Μπορεί το «brain rot» να συνοψίσει όλο το 2024; Η Οξφόρδη συμφωνεί ότι ήταν η λέξη της χρονιάς

Άρτεμις Σκούφου
Unsplash

Μπορεί το «brain rot» ή αλλιώς η «σήψη εγκεφάλου» να ακούγεται εντελώς άγνωστη φράση, αλλά στην πραγματικότητα η σημασία της είναι αρκετά γνώριμη και μπορεί να σου έχει συμβεί κι εσένα. Τι σημαίνει η λέξη της χρονιάς για το 2024 για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης;

Πριν από μερικές ημέρες, το λεξικό του Cambridge ανέδειξε το «manifest» ως τη λέξη της χρονιάς για το 2024 και όντως αυτό ήταν ένα έτος που πολλά δημόσια πρόσωπα και μη δήλωσαν ότι έκαναν manifest για να πετύχουν τους στόχους τους. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έρχεται τώρα για να μας πει ότι μία φράση που δεν έχει καμία σχέση με την παραπάνω μπορεί να συνοψίσει το 2024 κι αυτή δεν είναι άλλη από το «brain rot».

Dua Lipa, Simone Biles και άλλοι celebrities κάνουν το «manifest» τη λέξη της χρονιάς για το 2024

Τι σημαίνει «brain rot» και γιατί είναι η λέξη της χρονιάς για το 2024 - για την ακρίβεια η φράση

Μετά από δημόσια ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι η λέξη της χρονιάς για το 2024 για την Οξφόρδη είναι το «brain rot» ή αλλιώς η «σήψη εγκεφάλου».

Βέβαια, η «σήψη εγκεφάλου» από μόνο της δεν είναι κατανοητή. Ορίζεται ως η υποτιθέμενη επιδείνωση της ψυχικής ή διανοητικής κατάστασης ενός ατόμου, ιδίως ως αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης περιεχομένου - τώρα κυρίως διαδικτυακού περιεχομένου.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου παρατήρησαν ότι αυτή η φράση απέκτησε νέα σημασία φέτος ως όρος που χρησιμοποιείται για να αποτυπώσει τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της υπερβολικής κατανάλωσης χαμηλής ποιότητας διαδικτυακού περιεχομένου, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η συχνότητα χρήσης του όρου αυξήθηκε κατά 230% μεταξύ 2023 και 2024.

Η αλλαγή στη σημασία της λέξης ανά τα χρόνια

Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του όρου «brain rot» εντοπίστηκε το 1854 στο βιβλίο του Henry David Thoreau Walden, το οποίο αναφέρει τις εμπειρίες του από τον απλό τρόπο ζωής στη φύση. Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του, ο Thoreau επικρίνει την τάση της κοινωνίας να υποτιμά τις σύνθετες ιδέες ή εκείνες που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλαπλούς τρόπους, προς όφελος των απλών, και θεωρεί ότι αυτό είναι ενδεικτικό μιας γενικής μείωσης της πνευματικής και διανοητικής προσπάθειας: «Ενώ η Αγγλία προσπαθεί να θεραπεύσει τη σήψη της πατάτας, δεν θα προσπαθήσει κανείς να θεραπεύσει τη σήψη του εγκεφάλου - που επικρατεί τόσο πολύ ευρύτερα και μοιραία;».

Ο όρος σήμερα έχει πλέον αποκτήσει νέα σημασία, ιδίως λόγω της ψηφιακής εποχής. Τους τελευταίους 12 μήνες άρχισε να διαδίδεται περισσότερο στα social media - ιδιαίτερα στο TikTok μεταξύ των νέων της Gen Z και της Gen Alpha - με τη φράση αυτή να έχει αποκτήσει ευρύτερη χρήση και να αντικατοπτρίζει τις ανησυχητικές επιπτώσεις της υπερβολικής χρήση του διαδικτύου.

Ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τόσο την αιτία όσο και το αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης διαδικτυακού περιεχομένου και δίνει έμφαση όχι απλά στη χρήση του διαδικτύου, αλλά στο περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας και αξίας που συναντάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο ίντερνετ, καθώς και στον αρνητικό αντίκτυπο που θεωρείται ότι έχει η κατανάλωση αυτού του είδους περιεχομένου σε ένα άτομο ή μια κοινωνία.

Πώς χρησιμοποιείται το «brain rot» στο διαδίκτυο; Άλλες φορές με χιουμοριστικό και άλλες με αυτοσαρκαστικό τρόπο με τους χρήστες του TikTok να το έχουν κάνει viral. Και μπορεί οι νέοι του διαδικτύου να κάνουν συχνά πλάκα όταν χρησιμοποιούν αυτή τη φράση, όμως η «σήψη εγκεφάλου» ανοίγει μια πιο σοβαρή συζήτηση σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπερβολική κατανάλωση αυτού του περιεχομένου στην ψυχική υγεία, ιδίως στα παιδιά και τους νέους.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης