Η σκόνη που σκέπασε την Αττική έγινε Νο1 trend στο Twitter/X: Οι συστάσεις για την υγεία μας

Πατούλια Κατερίνα
Η σκόνη που σκέπασε την Αττική έγινε Νο1 trend στο Twitter/X: Οι συστάσεις για την υγεία μας
INTIME NEWS

Τι ισχύει με τα βαρέα μέταλλα στη σκόνη από τη Σαχάρα και πώς θα προστατευτούμε σωστά; 

Ο ουρανός της Αττικής και σε άλλα μέρη της Ελλάδας έγινε πορτοκαλί και αργότερα κόκκινος. Το Twitter/Χ και τα social media «οργίασαν» για το Dune 3 που ζούμε και οι απορίες για το τι έφερε τη σκόνη από τη Σαχάρα και τι προκαλεί στην υγεία μας, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Τι είναι αυτή η πορτοκαλί - κόκκινη σκόνη;

Οι κόκκοι άμμου από την έρημο Σαχάρα ταξιδεύουν αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν μέχρι την Ελλάδα, ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε άνοιξη στη χώρα μας, μόνο που τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει γίνει πιο έντονο.

Η σκόνη της Σαχάρας, είναι ένα μείγμα άμμου και σκόνης της ερήμου το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Βορείου Αφρικής. Όταν, οι άνεμοι φυσούν με δύναμη πάνω από εκείνη την περιοχή, τότε μεγάλες μάζες αυτής της σκόνης μεταφέρονται ανάλογα με τη φορά τους. Τις περισσότερες φορές, η κατεύθυνση είναι προς τις κοντινές μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος).

Ο μοναδικός τρόπος για να κάτσει η σκόνη στο έδαφος είναι μέσω της βροχής. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος ,η σκόνη αυτή μπορεί να μεταφέρει βακτήρια, μύκητες αλλά και βαρέα μέταλλα, ανάμεσα σε αυτά μόλυβδο και αρσενικό.

Τα δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα μας δείχνουν σε υψηλή ανάλυση αυτό το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης της «Minerva red», η οποία συνεχίζει και σήμερα να δημιουργεί ένα κακό κλίμα στον ουρανό της Αττικής.

Πρώτο trend στο Twitter η αφρικάνικη σκόνη

greece.jpg

Μεταξύ σοβαρού, αστείου και βαρέων μετάλλων, το Twitter/ X έκανε πρώτο trend τη σκόνη με tweets γεμάτα χιούμορ και ανησυχία.

Οι συστάσεις του Υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας, μετά την ενημέρωση που έλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες ως μέτρα προφύλαξης για το κοινό αυτή τη στιγμή.

Για τα άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

Όλοι οι παραπάνω θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Για όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Πάντως, οι εικόνες από τη σκόνη της Σαχάρας, είναι εντυπωσιακές.

Κεντρική φωτό: intime