Ο παγωμένος Ποσειδώνας έγινε ακόμα πιο ψυχρός απ' ό,τι πιστεύαμε τα τελευταία 20 χρόνια
Λόγω της μακρινής τοποθεσίας του, ο Ποσειδώνας εξακολουθεί να είναι αρκετά μυστηριώδης.
Βρίσκεται 2,8 δισεκατομμύρια μίλια μακριά από τον Ήλιο, ο Ποσειδώνας είναι κατανόητα ψυχρός. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι θερμοκρασίες στον όγδοο πλανήτη από τον Ήλιο μπορεί να είναι ακόμη πιο ψυχρές -και πιο μεταβλητές- από ό,τι πίστευαν αρχικά οι επιστήμονες.
Χάρη στη νέα τεχνολογία που είναι διαθέσιμη μόνο τα τελευταία 20 χρόνια, οι ερευνητές αποκτούν περισσότερες πληροφορίες για αυτόν τον παγωμένο γίγαντα και τις θερμοκρασίες του. Μια ομάδα διεθνών ερευνητών ανακάλυψε ότι μεταξύ 2003 και 2018, ο πλανήτης ψύχθηκε κατά 8 βαθμούς Κελσίου. Τότε έμειναν ακόμη πιο έκπληκτοι όταν είδαν ότι μεταξύ 2018 και 2020, ο νότιος πόλος του Ποσειδώνα θερμάνθηκε δραματικά 11 βαθμούς Κελσίου για την ακρίβεια.
Η NASA έγραψε Ιστορία! Διαστημόπλοιο «άγγιξε τον ήλιο» για πρώτη φορά
Για να καταλάβουμε τι κάνει αυτές τις ανακαλύψεις τόσο ενδιαφέρουσες, πρέπει να μάθουμε λίγα περισσότερα για τον Ποσειδώνα.
Ένας από τους ψυχρότερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, η μέση θερμοκρασία του Ποσειδώνα είναι -207°C. Και ενώ ο Ποσειδώνας, όπως και η Γη, έχει ξεχωριστές εποχές, κινούνται πολύ πιο αργά. Ενώ στη Γη διανύουμε τις εποχές μας σε 365 ημέρες, ο Ποσειδώνας χρειάζεται περίπου 165 χρόνια για να ολοκληρώσει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι μια μόνο σεζόν μπορεί να διαρκέσει 40 χρόνια. Από το 2005, ήταν καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη και ήταν αυτές οι θερμοκρασίες που οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να παρακολουθήσουν. Προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες του, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 17 ετών που ελήφθησαν από τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο. Εξετάζοντας τις θερμικές εικόνες, μπόρεσαν να προσδιορίσουν αυτές τις δραστικές αλλαγές στις θερμοκρασίες.
Τι δείχνει η πτώση της θερμοκρασίας
«Αυτή η αλλαγή ήταν απροσδόκητη», λέει ο Michael Roman, μεταδιδακτορικός επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Leicester, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο The Planetary Science Journal. «Δεδομένου ότι παρατηρούμε τον Ποσειδώνα κατά τις αρχές του νότιου καλοκαιριού του, περιμέναμε ότι οι θερμοκρασίες θα αυξάνονταν σιγά σιγά και δεν θα γίνονταν πιο κρύες». Όσον αφορά την ταχεία θέρμανση του νότιου πόλου, τέτοια ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας δεν είχε παρατηρηθεί προηγουμένως. «Τα δεδομένα μας καλύπτουν λιγότερο από τη μισή εποχή του Ποσειδώνα, επομένως κανείς δεν περίμενε να δει μεγάλες και γρήγορες αλλαγές», λέει ο συν-συγγραφέας Glenn Orton, ανώτερος ερευνητής στο Caltech's Jet Propulsion Laboratory (JPL) στις Η.Π.Α.
Λόγω της μακρινής τοποθεσίας του, ο Ποσειδώνας εξακολουθεί να είναι αρκετά μυστηριώδης. Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, οι ερευνητές μπόρεσαν μόλις πρόσφατα να αντιμετωπίσουν τις θερμοκρασίες του πλανήτη. «Αυτός ο τύπος μελέτης είναι δυνατός μόνο με ευαίσθητες υπέρυθρες εικόνες από μεγάλα τηλεσκόπια όπως το VLT που μπορούν να παρατηρήσουν καθαρά τον Ποσειδώνα, και αυτές ήταν διαθέσιμες μόνο τα τελευταία 20 χρόνια περίπου», λέει ο συν-συγγραφέας Leigh Fletcher, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.