday, all my troubles seemed so far away." Είμαι μια ονειροπόλα που εκτιμά την απλότητα και την αθωότητα των παρελθοντικών στιγμών, αναζητώντας πάντα την ουσία της αγάπης.
  2. "Πού να 'ναι ο ίσκιος σου Θεέ" - Κλειώ Δενάρδου: "Πού να 'ναι ο ίσκιος σου Θεέ, να 'ρθω να γονατίσω και να σου πω τον πόνο μου για να τον φέρεις πίσω." Είμαι ευαίσθητη και αναζητώ την ανακούφιση και τη γαλήνη μέσω της πνευματικότητας και της εσωτερικής αναζήτησης.
  3. "Έρωτά μου ανεπανάληπτε" - Τζένη Βάνου: "Αλλά μεθύσαμε απ’ το μεγάλο πάθος". Είμαι ρομαντική και παθιασμένη, πιστεύω στη δύναμη της αγάπης και της αφοσίωσης, έστω και αν αυτή μερικές φορές δεν είναι αντάξια των προσδοκιών μου.
  4. "Feeling Good" - Nina Simone: "Birds flying high, you know how I feel." Αντιλαμβάνομαι τις αισθήσεις μου με έναν τρόπο που προκαλεί ενθουσιασμό και ευτυχία.
  5. "Summertime" - George Gershwin: "One of these mornings you're going to rise up singing." Είμαι ένας άνθρωπος που εκτιμά την ανεμελιά και την απλότητα του καλοκαιριού, βρίσκοντας χαρά στις απλές απολαύσεις της ζωής.

Προσπαθείτε πάντα να εμπλέκεστε με τραγούδια που σας βοηθούν να εκφραστείτε με διαφορετικούς τρόπους ή ακολουθείτε πάντα ένα συγκεκριμένο μοτίβο;

Η προσέγγιση στη μουσική είναι πολυδιάστατη και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις περιστάσεις. Ορισμένοι καλλιτέχνες επιλέγουν να εκφράζονται μέσα από διάφορα μουσικά είδη και στυλ, καθώς αυτό τους επιτρέπει να εξερευνούν διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς τους και να ανακαλύπτουν νέες δημιουργικές διαδρομές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ερμηνεία τραγουδιών που μεταφέρουν έντονα συναισθήματα, αφήγηση ιστοριών ή κοινωνικά μηνύματα.

Άλλοι καλλιτέχνες μπορεί να επιλέγουν να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο ή ύφος, διατηρώντας μια συνεκτική μουσική ταυτότητα. Αυτό το μοτίβο μπορεί να βασίζεται στις προσωπικές τους εμπειρίες, τα συναισθήματα που θέλουν να εκφράσουν ή τη μουσική που τους εμπνέει περισσότερο. Ένα τέτοιο μονοπάτι τους επιτρέπει να δημιουργήσουν ένα χαρακτηριστικό ήχο και να αναπτύξουν μια βαθύτερη σύνδεση με το κοινό τους.

Στην πραγματικότητα, η επιλογή μεταξύ αυτών των δύο προσεγγίσεων δεν είναι πάντα απόλυτη. Πολλοί καλλιτέχνες βρίσκουν έναν τρόπο να ισορροπήσουν μεταξύ του να δοκιμάζουν νέα πράγματα και του να παραμένουν πιστοί στη βασική τους καλλιτεχνική ταυτότητα. Η μουσική είναι μια ζωντανή τέχνη, που εξελίσσεται συνεχώς και επιτρέπει στους δημιουργούς της να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται μαζί της.

Όλοι αναρωτιούνται αν υπάρχει αξιοκρατία στη μουσική αλλά και ποια cliche-διά είναι εκνευριστική σε ό,τι το αφορά.

Η αξιοκρατία στη μουσική είναι ένα θέμα που προκαλεί πολλές συζητήσεις. Πολλοί αναρωτιούνται αν πραγματικά υπάρχει ή αν ο δρόμος προς την επιτυχία είναι συχνά στρωμένος με εμπόδια που δεν έχουν σχέση με το ταλέντο και την αφοσίωση. Οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες έχουν σημαντική επιρροή στον καθορισμό των τάσεων και στην προώθηση καλλιτεχνών, κάτι που μπορεί να αφήνει λιγότερες ευκαιρίες για νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες.

