H πιο νόστιμη και εύκολη φανουρόπιτα δια χειρός Νικόλα Σακελλαρίου

Νικόλας Σακελλαρίου
H πιο νόστιμη και εύκολη φανουρόπιτα δια χειρός Νικόλα Σακελλαρίου

Φανουρόπιτα

27 Αυγούστου, στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου, θα φτιάξουμε την πιο γευστική πίτα με 9 μόνο υλικά.

Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται να φτιάχνουμε φανουρόπιτα, την οποία μοιράζουμε στη γειτονιά αφού ευλογηθεί πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε ή για να μας εκπληρώσει μια μεγάλη μας επιθυμία ο Άγιος Φανούριος. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9 και συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων. Αν λοιπόν θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος Φανούριος ότι σημαντικό αναζητάτε, φτιάξτε μια φανουρόπιτα, ευλογήστε την στην εκκλησία και αναμείνατε για τα αποτελέσματα! Βοήθεια σας!

Φανουρόπιτα

Υλικά

750 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 κουταλιές τσαγιού μαγειρική σόδα

1 ½ κουταλιά σούπας σκόνη κανέλα

400 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη

680 ml. χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα

4 κουταλιές σούπας μηλόξιδο

300 ml. σπορέλαιο

100 γραμμ. καρυδόψιχα

200 γραμμ. Σταφίδα

fanouropita.JPGΦανουρόπιτα

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λαδώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί με διάμετρο 30-32 εκ. Στον κάδο του μίξερ τοποθετείτε το αλεύρι, κοσκινισμένο, την σόδα, την κανέλα και την ζάχαρη. Ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και χτυπήστε τα, στην πιο χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή. Στη συνέχεια αδειάστε το μείγμα στο ταψί με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και ψήστε στους 170 βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις του φούρνου ( πάνω- κάτω ). Ελέγξτε την φανουρόπιτα με ένα μαχαίρι για να δείτε εάν θέλει λίγο ψήσιμο ακόμη. Αφήστε την φανουρόπιτα να κρυώσει για 15 λεπτά, ξεφορμάρετε και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.

Tip. Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε την μισή ποσότητα με τα μισά υλικά και να την ψήσετε σε ταψάκι με διαστάσεις 34χ26 στον αέρα για 30-35 λεπτά περίπου. Δεν θα γίνει τόσο φουσκωτή αλλά θα γίνει το ίδιο αφράτη και γευστική. Επίσης αν δεν έχετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μπορείτε να βάλετε 3 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ και λίγο αλάτι Στα 500 γραμμάρια αλεύρι.

Bρες με: nikolas_sakellariou (@nikolas_sakellariou) TikTok | Watch nikolas_sakellarious Newest TikTok Videos

Nikolas Sakellariou (@nikolas_sakellariou) • Instagram photos and videos

Nikolas Sakellariou (@nikolas_sakellariou) • Instagram photos and videos