Σε μονόλογο 100 λεπτών, ο Αργύρης Ξάφης στρέφει τον καθρέφτη στην υποκρισία. Πόσο συνένοχοι είμαστε;
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο προκλητικό κι επαναστατικό από την ομορφιά». Με αφορμή το «μοίρασμα» επί σκηνής των 100 λεπτών, ο καλλιτέχνης μιλάει στο Queen.gr και, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ομορφιά που αναδεικνύεται ως σύμβολο αλήθειας και ελευθερίας, προκαλώντας τη συμβατική σκέψη και ενθαρρύνοντας τη ριζική αλλαγή.
Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο καθωσπρεπισμός και όλες οι παράπλευρες παθογένειες που αυτός γεννά. Κοινωνική υποκρισία, βία, καταπίεση, ανθρωποφαγία και στο παιχνίδι της εξουσίας εκείνος που πραγματικά κερδίζει είναι αυτός που θα πάει κόντρα σε όλα αυτά και που θα στρέψει τον καθρέφτη πάνω του για να δει ποια είναι η δική του θέση του ηθικά και κοινωνικά σε υπαρξιακά και κρίσιμα ζητήματα. Δεν ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι το να αναμετράται ένας καλλιτέχνης με τις σκοτεινές πτυχές των χαρακτήρων και της κοινωνίας μας σε 100 λεπτά μονολόγου πάντως το διά ταύτα της απαιτητικής ερμηνείας του Αργύρη Ξάφη με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Ζωής Ξανθοπούλου αφήνει χώρο για τον προβληματισμό μας γύρω από θέματα που μαστίζουν τον σύγχρονο κόσμο.
O Αργύρης Ξάφης δεν μπορεί (+δεν θέλει) να σκηνοθετήσει αν δεν είναι με εκείνους που ονειρεύεται
Αλήθεια, πόσο υποκριτικό είναι να γυρίσουμε την πλάτη σε τέτοια ηθικά διλήμματα και πόσο ίδιοι γινόμαστε με όσα η κουλτούρα της βίας και της μη ενσυναίσθησης πρεσβεύουν και καλλιεργούν; Πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να μην είμαστε απλοί θεατές -άρα συνένοχοι, σε τούτο το σύγχρονο έργο του Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μιρό;
Στα Βραβεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών 2023-2024 και στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Γουλανδρή από την Ελληνική Ένωση Κριτικών, ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Αργύρης Ξάφης, απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για «Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» επιβεβαιώνοντας πως αυτές οι sold out παραστάσεις δεν έκαναν απλώς τεράστιο θόρυβο μέσα σε 100 λεπτά μονολόγου αλλά αποτέλεσαν κραυγή για ένα καλύτερο αύριο. Εκείνο που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, οι οποίες δεν θέλουμε να καταλήξουν σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο όπως το άψυχο σώμα του 17χρονου Αλμπέρτ στο σύγχρονο έργο. Ένα έργο που προβληματίζει βαθιά και που πήρε παράταση μέχρι τις 3 Νοεμβρίου στο αγαπημένο μας Θέατρο Θησείον.
Η διαμαρτυρία του Αργύρη Ξάφη στο Βερολίνο δεν παίχτηκε στα κανάλια αλλά το ίντερνετ είναι μαζί του
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο προκλητικό κι επαναστατικό από την ομορφιά».
Με αφορμή το «μοίρασμα» επί σκηνής των 100 λεπτών, ο καλλιτέχνης μιλάει στο Queen.gr και, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ομορφιά που αναδεικνύεται ως σύμβολο αλήθειας και ελευθερίας, προκαλώντας τη συμβατική σκέψη και ενθαρρύνοντας τη ριζική αλλαγή.
«Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος»
Όσα δε λέγονται, οδηγούν στον αφανισμό των ηρώων, πραγματικό και υπαρξιακό. Ζωντανοί-νεκροί βυθισμένοι στους πόθους και στα ένστικτά τους, εγκλωβισμένοι στον καθωσπρεπισμό και σε στερεοτυπικές κατασκευές.
Πόσο συνένοχοι είμαστε όταν μένουμε απλοί θεατές αυτής της ανθρωποφαγίας;
Ο Αργύρης Ξάφης ερμηνεύει κι αποκαλύπτει όλους τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες γεγονότων που κόβουν την ανάσα.
Οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι 3 Νοεμβρίου στο θέατρο «Θησείον». Στον ίδιο χώρο όπου θα δούμε προσεχώς τον κορυφαίο ηθοποιό στην ΚΑΡΕΝΙΝΑ.