Ένα από τα πιο εκνευριστικά κλισέ που κυκλοφορούν γύρω από τη μουσική βιομηχανία είναι η αντίληψη ότι η επιτυχία έρχεται γρήγορα και εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι πίσω από κάθε "ξαφνική" επιτυχία κρύβονται χρόνια σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και πολλές φορές, θυσίες. Ένα άλλο κλισέ είναι η ιδέα ότι οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να επιτύχουν χωρίς να συμβιβαστούν με τις εμπορικές απαιτήσεις της βιομηχανίας, υπονοώντας ότι η αυθεντικότητα δεν έχει θέση στο σύγχρονο μουσικό τοπίο.

Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Υπάρχουν καλλιτέχνες που καταφέρνουν να βρουν το δικό τους δρόμο, να διατηρήσουν την καλλιτεχνική τους ακεραιότητα και να επιτύχουν αναγνώριση και επιτυχία. Ωστόσο, το ταξίδι αυτό είναι συχνά δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις. Η αφοσίωση στο όραμα και την τέχνη τους είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να αναδείξουν το ταλέντο τους.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν εξαιρετικά ταλέντα και σπουδαία τραγούδια που αξίζουν αναγνώριση και ευκαιρίες. Η συνεχής αναζήτηση και υποστήριξη της αυθεντικότητας και της ποικιλομορφίας στη μουσική είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και αξιοκρατικού χώρου.

Πού έχουν κάνει καλό και πού κακό τα social media στην εποχή μας;

Τα social media έχουν αναμφίβολα επηρεάσει τη σύγχρονη κοινωνία με πολλούς τρόπους, τόσο θετικούς όσο και αρνητικούς.

Από τη μία πλευρά, έχουν φέρει σημαντικά οφέλη. Για παράδειγμα, μέσω των social media, οι άνθρωποι μπορούν να διατηρούν επαφή με φίλους και οικογένεια που ζουν μακριά. Πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram επιτρέπουν την ανταλλαγή φωτογραφιών, βίντεο και μηνυμάτων, διατηρώντας τις σχέσεις παρά την απόσταση. Επιπλέον, το LinkedIn έχει γίνει ένα βασικό εργαλείο για επαγγελματική δικτύωση, προσφέροντας ευκαιρίες για καριέρα και συνεργασίες. Επαγγελματίες μπορούν να βρουν δουλειά, να προωθήσουν τις δεξιότητές τους και να συνδεθούν με άλλους στον κλάδο τους. Επίσης, τα social media είναι σημαντικά για τη διάδοση σημαντικών πληροφοριών. Κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών ή εκτάκτων καταστάσεων, οι άνθρωποι μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τις εξελίξεις και τις οδηγίες ασφαλείας. Ακόμη, κινήματα όπως το #MeToo και το Black Lives Matter έχουν βρει μεγάλη υποστήριξη μέσω των social media, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση και προωθώντας την κοινωνική δικαιοσύνη.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Τα fake news και η παραπληροφόρηση μπορούν να διαδοθούν εύκολα μέσω των social media, δημιουργώντας σύγχυση και επηρεάζοντας την κοινή γνώμη.

Επίσης, τα social media μπορούν να γίνουν πλατφόρμες για εκφοβισμό και παρενόχληση. Πολλοί νέοι έχουν βιώσει κυβερνοεκφοβισμό μέσω πλατφορμών όπως το Instagram και το Twitter, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική τους υγεία. Η συνεχής σύγκριση με τις ιδανικές ζωές που προβάλλονται μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη. Επίσης, τα social media συλλέγουν και χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα, συχνά χωρίς τη πλήρη συναίνεση των χρηστών. Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica με το Facebook είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου προσωπικά δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεάσουν πολιτικές εκστρατείες.

Τα social media έχουν τη δύναμη να ενώνουν και να ενισχύουν τις φωνές των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα αν δεν χρησιμοποιηθούν υπεύθυνα.

