Τυφώνας Milton: Αγωνία για την καταστροφή που πλησιάζει και live κάλυψη σε Tik Tok και X

Πατούλια Κατερίνα
Τυφώνας Milton: Αγωνία για την καταστροφή που πλησιάζει και live κάλυψη σε Tik Tok και X
The home of the Weibel family is boarded up in preparation for Hurricane Milton on Monday, Oct. 7, 2024, in Port Richey, Fla. (AP Photo/Mike Carlson)

Πανικός στους δρόμους, ανοργάνωτη η μαζική εκκένωση, ο Milton πλησιάζει και στα σπίτια κάνουν live αναμετάδοση της καταιγίδας. 

To Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC) έχει κατατάξει ξανά τον τυφώνα Milton στη μέγιστη βαθμίδα σφοδρότητας, στην κατηγορία 5 και επιμένει πως ο συγκεκριμένος θα είναι ο σφοδρότερος των 200 τελευταίων ετών, πολύ ανώτερος και του Katrina.

«Αν μπορείτε να βγείτε, φύγετε»

Kι ενώ ο Milton θα πλήξει σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 9/102024) τις ακτές της Φλόριντα με την Tampa να έχει ήδη εκκενωθεί, η δήμαρχος Jane Castor στην τελευταία της συνέντευξη ήταν σαφής: όποιος δεν φύγει θα πεθάνει.

Το ινδιάνικο καλοκαίρι που έρχεται στην Ελλάδα είναι η απάντηση στο αν θα κατεβάσεις τα χειμωνιάτικα

«Μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή ότι δεν υπήρξε ποτέ ξανά τέτοιος τυφώνας. Η Ελίν ήταν μια κλήση αφύπνισης, αλλά αυτό είναι κυριολεκτικά καταστροφικό. Και μπορώ να πω, χωρίς καμία απολύτως δραματοποίηση, αν επιλέξετε να μείνετε σε μια από αυτές τις περιοχές εκκένωσης, θα πεθάνετε», είπε η από το 2019 δήμαρχος της Tampa.

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Φλόριντα συνεχίζουν να παροτρύνουν τους κατοίκους που δεν το έχουν κάνει ακόμα, να εγκαταλείψουν την περιοχή ή να αναζητήσουν καταφύγιο καθώς ο τυφώνας Milton κατευθύνεται προς την πολιτεία.

MILTON

Η Jodie Fiske, Διευθύντρια Δημόσιας Ασφάλειας στην κομητεία Manatee, είπε στο CNN Αμερικής ότι από το πρωί της Τετάρτης υπάρχουν περίπου 5.000 κάτοικοι σε καταφύγια στην κομητεία, 9 καταφύγια είναι ανοιχτά αυτήν τη στιγμή, με περισσότερα σε κατάσταση αναμονής.

«Το γεγονός ότι οι αυτοκινητόδρομοι είναι γεμάτοι είναι ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι το λαμβάνουν πολύ σοβαρά την προειδοποίηση», είπε η Fiske.

Στην κομητεία Pasco, οι αξιωματούχοι στέλνουν το ίδιο μήνυμα στους κατοίκους και τους προτρέπουν να αναζητήσουν καταφύγιο αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Υπάρχουν έξι καταφύγια στην περιοχή με «αρκετά υψηλή» χωρητικότητα, αλλά οι αξιωματούχοι της κομητείας έχουν 10 επιπλέον καταφύγια σε ετοιμότητα.

«Μη διστάσετε. Αν μπορείτε να βγείτε, φύγετε», είπε ο Colin Burns αναπληρωτής διοικητής συμβάντων στην κομητεία Pasco η οποία βρίσκεται ακριβώς βόρεια της Tampa και φιλοξενεί το New Port Richey και τις λίμνες Land O'.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον εννέα κομητείες έχουν εκδώσει υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης, και οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να συμμορφωθούν με αυτές χωρίς καθυστέρηση.

