#ProjectUnlonely: Οι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στη μάχη ενάντια στην κρυμμένη μοναξιά
Μπορεί τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα να «μηδενίζουν» τις αποστάσεις με το πάτημα ενός κουμπιού ή το άγγιγμα μιας οθόνης όμως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ, γιατί αισθανόμαστε πως είμαστε πιο απομονωμένες από ποτέ; Γιατί ενώ διαθέτουμε τόσα πολλά και διαφορετικά μέσα επικοινωνίας, πλατφόρμες, κοινωνικά δίκτυα που διευκολύνουν την επικοινωνία μας, στην πραγματικότητα οι ουσιαστικές, βαθιές συζητήσεις που ανοίγουν νέα «μονοπάτια» στο μυαλό μας, μοιάζουν να είναι σπάνιες; Και στην τελική, ποιος φταίει για αυτή την παράλογη κατάσταση; Εμείς ή ο συνομιλητής μας; Μήπως η εποχή; Ή τίποτα από όλα αυτά;
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση για τα παραπάνω κοινωνικά ερωτήματα, καθώς τα αίτια που μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την παράξενη κρυμμένη μοναξιά, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, είναι πολλά και διαφορετικά, ενώ για κάποια από αυτά, φέρουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης. Τι είναι η κρυμμένη μοναξιά; Αφορά ουσιαστικά στα lonely vibes που μας «κυριεύουν», σε μία καθημερινότητα που -θεωρητικά- ωθεί με κάθε τρόπο και μέσο τη μεταξύ μας επικοινωνία.
Αν θέλεις, λοιπόν, να πεις «αντίο» στην κρυμμένη μοναξιά, το Lipton γνωρίζει πώς θα τα καταφέρεις και σε καλεί να γίνεις μέρος του παγκόσμιου κινήματος #ProjectUnlonely, που ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία. Συνέχισε να διαβάζεις και θα μάθεις τα πάντα για την κρυμμένη μοναξιά και πώς θα την αντιμετωπίσεις!
Η αστείρευτη δύναμη της συναισθηματικής νοημοσύνης
Σύμφωνα με τον ειδικό life coach Παναγιώτη Φάσσα, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία #ProjectUnlonely, το πιο σημαντικό «εργαλείο» που διαθέτουμε στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την κρυμμένη μοναξιά, είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Όπως αναφέρει και ο ίδιος «η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματά μας και των άλλων, να τα διαχειριζόμαστε, να διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους και να μπορούμε να παρακινούμε τον εαυτό μας να αναλάβει δράση». Συνεπώς, επενδύοντας στην επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους, απελευθερώνοντας κάθε κρυφή μας σκέψη και δίνοντας τον χώρο και τον χρόνο στον συνομιλητή μας να κάνει το ίδιο, αυτόματα η συζήτηση αποκτά άλλο νόημα, γίνεται πολύ πιο ουσιαστική και ανθρώπινη.
Ο «χρυσός» και σίγουρος κανόνας των 15 λεπτών
Στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω σου φαίνονται μία μεγάλη και δύσκολη αλλαγή, να ξέρεις πως δεν χρειάζεται να πιεστείς, αλλά να αρχίσεις να πραγματοποιείς καθημερινά μικρά βήματα καθημερινά, που θα σε οδηγήσουν σε βάθος χρόνου στο σημείο που επιθυμείς. Το σίγουρο είναι πως εντάσσοντας στην καθημερινότητά σου τον «χρυσό» κανόνα των 15 λεπτών, σύμφωνα με τον οποίο, αρκεί ένα τέταρτο ουσιαστικής επικοινωνίας κάθε μέρα για να «γεφυρώσουμε» τη νοητή απόσταση που μας χωρίζει και να αποκτήσουμε το αυθεντικό connection που χρειαζόμαστε, πολύ σύντομα, όχι μόνο θα βελτιώσεις τις συνθήκες επικοινωνίας με τους γύρω σου, αλλά θα «απογειώσεις» και τη διάθεσή σου.
Το εξαιρετικά χρήσιμο μότο «YOU.ME.TEA.NOW»
Μερικές φορές χρειάζεσαι ένα κίνητρο για να πλησιάσεις τους άλλους και μία αφορμή, για να τους φέρεις κοντά σου. Τι καλύτερο, λοιπόν, από μία ζεστή κούπα με το αγαπημένο σου τσάι Lipton; Δημιουργώντας μία απολαυστική «ιεροτελεστία» που θα περιλαμβάνει τον κανόνα των 15 λεπτών και προσκαλώντας τη φίλη, τη συνάδελφο ή την αδερφή σου για «YOU.ME.TEA.NOW», καμία δικαιολογία δεν θα είναι αρκετά δυνατή, ώστε να αντικρούσει την πρόσκλησή σου για μία συζήτηση. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα και αφήνοντας το άρωμα και τη γεύση του τσαγιού να σας χαλαρώσουν, θα είναι πολύ πιο εύκολο να μοιραστείτε σκέψεις και προβληματισμούς, που δεν τολμούσατε να παραδεχτείτε, ούτε στον ίδιο τον εαυτό σας.
Κλείνοντας, να θυμάσαι πως εάν θέλεις να παρακινήσεις ακόμη περισσότερους ανθρώπους να αναζητήσουν την ουσία της ουσιαστικής επικοινωνίας, μην ξεχάσεις να μοιραστείς ένα στιγμιότυπο από τη «YOU.ME.TEA.NOW» ιεροτελεστία σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα τους συστήσεις στο κίνημα #ProjectUnlonely και θα τους δείξεις ότι όσο μόνοι και αν αισθάνονται, υπάρχει πάντα τρόπος να βγουν από την κρυμμένη μοναξιά και να δημιουργήσουν μία «γέφυρα» που θα τους φέρει κοντά με τους γύρω τους.