Ποιο είναι το πιο απαιτητικό πράγμα για εσάς -πρωτίστως- σε αυτή τη δουλειά; Σαφέστατα σε κάθε άνθρωπο είναι κάτι διαφορετικό και εδώ -δευτερευόντως- αναρωτιέμαι αν υπάρχει και κάτι κοινό σε όλους τους καλλιτέχνες αναφορικά με το τι είναι πιο απαιτητικό.

Το πιο απαιτητικό πράγμα για μένα σε αυτή τη δουλειά είναι η συνεχής ανάγκη για αυθεντική έκφραση και η διατήρηση της δημιουργικότητας. Η μουσική είναι ένα μέσο μέσω του οποίου εκφράζω βαθιά συναισθήματα και εμπειρίες, και η πρόκληση είναι να παραμείνω αληθινή στον εαυτό μου ενώ παράλληλα προσπαθώ να καινοτομήσω και να εμπνεύσω το κοινό μου. Η δημιουργία τέχνης που αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων απαιτεί συνεχή προσπάθεια, έμπνευση και συναισθηματική ειλικρίνεια.

Δευτερευόντως, υπάρχει κάτι που θεωρώ κοινό σε όλους τους καλλιτέχνες: η διαχείριση της αβεβαιότητας και της πίεσης του επαγγέλματος. Οι καλλιτέχνες συχνά αντιμετωπίζουν την πίεση να διατηρήσουν την επιτυχία τους, να παραμείνουν δημιουργικοί και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κοινού και της βιομηχανίας. Η αβεβαιότητα των ευκαιριών και των καριέρας, η συνεχής αξιολόγηση από το κοινό και τους κριτικούς, και η ανάγκη για συνεχή εξέλιξη και προσαρμογή μπορεί να είναι εξαιρετικά απαιτητική.

Επιπλέον, η ισορροπία μεταξύ της προσωπικής ζωής και της καριέρας είναι συχνά μια πρόκληση. Οι καλλιτέχνες συχνά εργάζονται ακανόνιστες ώρες, ταξιδεύουν συχνά και πρέπει να αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην προετοιμασία και την προώθηση του έργου τους. Αυτή η απαιτητική καθημερινότητα μπορεί να επηρεάσει την προσωπική τους ζωή και την ψυχική τους ευεξία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υποστήριξη από φίλους, οικογένεια και επαγγελματίες στον χώρο είναι πολύτιμη. Η καλλιτεχνική πορεία είναι γεμάτη προκλήσεις, αλλά η αγάπη για την τέχνη και η ικανοποίηση από τη δημιουργία και την επικοινωνία με το κοινό είναι αυτά που κάνουν αυτή τη δουλειά μοναδική και αναλλοίωτη.

Κάθε φορά που έρχεστε «αντιμέτωπη» με την πρόκληση ενός νέου τραγουδιού, τί είναι αυτό που κερδίζετε και ποιο είναι εκείνο το κομμάτι του εαυτού σας που χάνετε;

Κάθε νέο τραγούδι που αναλαμβάνω είναι μια μοναδική πρόκληση και μια ευκαιρία για προσωπική και καλλιτεχνική ανάπτυξη. Αυτό που κερδίζω είναι η βαθύτερη κατανόηση των συναισθημάτων και των ιστοριών που περιέχονται στο τραγούδι. Μέσα από τη διαδικασία της ερμηνείας και της δημιουργίας, μαθαίνω να βλέπω τον κόσμο μέσα από νέες προοπτικές και να εκφράζω συναισθήματα που ίσως δεν είχα ανακαλύψει μέχρι τότε. Κάθε τραγούδι είναι μια νέα εμπειρία που προσθέτει πλούτο στη δική μου καλλιτεχνική έκφραση και στη σύνδεσή μου με το κοινό.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα κομμάτι του εαυτού μου που χάνεται ή ίσως καλύτερα να πω ότι μεταμορφώνεται. Κάθε τραγούδι απαιτεί μια δέσμευση και μια αυθεντική εμβάθυνση στον κόσμο του. Στη διαδικασία αυτή, αφήνω πίσω κάποιες πτυχές του εαυτού μου για να μπορέσω να γίνω το μέσο μέσω του οποίου το τραγούδι θα ζωντανέψει. Είναι σαν να δανείζω ένα μέρος της ψυχής μου στη μουσική, και αυτό μπορεί να είναι εξαντλητικό αλλά και εξαιρετικά ικανοποιητικό.