Hurricane Milton
A sign warns looters on a garage door taped with plastic and sand bags in preparation for Hurricane Milton on Tuesday, Oct. 8, 2024, in New Port Richey, Fla. (AP Photo/Mike Carlson)

Κανένα σχέδιο εκκένωσης, λένε οι κάτοικοι

Την ίδια ώρα, χιλιάδες κάτοικοι διαμαρτύρονται για το ανύπαρκο σχέδιο εκκένωσης.

Άλλοι τονίζουν πως για μια διαδρομή μισής ώρας έχουν εγκλωβιστεί στους αυτοκινητόδρομους επί 4 και 5 ώρες -κι αν είναι τυχεροί δεν έχουν μείνει από καύσιμα, άλλοι εξηγούν πως οι αεροπορικές εταιρίες χρεώνουν πάνω από 1000 δολάρια για μια πτήση που κόστιζε ως 200 εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση κι άλλοι τονίζουν πως δεν έχουν πού να πάνε ακόμα κι αν αποφασίσουν να φύγουν, μιας και τα ξενοδοχεία στις περιοχές που προτείνονται ως σημεία προσέγγισης δεν έχουν δωμάτια ή οι τιμές τους είναι απλησίαστες.

Την ίδια ώρα, ακόμα κι εκείνοι που έφυγαν δεν ξέρουν τι θα βρουν επιστρέφοντας. Περίπου 1 στα 6 σπίτια στη Φλόριντα - το 16% - έχουν ομοσπονδιακή ασφάλιση πλημμύρας, σύμφωνα με ανάλυση του NBC News του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλισης Πλημμύρας και των δεδομένων του Γραφείου Απογραφής. Ωστόσο, μεταξύ των κομητειών στην πορεία του κυκλώνα Milton, περίπου το 13% καλύπτεται.

Hurricane Milton Weather

Λύγισαν και οι μετεωρολόγοι

Καθώς ο Milton διατηρεί τις ταχύτητες ανέμων 270 χλμ/ώρα, οι μετεωρολόγοι εμφανίζονται τρομαγμένοι, καθώς εκτιμούν ότι ο τυφώνας έχει τη δυναμική να διπλασιάσει την ταχύτητα των ανέμων του λίγο πριν φτάσει στη στεριά, σηκώνοντας κύματα ακόμα και τριών μέτρων στην στεριά.

Την ίδια ώρα, λυγίζουν μέχρι και οι μετεωρολόγοι όπως ο John Morales, ο μακροβιότερος τηλεοπτικός μετεωρολόγος στη Νότια Φλόριντα, ο οποίος βούρκωσε όταν εμφανίστηκε ζωντανά στο NBC6 και έπρεπε να εξηγήσει τι σημαίνει η κατηγορία 5 του τυφώνα Milton:

«Συγγνώμη, αυτό είναι απλά φρικτό. Οι μέγιστοι σταθεροί άνεμοι φτάνουν τα 160 μίλια την ώρα, και η καταιγίδα συνεχίζει να ενισχύεται στον Κόλπο του Μεξικού, όπου, όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι θάλασσες είναι απίστευτα, απίστευτα ζεστές. Ρεκόρ ζέστης, όπως ίσως μαντεύετε. Ξέρετε τι το προκαλεί αυτό, δεν χρειάζεται να σας το πω. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε αυτό και γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη απειλή», είπε ο Morales.

Άγνοια κινδύνου στο Tik Tok για την καταστροφή που πλησιάζει

Την ίδια ώρα στο Twitter γίνεται «πάρτι» από ανθρώπου που ήταν βρίσκονται σε καταφύγια, είτε έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και αναμένουν τον Milton.

Μένει να δούμε αν όλοι αυτοί οι λογαριασμοί είναι διατεθειμένοι να περιγράψουν live την καταστροφή της περιουσίας τους ή ακόμα και τον θάνατό τους για λίγα views παραπάνω.

DPG Network