Mindfulness: Η απόλαυση του να επικοινωνείς ουσιαστικά και να ζεις στο τώρα
Υπάρχουν κάποιες φράσεις, όπως το «ζήσε στο τώρα», το «απόλαυσε την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία», το «μην αφήσεις τη στιγμή να σε προσπεράσει», οι οποίες με έβαζαν πάντα στη διαδικασία να διερωτηθώ αν έκανα κάτι λάθος, μήπως δεν απολάμβανα τη ζωή μου και τη συντροφιά των αγαπημένων μου προσώπων στο έπακρο.
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα ήρθαν έπειτα από μία συνάντηση με την κολλητή μου η οποία με αιφνιδίασε, ρωτώντας με το εξής: «Με παρακολουθείς τόση ώρα ή έχεις χαθεί στην οθόνη του κινητού σου;». Σήκωσα τα μάτια μου από την οθόνη και την κοίταξα αμήχανα, συνειδητοποιώντας την ίδια στιγμή πως για πάνω από πέντε λεπτά, είχα όντως απορροφηθεί από το smartphone και δεν είχα ακούσει λέξη από όσα είχε πει!
Αυτό το μικρό, αλλά συνάμα σημαντικό γεγονός, ήταν η αφορμή για να αρχίσω να παρατηρώ περισσότερο τον εαυτό μου και με βοήθησε να καταλάβω πως τελικά, δεν ήμουν πάντα όσο παρούσα θα ήθελα ή όσο νόμιζα ότι ήμουν. Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες ήταν οι φορές που προτίμησα να τσεκάρω τις ειδοποιήσεις μου στο Instagram ενώ παρακολουθούσα μία ταινία με την αδερφή μου, που ενώ η μητέρα ή ο σύντροφός μου μιλούσαν, αντί να τους ακούω, «έψαχνα» να βρω πώς να απαντήσω πριν καν ολοκληρώσουν το σκεπτικό τους. Όσο πιο συχνά «έπιανα» τον εαυτό μου να χάνει τη στιγμή, τόσο περισσότερο διερωτόμουν: Ζω την ζωή μου στο έπακρο; Η επαφή με τους γύρω μου είναι ουσιαστική; Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα… μπορούσα και καλύτερα.
Το #ProjectUnLonely που βελτίωσε την ποιότητα της ζωής μου
Σκεπτόμενη όλα τα παραπάνω, συνειδητοποίησα πώς δεν ήμουν τόσο καλή φίλη, σύντροφος, κόρη, όσο θα ήθελα να είμαι, μέχρι που ανακάλυψα πως όλα αυτά δεν οφείλονταν αποκλειστικά σε εμένα, αλλά στην κρυμμένη μοναξιά, μία… μάστιγα της σύγχρονης εποχής, την οποία το Lipton προσπαθεί να καταπολεμήσει, μέσα από το κίνημα #ProjectUnLonely, ενθαρρύνοντάς μας να επενδύσουμε στις σχέσεις μας με τους άλλους και να δημιουργήσουμε πιο ποιοτικές διασυνδέσεις. Με τη διάθεσή μου να αλλάξω επιτέλους τρόπο σκέψης, λοιπόν, σταδιακά κατάφερα να αποκτήσω, όχι μόνο μία πιο ουσιαστική σχέση με τους γύρω μου, αλλά και μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Για να καταφέρω, βέβαια, όλα τα παραπάνω και να αποδράσω από το «κουκούλι» της κρυμμένης μοναξιάς, χρειαζόταν πρώτα να αποκτήσω έναν πιο mindful τρόπο σκέψης και να αρχίσω να ζω περισσότερο στο τώρα. Έτσι και έκανα!
Κάνοντας ένα μικρό βήμα για μία mindful καθημερινότητα
Εάν αναρωτιέσαι πώς τα κατάφερα, να ξέρεις πως ο τρόπος για να περάσεις και εσύ από τη θεωρία στην πράξη και να κάνεις καθημερινότητα τη λατινική ρήση «carpe diem», είναι πολύ πιο εύκολος από όσο πιστεύεις. Πιο συγκεκριμένα, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να επικεντρώσεις την προσοχή σου στη στιγμή, να αποκτήσεις επίγνωση των πραγμάτων και των καταστάσεων γύρω σου και να ανακαλύψεις τον κόσμο της ενσυνειδητότητας. Ένας τρόπος για να εξασκηθείς σε αυτόν τον νέο και ωφέλιμο τρόπο ζωής, είναι να ξεκινήσεις από μικρές, καθημερινές συνήθειες, όπως το πρωινό ξύπνημα, την ενασχόληση με την κηπουρική, το διάλειμμα για τσάι κατά τη διάρκεια του εργασιακού σου οκταώρου, το απογευματινό τρέξιμο στο πάρκο, τη βραδινή βόλτα με τον σκύλο σου. Κάνοντας για λίγο στην άκρη το smartphone σου, εστιάζοντας και απολαμβάνοντας με κάθε σου αίσθηση τις παραπάνω δραστηριότητες, δίχως εξωτερικές παρεμβολές ή περιττές σκέψεις, θα έχεις κάνει ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα, για μία πιο mindful καθημερινότητα. Να είσαι σίγουρη πως πολύ σύντομα, όλες αυτές οι συνήθειες που μερικές φορές έμοιαζαν με υποχρεώσεις, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία και θα σε κάνουν να αισθάνεσαι πολύ πιο «γεμάτη» και ήρεμη.
