Οι νέοι χρησιμοποιούν λάθος τα social media και ο ΠΟΥ μιλά (ξανά) για σοβαρούς κινδύνους

Οι νέοι χρησιμοποιούν λάθος τα social media και ο ΠΟΥ μιλά (ξανά) για σοβαρούς κινδύνους
Pexels

Η αλόγιστη και «προβληματική» χρήση που κάνουν οι νέοι στα social media, τα online παιχνίδια και οι κίνδυνοι που παραμονεύουν. Τα συμπτώματα που δείχνουν τον εθισμό στο διαδίκτυο.

Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, όλο και περισσότεροι νέοι ασχολούνται με τα social media, κάνοντας όχι απλά μια φυσιολογική χρήση, αλλά κατάχρηση. Πολλές ώρες μπροστά από τις οθόνες - τον υπολογιστή και το κινητό, ατελείωτος χρόνος στο διαδίκτυο και κατανάλωση των μέσων κοινωνικών δικτύωσης χωρίς λόγο από πολύ μικρή ηλικία.

Τα παιδιά γίνονται θύματα του εθισμού στο internet, χάνουν με τον καιρό την κοινωνική τους ζωή και βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει - και όχι προς το καλό. Οι νέοι στα social media διατρέχουν κίνδυνο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί.

Το Instagram φέρνει τα teen accounts και οι γονείς θα κοιμούνται πλέον πιο ήρεμοι τα βράδια

Όλο και περισσότεροι οι νέοι στα social media, όλο και μεγαλύτερος ο κίνδυνος

Μια μεγάλη διεθνής μελέτη υποδεικνύει ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα αυτό που αποκαλεί «προβληματική» χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των νέων μετά την πανδημία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά από έρευνα σε σχεδόν 280.000 παιδιά ηλικίας 11, 13 και 15 ετών σε 44 χώρες.

Η μελέτη Health Behaviour In School-aged Children (HBSC) διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, το 11% των ερωτηθέντων ασχολήθηκε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προβληματικό τρόπο το 2022 - σε σύγκριση με το 7% το 2018.

Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας εγκυμονεί κινδύνους για την ψυχική υγεία και την ευημερία των νέων.

koritsi_kinito.jpg

«Η προβληματική χρήση είναι πιο συχνή μεταξύ των 13χρονων - κορυφώνεται κατά κάποιον τρόπο σε αυτή τη φάση της πρώιμης εφηβείας και τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να αναφέρουν προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ό,τι τα αγόρια», δήλωσε η διεθνής συντονίστρια της μελέτης Δρ Jo Inchley, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Η ίδια δήλωσε ότι η έρευνα αποκάλυψε επίσης πόσο χρόνο περνούν οι νέοι στο διαδίκτυο.

«Στο σύνολο της μελέτης, διαπιστώσαμε ότι λίγο πάνω από το ένα τρίτο των εφήβων αναφέρουν συνεχή διαδικτυακή επαφή με φίλους και άλλους», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλη την ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο με φίλους και άλλους ανθρώπους».

Η έκθεση δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλος ο χρόνος που αφιερώνεται στο διαδίκτυο είναι επιζήμιος. Αντίθετα, οι έφηβοι που ήταν ενεργοί, αλλά όχι προβληματικοί, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ισχυρότερη στήριξη από συνομηλίκους και κοινωνικές σχέσεις.

Όσον αφορά όμως την «προβληματική» μειοψηφία, η έρευνα τόνισε πως υπάρχουν μερικά συμπτώματα που δείχνουν τον εθισμό, όπως:

  • παραμέληση άλλων δραστηριοτήτων για χάρη της ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • συχνές διαφωνίες σχετικά με τη χρήση
  • ψέματα σχετικά με τον χρόνο που αφιερώνεται στο διαδίκτυο
  • αδυναμία ελέγχου της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συμπτώματα στέρησης.
koritsi_ypologistis.jpg

Έφηβοι και «προβληματικά παιχνίδια»

Στην έκθεση σχετικά με την παρουσία που έοχυν οι νέοι στα social media, επισημαίνονται ακόμα οι ανησυχίες σχετικά με το ποσοστό των εφήβων που θεωρείται ότι κινδυνεύουν από «προβληματικά παιχνίδια» - κάτι που υποδηλώνει ότι ισχύει περισσότερο για τα αγόρια παρά για τα κορίτσια.

Όλο και περισσότεροι νέοι ασχολούνται με τα online παιχνίδια σε καθημερινή βάση, με το 45% των αγοριών αυτής της ηλικίας να δηλώνουν ότι έπαιζαν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα.

Στη μελέτη δημοσιεύθηκε από το ευρωπαϊκό σκέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο δρ Hans Henri P Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε ότι τα ευρήματα καθιστούν σαφές ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες για τους νέους.

Μάλιστα, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει περισσότερη «εκπαίδευση ψηφιακού αλφαβητισμού» για να βοηθηθούν οι νέοι να αναπτύξουν μια υγιή προσέγγιση της διαδικτυακής τους παρουσίας και ότι οι κυβερνήσεις, οι υγειονομικές αρχές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς πρέπει όλοι να διαδραματίσουν το ρόλο τους.

Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε άμεση και συνεχή δράση για να βοηθήσουμε τους εφήβους να αντιστρέψουν το κλίμα στη δυνητικά επιζήμια χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε κατάθλιψη, εκφοβισμό, άγχος και κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Τα social δεν είναι ασφαλή για το παιδί σου & αυτές είναι οι συμβουλές που πρέπει να του δώσεις

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς τα όρια των προβληματικών social media, ωστόσο η μελέτη παρουσιάζει έγκυρα στοιχεία που πρέπει περισσότερο να κινητοποιήσουν γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και νέους γύρω από την αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

DPG Network