Τα διαφορετικά ήθη κι έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της Γης
Μάθε πώς γιορτάζουν το Πάσχα στον Ειρηνικό, την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.
Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι άκρως παραδοσιακό. Σουβλιστό αρνί και κατσίκι, κοκορέτσι, βαμμένα κόκκινα αυγά και τσουρέκια έχουν την τιμητική τους στο λαμπριάτικο τραπέζι. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η αποκαθήλωση και η περιφορά του Επιταφίου, οι νονοί φέρνουν στα βαφτιστήρια τις λαμπάδες και τα δώρα στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας και όλοι περιμένουν πώς και πώς αυτές τις μέρες για να ξεκουραστούν.
Αυτά, ωστόσο, που ισχύουν στη χώρα μας το Πάσχα δεν συμβαίνουν σε όλο τον πλανήτη. Κάθε γωνιά της γης, κάθε ήπειρος και κάθε χώρα έχει τα δικά της ήθη κι έθιμα το Πάσχα. Πολλά από αυτά μοιάζουν με τα δικά μας, άλλα είναι εντελώς διαφορετικά και πρωτόγνωρα.
Θα περάσεις χωριστές διακοπές του Πάσχα με τον σύντροφό σου; Πώς να το διαχειριστείς
Ειρηνικός Ωκεανός
Στον Ειρηνικό βρίσκονται χιλιάδες νησιά με ποικίλα τοπία, μεταξύ των οποίων η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Σε εκείνα τα μέρη, δεδομένου ότι βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο, το Πάσχα πέφτει κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και όχι την άνοιξη όπως συμβαίνει με εμάς. Το κοινό, ωστόσο, με εμάς είναι ότι σε εκείνες τις περιοχές τρώνε τσουρέκια, η εβδομάδα του Πάσχα είναι γεμάτη εκκλησιαστικές δραστηριότητες, ενώ η Μεγάλη Παρασκευή και η Δευτέρα του Πάσχα θεωρούνται αργίες.
Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ωστόσο, δεν υπάρχει πουθενά το δικό μας… κλασικό κουνελάκι σε πασχαλινά αυγά ή άλλες λιχουδιές και διακοσμητικά. Εκεί έχουν παντού το υπό εξαφάνιση αυστραλιανό ζώο bilby, που μοιάζει με κουνέλι και το αποκαλούν «Easter bilby».
Αφρική
Το Πάσχα γιορτάζεται ευρέως στις εκκλησίες σε όλη την Αφρική από τη Μεγάλη Πέμπτη πριν από το Πάσχα έως την Κυριακή του Πάσχα. Οι εκκλησίες είναι συχνά διακοσμημένες με υφάσματα που έχουν πεταλούδες, λουλούδια και πολλά άλλα σχέδια πάνω τους. Οι εκκλησιαστικές λειτουργίες είναι από τις πιο σημαντικές παραδόσεις την περίοδο του Πάσχα σε όλη την περιοχή και οι άνθρωποι παρακολουθούν τις πασχαλινές αγρυπνίες για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Ιησού.
Στην Αιθιοπία, οι χριστιανικές εκκλησίες γιορτάζουν το Πάσχα, το οποίο έρχεται μετά τη Faskia, δηλαδή μετά τη δική τους Σαρακοστή. Η Faskia στην πραγματικότητα είναι η περίοδος των 55 ημερών πριν από το Πάσχα και αυτήν την περίοδο όλοι νηστεύουν από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα. Το βράδυ πριν το Πάσχα, οι Χριστιανοί της περιοχής κάνουν αγρυπνία και με το πρώτο φως της ημέρας ξεκινούν τα τραγούδια και τους χορούς.
Στη Νότια Αφρική, η δεύτερη μέρα του Πάσχα έχει αναγνωριστεί επίσημα ως «Ημέρα της Οικογένειας» από τη δεκαετία του 1990. Αρχικά, η αργία ονομαζόταν «Δευτέρα του Πάσχα» και ήταν μια μέρα «ανάρρωσης» των ανθρώπων από τις γιορτές του Σαββατοκύριακου του Πάσχα. Σήμερα, οι διακοπές αυτές δίνουν στις οικογένειες την ευκαιρία να περάσουν χρόνο μαζί.
Ασία
Η Ασία είναι η μεγαλύτερη ήπειρος στη Γη και ως εκ τούτου περιλαμβάνει έναν τεράστιο αριθμό ομάδων ανθρώπων, πολιτισμών και παραδόσεων. Γι’ αυτό ακριβώς – επειδή δεν είναι όλοι Χριστιανοί- το Πάσχα δεν γιορτάζεται και σε όλη την έκταση της Ασίας.