Αυτή η απώλεια είναι συχνά προσωρινή και μέρος μιας συνεχούς αναγέννησης. Με κάθε τραγούδι, η εμπειρία αυτή με αλλάζει και με διαμορφώνει, κάνοντάς με πιο ευαίσθητη και πιο συνειδητή για τις ανθρώπινες εμπειρίες και τα συναισθήματα. Είναι ένα δούναι και λαβείν, μια διαδικασία που με πλουτίζει και με εξαντλεί ταυτόχρονα, αλλά στο τέλος, με κάνει πιο ολοκληρωμένη ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο

Μπορείτε να αναφέρετε μια στιγμή στη ζωή σας κατά την οποία η μουσική σάς βοήθησε με καθοριστικό τρόπο;

Μια καθοριστική στιγμή στη ζωή μου όπου η μουσική έπαιξε καταλυτικό ρόλο ήταν ένας τρομερά επίπονος χωρισμός. Ο πόνος και η θλίψη ήταν τόσο βαθιά που δυσκολευόμουν να βρω τρόπους να εκφράσω και να αντιμετωπίσω τα συναισθήματά μου. Σε αυτή την περίοδο, η μουσική έγινε η θεραπεία μου.

Θυμάμαι να κάθομαι στο πιάνο και να τραγουδώ τραγούδια για ώρες. Αυτή η διαδικασία μου έδωσε την ευκαιρία να συνδεθώ ξανά με τις αναμνήσεις μου. Μέσα από τις νότες και τους στίχους, κατάφερα να εκφράσω όσα δεν μπορούσα να πω με λόγια. Η μουσική μου επέτρεψε να επεξεργαστώ τα συναισθήματά μου, να βρω παρηγοριά και να αρχίσω να αποδέχομαι την απώλεια. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως κάθε χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος και χρειάζεται χρόνος και θρήνος για να ησυχάσει μέσα μας ο πόνος.

Επιπλέον, μέσα από τη σύνθεση και την ερμηνεία τραγουδιών, μπόρεσα να μοιραστώ την εμπειρία μου με άλλους, κάτι που με βοήθησε να αισθανθώ λιγότερο μόνη. Η μουσική έγινε ένας τρόπος για να μετατρέψω τον πόνο σε κάτι όμορφο και θεραπευτικό. Αυτή η εμπειρία ενίσχυσε την πίστη μου στη δύναμη της μουσικής να θεραπεύει και να ενώνει τους ανθρώπους, κάτι που παραμένει κεντρικό στοιχείο στη ζωή και στην μέχρι τώρα πορεία μου.

Καθημερινά διαβάζουμε για κακοποιήσεις γυναικών και θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας το πώς διαχειρίζεστε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Πιστεύετε πως υπάρχει σωτηρία;

Όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια σοβαρά και επίκαιρα θέματα όπως η κακοποίηση γυναικών, είναι απαραίτητο να είμαστε ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Η κακοποίηση γυναικών είναι ένα θέμα που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο σε πολλές κοινωνίες και απαιτεί συλλογική αντίδραση.

Πιστεύω ότι η σωτηρία βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη της κοινότητας. Μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες και δράσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και συνεταιρικό περιβάλλον για όλους. Είναι σημαντικό να στηρίζουμε τα θύματα κακοποίησης και να προωθούμε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της ισότητας των φύλων και του σεβασμού.

«Σαγαπώ γιατί με κάνεις καλύτερη». Πού αφιερώνετε αυτές τις 5 λέξεις που συνθέτουν ένα από τα καλύτερα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει κάποιος μέσω μιας συναναστροφής.

Στον άνθρωπό μου & στην αδερφή μου.

Ζανελ, ποια είναι τα όνειρά σας;

Ένα από τα όνειρά μου είναι να μοιράζομαι τη μουσική μου με τον κόσμο και να επηρεάζω θετικά τη ζωή των ανθρώπων μέσω της τέχνης μου.

https://www.instagram.com/p/C9MhsxlIaSn/