«Να σου καεί το βίντεο» και άλλες νοσταλγικές ατάκες από τα '80s έγιναν το νέο trend στo Χ

Κατερίνα Μπούσιου
«Να σου καεί το βίντεο» και άλλες νοσταλγικές ατάκες από τα '80s έγιναν το νέο trend στo Χ

Γιατί πάντα τα καλοκαίρια, έχουμε μία διάθεση ρετρό και πόσες από τις φράσεις που θα διαβάσεις, ξέρεις τι σημαίνουν; 

Η δεκαετία του '80 είναι ορόσημο για την τηλεόραση, την πολιτική, τις διαφημίσεις, περιέχει μία ελευθερία και αφθονία σε όλα, από κάθε άλλη δεκαετία. Είναι η εποχή του Greek καμάκι και του «Τσοβόλα δώστα όλα», της βιντεοκασέτας, του walkman και της έγχρωμης τηλεόρασης, του Ντάλλας, της Δυναστείας, της Τόλμης και Γοητείας και της Μαντάμ Σουσού. Και στο Χ σήμερα το trend #φράσεις_από_80s έχει ένα ολόκληρο λεξιλόγιο που η σημερινή Generation Χ αγνοεί παντελώς. Εσύ, γνωρίζεις τι σημαίνουν;

https://www.instagram.com/reel/C9U7oFouwTM/

Οι ελληνικές βιντεοταινίες και διαφημίσεις που επηρέασαν την καθημερινή διάλεκτο

Είναι η εποχή που κάθε ελληνικό σπίτι αποκτά έγχρωμη τηλεόραση, η περίοδος της πολιτικής πόλωσης, των μπλε και των πράσινων καφενείων, η δεκαετία με τις ατάκες του Χάρρυ Κλυνν να ταιριάζουν σε όλα, αλλά και η περίοδος της βιντεοκασέτας με ατάκες του Στάθη Ψάλτη και του Σταμάτη Γαρδέλη από τις ελληνικές ταινίες, να γίνονται τα viral της εποχής. Οι νέοι της τότε δεκαετίας, έχουν πρόσβαση στη μουσική, στον ήχο και στην εικόνα με νέα δεδομένα, καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται και τα νέα gadgets γίνονται μόδα.

Είδωλα των 90s και με κάθε μέλος της γενιάς Χ που φεύγει, φεύγει και ένα κομμάτι του εαυτού μας

Από τα ουφάδικα, δηλαδή τα μαγαζιά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, πήγαμε στα πρώτα καταστήματα με τις βιντεοκασέτες και τις κασέτες γενικώς που είναι το πιο αγαπημένο trend μαζί με τα Walkman, τη χαίτη στα μαλλιά και τις βάτες στα γυναικεία σακάκια. Οι περισσότερες διαφημίσεις έχουν ατάκες που γίνονται αγαπημένα συνθήματα όπως το «Παφ και τάληρο» του Νίκου Παπαναστασίου στην καμπάνια «Ο επιμένων ελληνικά» για να σταματήσει η ξενομανία σε ρούχα και παπούτσια. Είναι η εποχή που από τα σπορτέξ θα περάσουμε στα sneakers.

sportex.png

Από το «Να σου καεί το βίντεο» στο «Μάσησε κασέτα» που ήταν η μεγαλύτερη ατυχία που θα μπορούσε να σου συμβεί, όλα περιστρέφονται γύρω από τα νέα gadgets. Όποιος εκείνη την εποχή είχε φορητό στερεοφωνικό με μεγάλα ηχεία θεωρούνταν τυχερός και περιζήτητος στις παρέες.

kasetasxolio.png

Δες μερικές από τις εκφράσεις που συνέλεξαν στο Χ. Κάποιοι θυμήθηκαν εκτός των άλλων και μία κορυφαία ελληνική αθλητική επιτυχία, όταν η Ελλάδα κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ και έμεινε στην ιστορία το κρίσιμο τελευταίο καλάθι του Αργύρη Καμπούρη και οι φράσεις του εκφωνητή Φίλιππου Συρίγου.