Επενδύοντας στην κατάλληλη τεχνική διαλογισμού
O διαλογισμός θα αποδειχθεί πολύτιμος στην προσπάθειά σου να αρχίσεις να ζεις περισσότερο στο τώρα. Θα σε βοηθά να διώχνεις το άγχος και μέσα από ασκήσεις αναπνοών, να επικεντρώνεσαι σε εσένα και τη στιγμή. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά προγράμματα για meditation που μπορείς να δοκιμάσεις μόνη σου ή έχοντας για συντροφιά την κολλητή σου και θα ενισχύσουν την προσπάθειά σου για μία ζωή με περισσότερη ενσυνειδητότητα. Μην ξεχνάς επίσης πως μπορεί ο διαλογισμός να είναι μία τεχνική που στοχεύει στην ενδυνάμωση του εαυτού μας, όμως συγχρόνως, αποφέρει σημαντικά οφέλη και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Κι όμως, λίγα λεπτά καθημερινού διαλογισμού, μας βοηθούν να αποβάλουμε το στρες που συσσωρεύει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να μπορούμε στη συνέχεια, να επεξεργαστούμε τις καταστάσεις και τις συζητήσεις μας με μεγαλύτερη διαύγεια. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του διαλογισμού το μυαλό μας «ξεκουράζεται», οπότε μας δίνεται η δυνατότητα να οργανώσουμε καλύτερα τις σκέψεις μας και να κατανοήσουμε σε βάθος τα συναισθήματά μας.
Δυναμώνοντας τους «δεσμούς» με τους δικούς μας ανθρώπους
Ομολογουμένως, το δεύτερο βήμα, δηλαδή αυτό που περιλαμβάνει τους ανθρώπους μας, είναι κάπως πιο απαιτητικό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον γνωστό life coach Παναγιώτη Φάσσα, για να βελτιώσουμε την επικοινωνία με τους γύρω μας, ο όρος «συναισθηματική νοημοσύνη» είναι το σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε. Για τον life coach, «η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματά μας και των άλλων, να τα διαχειριζόμαστε, να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους και να μπορούμε να παρακινούμε τον εαυτό μας να αναλάβει δράση». Ο τρόπος, λοιπόν, για να καλλιεργήσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη, είναι να ζητήσεις τη βοήθεια των δικών σου ανθρώπων, λέγοντάς τους «YOU.ME.TEA.NOW»! Με άλλα λόγια, βάλε μπόλικο νερό στον βραστήρα, προσκάλεσε την κολλητή, τη μαμά, τον σύντροφό σου στο σπίτι και απολαύστε παρέα -ακόμη και online- μερικές ζεστές κούπες Lipton, ανοίγοντας μία ουσιαστική συζήτηση για όσα σας απασχολούν. Παρατηρώντας τη «γλώσσα» του σώματος, εστιάζοντας σε όσα ακούς και δίνοντας χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί και να επεξεργαστεί την απάντηση που θα δώσει, θα καταφέρεις πιο εύκολα να είσαι «εκεί» για τους ανθρώπους σου. Μοιάζει απίστευτο όμως, είναι πολλά αυτά που έχεις να ανακαλύψεις για τους κοντινούς σου ανθρώπους, αλλά και για εσένα την ίδια, δείχνοντας μεγαλύτερη αφοσίωση και προσοχή στις συζητήσεις σας. Ακόμη και αν δεν μπορείς να τους δεις από κοντά, μια βιντεοκλήση αρκεί για να έρθεις κοντά τους και να νιώσεις λιγότερο μόνη. Αρκεί να είσαι συγκεντρωμένη σε όσα λες και σου λένε!
Κλείνοντας, μην ξεχνάς πως μπορεί η εποχή που διανύουμε να μην διευκολύνει ιδιαίτερα τις διαπροσωπικές σχέσεις ή την επαφή με τους αγαπημένους μας όμως, είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε και να δυναμώσουμε τους δεσμούς που μας κρατούν κοντά. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά και το #ProjectUnLonely του Lipton, 15 λεπτά αληθινής και ουσιαστικής επικοινωνίας κάθε μέρα, είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε για να «απογειώσουμε» τη διάθεσή μας και να αποκτήσουμε μία ακόμη πιο δυνατή σχέση με τους δικούς μας ανθρώπους!
#Lipton #Connect #ProjectUnlonely #Whatreallymatters