Πέμπτη και ο μουσακάς του Νικόλας Σακελλαρίου είναι μονόδρομος για να φάμε καλά το μεσημέρι

Νικόλας Σακελλαρίου
Πέμπτη και ο μουσακάς του Νικόλας Σακελλαρίου είναι μονόδρομος για να φάμε καλά το μεσημέρι

Η Νο1 μαμαδίστικη συνταγή πλέον εκτελείται πιο απλά -αλλά το ίδιο γευστικά- από όσο πιστεύεις.

Υλικά

4-5 μελιτζάνες, κομμένες σε χοντρές φέτες

4-5 πατάτες, κομμένες σε φέτες

900 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος

2 κρεμμύδια ξηρό, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

½ φλιτζ. Κρασί κόκκινο κρασί

700 γραμμ. ντομάτες, τριμμένες

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

1 φύλο δάφνης

100 γραμμ. γραβιέρα, τριμμένη

Ελαιόλαδο

Αλάτι-Πιπέρι

IMG_9387.JPEG

Για την μπεσαμέλ

120 γραμμ. βούτυρο

120 γραμμ. αλεύρι

1 κιλό γάλα χλιαρό

2 κρόκοι αβγών

¼ κουτ. γλυκού σκόνη μοσχοκάρυδο

100 γραμμ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

80 γραμμ. φρυγανιά, τριμμένη

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, με αρκετό ελαιόλαδο, τηγανίζετε τις μελιτζάνες και τις βγάζετε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια τηγανίστε και τις πατάτες και τις βγάζετε και αυτές σε απορροφητικό χαρτί.

Για να κάνετε τη σάλτσα, σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο, σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Κατόπιν, ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας και τον ψήνετε στη βάση της κατσαρόλας. Στη συνέχεια ρίχνετε τον κιμά και αφού αλλάξει χρώμα σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, την ζάχαρη, την κανέλα, την δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Βράστε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη βγάζετε την δάφνη και το γαρύφαλλο.

Για να κάνετε τη μπεσαμέλ, σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Στη συνεχεία ρίχνετε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Όταν αρχίζει να βγάζει μεγάλες φουσκάλες, αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτετε τους κρόκους, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το κεφαλοτύρι και ανακατεύετε συνεχώς πολύ καλά.

Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί και στρώνετε στη βάση μια στρώση από πατάτες. Στη συνέχεια στρώνετε μία στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζετε με γραβιέρα. Στρώνετε τον κιμά ομοιόμορφα ώστε να πάει παντού. Στη συνέχεια απλώνετε την μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με γραβιέρα και τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρετε.

Bρες με: nikolas_sakellariou (@nikolas_sakellariou) TikTok | Watch nikolas_sakellarious Newest TikTok Videos

Nikolas Sakellariou (@nikolas_sakellariou) • Instagram photos and videos

Nikolas Sakellariou (@nikolas_sakellariou) • Instagram photos and videos