Η Ισπανία σχεδιάζει φόρο κατοικίας 100% στους μη κατοίκους από χώρες εκτός Ε.Ε- Ωραία ιδέα
Η Ισπανία κάνει μια σημαντική αλλαγή και ο φόρος κατοικίας δεν είναι πλέον ίδιος. Ποιους αφορά και γιατί το νέο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες;
Αυτό που μαστίζει πολλές χώρες, η Ισπανία αποφάσισε να το καταπολεμήσει. Η χώρα κάνει μια αλλαγή στον φόρο για τα σπίτια που αγοράζονται από κατοίκους τρίτων χωρών και ο πρωθυπουργός της χώρας, Pedro Sánchez, ανακοινώνει αυτό το μέτρο ως απάντηση στην οργή για την αύξηση του κόστους στέγασης. Μήπως είναι κάτι που μπορεί - και θα έπρεπε - να γίνει και σε άλλες χώρες;
Η Ισπανία θα προσφέρει στις γυναίκες τριήμερη άδεια περιόδου - Σε πόσα χρόνια θα το κάνει η Ελλάδα;
Η Ισπανία γίνεται το παράδειγμα που πολλές ακόμη χώρες χρειάζονται
Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει φόρο έως και 100% στα ακίνητα που αγοράζονται από μη κατοίκους από χώρες εκτός της ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης της χώρας.
Αυτό το μέτρο ήταν ένα από τα δώδεκα που παρουσίασε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Pedro Sánchez, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να καταπνίξει την αυξανόμενη οργή για το κόστος στέγασης που έχει εκτοξευθεί πολύ πέρα από τις δυνατότητες πολλών Ισπανών.
Ο Sánchez θέλησε να υπογραμμίσει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της πρόκλησης, αναφερόμενος στις τιμές των κατοικιών που είχαν διογκωθεί κατά 48% την τελευταία δεκαετία σε όλη την Ευρώπη, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
«Η Δύση αντιμετωπίζει μια αποφασιστική πρόκληση: να μην γίνει μια κοινωνία διαιρεμένη σε δύο τάξεις, τους πλούσιους ιδιοκτήτες και τους φτωχούς ενοικιαστές», δήλωσε σε οικονομικό φόρουμ στη Μαδρίτη.
Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την επέκταση της προσφοράς κοινωνικής στέγασης, την παροχή κινήτρων σε όσους ανακαινίζουν και νοικιάζουν κενά ακίνητα σε προσιτές τιμές και την πάταξη των εποχικών μισθώσεων. Στην Ισπανία μόλις το 2,5% των κατοικιών προορίζεται για κοινωνική στέγαση, ποσοστό που υστερεί δραστικά σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, όπως δήλωσε ο Pedro Sánchez.
Αλλά ήταν τα σχέδια της κυβέρνησης για την καταστολή των ξένων αγοραστών, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Η Ισπανία αποτελεί εδώ και καιρό δημοφιλή προορισμό για αγοραστές εξοχικών κατοικιών εκτός ΕΕ, με κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Μαρόκου να συρρέουν για να αγοράσουν ακίνητα σε μέρη όπως η Ίμπιζα, η Μαρμπέλα και η Βαρκελώνη.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας περιέγραψε τον φόρο έως και 100% ως «πρωτοφανή» στην ισπανική ιστορία. «Για να δώσουμε μια ιδέα, μόνο το 2023 οι κάτοικοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αγόρασαν περίπου 27.000 σπίτια και διαμερίσματα στην Ισπανία. Και δεν το έκαναν για να ζήσουν σε αυτά, δεν το έκαναν για να έχουν οι οικογένειές τους ένα μέρος για να ζήσουν, το έκαναν για να κερδοσκοπήσουν, για να βγάλουν χρήματα από αυτά, κάτι που εμείς - στο πλαίσιο της έλλειψης που βρισκόμαστε - προφανώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή, πότε θα λειτουργήσει και θα αποσταλεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση.
Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στοχεύουν επίσης τα τουριστικά διαμερίσματα, τα οποία κατηγορούνται εδώ και καιρό για τη συρρίκνωση της προσφοράς ενοικίων και την απομάκρυνση των ντόπιων από την αγορά.