Ο Νικόλας Σακελλαρίου μας δείχνει τον τρόπο για να κάνουμε την κουζίνα μας πιο οικολογική
Γίνεται πολύς λόγος για τη σωτηρία του πλανήτη και μπορεί αυτή κάπως να «περνάει» και από τον πάγκο της κουζίνας μας.
Αν το καλοσκεφτείς, η δημιουργία ενός πιο πράσινου περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο τη φύτευση δέντρων. Πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
Ποιος δεν αγαπά μια καθαρή κουζίνα;
Λαμπεροί πάγκοι, ανοξείδωτοι νεροχύτες, τα οργανωμένα ντουλάπια και το πεντακάθαρο πάτωμα. Φαντάσου, ότι μπορείς να έχεις ένα πράσινο σύστημα και να εφαρμόζεις φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καθαριότητας. Ας δούμε μερικούς τρόπους για να κάνεις την κουζίνα σου πιο πράσινη με πιο αποτελεσματικές μεθόδους και φρόντισε να εφαρμόσεις μερικές από αυτές τις συμβουλές στην κουζίνα σου.
Ανακύκλωση
Το πρώτο βήμα είναι να σκέφτεσαι πάντα την ανακύκλωση. Είναι απαραίτητο να αποφεύγεις τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Για να γίνει αυτό, πάρε για αρχή έναν κάδο ανακύκλωσης και πετάξε τα χρησιμοποιημένα και ανακυκλώσιμα υλικά σου μέσα σε αυτούς.
Ψώνισε με τις υφασμάτινες τσάντες σου
Κάθε φορά που πηγαίνεις στο super market ή στη λαϊκή, δημιούργησε τη συνήθεια να πηγαίνεις με τις δικές σου επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ψώνια.
Έτσι, μπορείς να απαλλαγείς από ένα σωρό άχρηστες χάρτινες ή πλαστικές σακούλες. Οι χάρτινες σακούλες προέρχονται από την κοπή δέντρων όταν πηγαίνεις με τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες σου, σώζεις τα δέντρα.
Χοιρινό μπούτι στο φούρνο με γλάσο: H συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι
Βιολογικά προϊόντα
Ψώνισε βιολογικά. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάς στη μείωση των επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων και των ζιζανιοκτόνων στο περιβάλλον.
Επίλεξε τις σωστές συσκευές
Για μια πιο πράσινη κουζίνα, οι ενεργειακά αποδοτικές συσκευές είναι απαραίτητες. Επίλεξε ένα πλυντήριο πιάτων καλής ποιότητας που καταναλώνει πολύ λιγότερο νερό από το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι. Στην περίπτωση των ηλεκτρικών μίξερ και μπλέντερ, μπορείς να τα αντικαταστήσεις με μη ηλεκτρικά μίξερ χειρός και χειροκίνητα εργαλεία για φρέσκο χυμό φρούτων ή λαχανικών.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ανακυκλωμένους πάγκους. Θα πρέπει να επενδύσεις σε υλικά με πράσινο δάπεδο όπως το μπαμπού ή ο φελλός. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οικολογικά φινιρίσματα με βάση το νερό.
Κάν'το μόνος σου
Μπορείς να αποφύγεις την αγορά προπαρασκευασμένων ή κατεψυγμένων τροφίμων και να τα φτιάξεις μόνος σου. Αυτός ο τρόπος μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις τις περιττές ενέργειες που συνοδεύουν τα κατεψυγμένα τρόφιμα όπως το ζέσταμα, το ξεπάγωμα κ.λ.π.
Εάν έχεις χώρο, μπορείς να καλλιεργήσεις τα λαχανικά και τα φρούτα σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα άψητα απόβλητα από την κουζίνα σου ως λίπασμα για τον λαχανόκηπό σου. Αντί να χρησιμοποιείς σαπούνι ή χημικά για να καθαρίσεις τους πάγκους και τα πιάτα της κουζίνας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα.
Ενεργειακά αποδοτικές μαγειρικές πρακτικές
Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις τα απόβλητα είναι να ετοιμάζεις τα φαγητά σου να αγοράζεις έτοιμα γεύματα.
Μπορείς να φτιάξεις γιαούρτι στο σπίτι με λίγο γάλα που περίσσεψε και να το αποθηκεύσεις σε κεραμικά ή γυάλινα δοχεία. Μπορείς ακόμη και να ετοιμάσεις ψωμί στο σπίτι.
Για ευέλικτο μαγείρεμα, μπορείς να βάλεις το φαγητό στις εστίες ή στο φούρνο, να σβήσεις τη φωτιά μετά από 10 με 15 λεπτά και μετά να το αφήσεις να ψηθεί με την θερμοκρασία που έχει.
Φρόντισε να καλύψεις τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σου με τα αντίστοιχα καπάκια τους, καθώς βοηθά στη μείωση του χρόνου μαγειρέματος και διατηρεί τη θερμότητα μέσα. Οι χύτρες ταχύτητας μπορούν επίσης να εξοικονομήσουν ενέργεια μειώνοντας το χρόνο μαγειρέματος έως και 60%.
Ελάττωσε τα απόβλητα
Κανένα άλλο μέρος στο σπίτι σας δεν παράγει τόσα απόβλητα όσο η κουζίνα. Εξαιτίας αυτού, είναι δύσκολο να σταματήσει η παραγωγή απορριμμάτων. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να τα μειώσεις. Μπορείς να διατηρήσεις φαγητά που περισσεύουν και να φτιάξεις μαγειρευτά την επόμενη φορά.
Φτιάξε κομπόστ
Μπορείς να κομποστοποιήσεις κάποια από τα απορρίμματα της κουζίνας σου. Πολλά από τα σκουπίδια που πιστεύεις ότι δεν έχουν καμία χρήση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τονωθεί ο μικρός κήπος της αυλής σου. Τα τσόφλια των αβγών, φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι ό,τι πρέπει για τον κήπο σου. Γι' αυτό, αντί να πετάς απλώς τα απορρίμματα και τα υπολείμματά, βάλε έναν κάδο κομποστοποίησης κοντά στον νεροχύτη της κουζίνας σας και ρίξ'τα εκεί. Όταν έρθει η ώρα, τα φυτά του κήπου σου θα το εκτιμήσουν.
Ο Νικόλας Σακελλαρίου μας λέει πώς να καθαρίσουμε τα βρώμικα ταψιά εύκολα και γρήγορα
Εξοικονόμησε ενέργεια
Μπορείε να εξοικονομήσεις ενέργεια. Πολλές από τις συσκευές κουζίνας που χρησιμοποιείς συνήθως καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να εγκαταστήσεις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Για αρχή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις συσκευές κουζίνας που έχουν μικρή κατανάλωση. Τα γυάλινα βάζα και τα δοχεία αποθήκευσης θα πρέπει επίσης να αντικαταστήσουν τα πλαστικά δοχεία σου.
Επίλεξε, λοιπόν, με σύνεση και βοήθησε και εσύ να σώσουμε τον πλανήτη. Θυμήσου ότι το να σκεφτόμαστε « πράσινα», δεν είναι απλώς μια ιδέα ή φιλοσοφία. Είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής για εσένα και την οικογένειά σου.
Bρες με: nikolas_sakellariou (@nikolas_sakellariou) TikTok | Watch nikolas_sakellarious Newest TikTok Videos
Nikolas Sakellariou (@nikolas_sakellariou) • Instagram photos and videos
Nikolas Sakellariou (@nikolas_sakellariou) • Instagram photos and videos