Στις Φιλιππίνες, όπου και υπάρχουν περισσότερα από 7.000 νησιά, το Πάσχα είναι μια σημαντική θρησκευτική γιορτή. Εκεί, γίνονται δύο πομπές κατά τη διάρκεια του Πάσχα - οι άνδρες βρίσκονται σε μια πομπή και ακολουθούν μια εικόνα του Ιησού που αναστήθηκε από τους νεκρούς, ενώ οι γυναίκες κάνουν μια άλλη πομπή και ακολουθούν τη μητέρα του Ιησού, τη Μαρία, η οποία φορά μαύρο πέπλο. Οι δύο ομάδες συναντιούνται στην εκκλησία ως σύμβολο του Ιησού που καθησυχάζει τη Μαρία μετά την ανάστασή του από τους νεκρούς. Τότε, τα κορίτσια που είναι ντυμένα άγγελοι για το Πάσχα βγάζουν το πέπλο της Μαρίας (που ονομάζεται lambong) και ο κόσμος γιορτάζει.
Στην Ινδία, ένα μικρό ποσοστό των κατοίκων είναι Χριστιανοί και αυτοί έχουν τις διακοπές του Πάσχα ως τη «γιορτή της άνοιξης». Εκεί δεν βάφουν κόκκινα αυγά, αλλά αγοράζουν περίτεχνα και διακοσμημένα αυγά ως δώρα στα παιδιά τους.
Ευρώπη
Στις Ορθόδοξες χώρες σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Ελλάδα και άλλες, το Πάσχα γιορτάζεται περίπου 1-2 εβδομάδες μετά από τις καθολικές χώρες, επειδή οι Ορθόδοξες εκκλησίες ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο.
Στη Γερμανία δίνουν πολύ μεγάλη βάση στην πασχαλινή διακόσμηση. Στολίζουν ακόμη και κλαδιά δέντρων για το Πάσχα με βαμμένα αυγά με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι στολίζουν κλαδιά δέντρων τον Δεκέμβριο για τα Χριστούγεννα. Εκτός από τις διακοπές του Πάσχα, αυτή η περίοδος στη Γερμανία σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης. Πολλοί άνθρωποι, μάλιστα, φορούν πολύχρωμα παραδοσιακά φορέματα για να γιορτάσουν την περίσταση.
Στην Πολωνία, οι οικογένειες συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν το Πάσχα και να φάνε ένα χορταστικό πρωινό την Κυριακή του Πάσχα. Ωστόσο, το signature στοιχείο του πολωνικού Πάσχα είναι το babka, ένα παραδοσιακό ψωμί με σταφίδες και λεπτό γλάσο από πάνω.
Τη Δευτέρα του Πάσχα στη Γαλλία συμβαίνει κάτι μοναδικό. Εθελοντές στη γαλλική πόλη Bessières συγκεντρώνονται για να μαγειρέψουν μια γιγάντια ομελέτα. Χιλιάδες αυγά σπάνε και μαγειρεύονται για να δημιουργηθεί αυτό το τεράστιο πιάτο. Γιατί, όμως, το κάνουν αυτό; Διότι υπάρχει μια παράδοση που λέει ότι ο Ναπολέων και ο στρατός του ταξίδευαν στη νότια Γαλλία μια μέρα και σταμάτησαν σε αυτήν τη μικρή πόλη. Έφαγαν ομελέτες εκεί και άρεσαν τόσο πολύ στον Ναπολέοντα που διέταξε τους κατοίκους της πόλης να μαζέψουν τα αυγά τους και να φτιάξουν μια γιγάντια ομελέτα για τον στρατό του την επόμενη μέρα.
Αμερική
Η Αμερική χωρίζεται στη Βόρεια, τη Νότια και την Κεντρική, οπότε όπως καταλαβαίνεις υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραδόσεις και εορτασμοί του Πάσχα.
Στις Βερμούδες, για παράδειγμα, πετούν χαρταετούς τη Μεγάλη Παρασκευή. Η παράδοση ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή ένας δάσκαλος θέλησε να βοηθήσει τους μαθητές του να μάθουν για την ανάληψη του Ιησού στους ουρανούς. Πήρε, λοιπόν, έναν χαρταετό διακοσμημένο με το πρόσωπο του Ιησού και τον άφησε να πετάξει στον ουρανό και κάπως έτσι ήταν σαν να ανεβαίνει ο Ιησούς ψηλά.
Στην Κολομβία, η Κυριακή του Πάσχα δεν γιορτάζεται με πολλές φανφάρες, σε αντίθεση με τη Μεγάλη Εβδομάδα που γιορτάζεται ευρέως σε όλη τη χώρα, με τους περισσότερους να μη δουλεύουν όλες τις μέρες. Πολλοί είναι εκείνοι που πηγαίνουν διακοπές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ μερικοί ταξιδεύουν από μεγαλύτερες σε μικρότερες πόλεις της Κολομβίας για παραδοσιακές πομπές της Μεγάλης Εβδομάδας και για να δουν τους στολισμούς στις εκκλησίες.
Στις ΗΠΑ, το Πάσχα γιορτάζεται παραδοσιακά στην εκκλησία, με κυνήγι πλαστικών αυγών, με βαφή αληθινών αυγών και με πολλά γλυκά. Πάρα πολλά γλυκά. Φαντάσου ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ ξοδεύονται περίπου 2.6 εκατομμύρια δολάρια σε καραμέλες για το Πάσχα.