Αλυσίδα αλληλεγγύης: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μαζί πυρόπληκτους & ζώα που χρειάζονται βοήθεια

AP Photo/Aggelos Barai

Στάχτη και αποκαΐδια σε μια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που παλεύουν με τις φλόγες. 

Για ακόμα ένα καλοκαίρι βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Για ακόμα μία χρονιά δεκάδες πύρινα μέτωπα έχουν πλήξει τη χώρα. Τιτάνιες είναι οι προσπάθειες που δίνουν από χθες το μεσημέρι οι πυροσβέστες στην Αττική σε μια τεράστια και άνιση μάχη με τη φωτιά. Όλοι μπορούμε, όμως, να κάνουμε κάτι έστω και μικρό για να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους.

Μέχρι στιγμής οι καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, χωράφια και δημόσια κτίρια είναι τεράστιες. Ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική άφησε πίσω του στάχτη κι αποκαΐδια, ενώ η πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι έχει προκαλέσει την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Μια γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη σε βιοτεχνία στο Πάτημα Χαλανδρίου, από όπου έκανε το πέρασμά της η φωτιά. Η γυναίκα που εργαζόταν εκεί πιθανότατα δεν μπόρεσε να βγει όταν οι φλόγες τύλιξαν το κτίριο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Υπολογίζεται πως η φωτιά έχει καταστρέψει περισσότερα από 100.000 στρέμματα με τουλάχιστον 100 σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ζώα απανθρακωμένα και μια ανείπωτη οικολογική καταστροφή.

Η φωτιά ξεκίνησε από την Βαρνάβα, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε υποβοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, καίγοντας τεράστιες εκτάσεις στην Πεντέλη, το Γραμματικό, το Καπανδρίτι, τον Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, ενώ επεκτάθηκε και σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι.

Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία και Τσεχία στέλνουν ενισχύσεις στην Ελλάδα, καθώς διευρύνεται ο αριθμός των κρατών που ανταποκρίνονται στο ελληνικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, με απόφαση του δημάρχου, Γιάννη Μυλωνάκη, από σήμερα και για όσο χρειαστεί θα είναι ανοιχτό το κλειστό Γυμναστήριο Κοντοπεύκου (Δωριέων 20 και Κανάρη), προκειμένου να συνδράμει στη φιλοξενία πυρόπληκτων, οι οποίοι λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και χρειάζονται προσωρινό χώρο φιλοξενίας.

«Η μισή Ελλάδα είναι σε κόκκινο συναγερμό»: Τι μεταδίδουν τα ξένα Μέσα για τη φωτιά στην Αττική

Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που παλεύουν τόσες μέρες με τις φλόγες, αλλά και για τους μικρούς μας φίλους που πλήττονται από την πυρκαγιά. Το να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους και τα κατοικίδια ίσως είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε μπροστά σε αυτή την καταστροφή.

Πώς να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους;

Αλυσίδα αλληλεγγύης έχει στηθεί, ξανά, στο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο της χώρας (Μυλλέρου 76, Μεταξουργείο), καθώς από εκεί συλλέγονται αγαθά και αποστέλλονται απευθείας στα μέτωπα όλης της χώρας για ανεφοδιασμό των πυροσβεστών, εθελοντών πυροσβεστών και πολιτών.

Και σήμερα, Τρίτη 13 Αυγούστου, ο χώρος του Humanity θα είναι ανοιχτός από τις 10.00 – 21.00 και μπορείς να βοηθήσεις χειρωνακτικά καθώς θα διεξαχθεί και μαγείρεμα για την σίτιση Πυροσβεστών, πολιτών και εθελοντών.

Υπάρχει ανάγκη για:

  • Νερά
  • Ισοτονικά
  • Σνακς
  • Ηλεκτρολύτες
  • Κρέμες εγκαυμάτων
  • Pulvo
  • Μωρομάντηλα
  • Betadine, Hibitane, παυσίπονα
  • Φυσιολογικούς ορούς σε αμπούλες
  • Μπισκότα, ρυζογκοφρέτες, μπάρες δημητριακών, crackers

Από την Κυριακή το μεσημέρι (11.08) που ξέσπασε το μέτωπο της πυρκαγιάς στο Βαρνάβα, μέχρι και αργά το βράδυ της Δευτέρας στάλθηκαν πάνω από 35 αποστολές σε 15 διαφορετικά σημεία στη Βορειοανατολική Αττική, ενώ στοχευμένες αποστολές έγιναν εντός των πύρινων πεδίων από τους εκπαιδευμένους εθελοντές της Οργανώσης στα Πυροσβεστικά κλιμάκια.

Η Γραμμή Ενημέρωσης της εθελοντικής ομάδας βρίσκεται στη διάθεση του κόσμου ώστε να ενημερώνεται και να δίνει πληροφορίες για ανάγκες: 210 5226 379.

Η Εθελοντική Κουζίνα Ν. Μάκρης είναι εκεί και μαγειρεύει. Σήμερα, από τις 09.30 το πρωί βρίσκεται στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης και μπορείς να βοηθήσεις πηγαίνοντας τρόφιμα, όπως μακαρόνια, σάλτσες, λαχανικά, σνακ.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρακαλεί και προσκαλεί τους συμπολίτες μας για
συλλογή τροφίμων και υγειονομικού υλικού προς ενίσχυση των πληγέντων
συνανθρώπων μας στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

Τα υλικά που συγκεντρώνονται από τον Ε.Ε.Σ. είναι:

  • Αλεύρι
  • Ζυμαρικά
  • Όσπρια
  • Γάλα Εβαπορέ – Σκόνη Γάλακτος (για παιδιά)
  • Κονσέρβες ( παντός τύπου)
  • Δημητριακά
  • Παξιμάδια
  • Γάζες Βαζελινούχες Αποστειρωμένες
  • Λιπαντικές Σταγόνες / Κολλύρια Ματιών
  • Φυσιολογικός Ορός Ματιών

Σημείο Συγκέντρωσης Τροφίμων: Κεντρικά Γραφεία Ε.Ε.Σ. Λυκαβηττού 1, Κολωνάκι, Κεντρικές Αποθήκες του Ε.Ε.Σ. Άστρους 111-113, Κολωνός

Από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-17:00, Τηλ: 210 3609825

Η φωτογραφία του κατάκοπου πυροσβέστη μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες συγκλονίζει

Πώς θα βοηθήσουμε τα πυρόπληκτα ζώα;

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς ενημερώνει σε σχετική της ανάρτηση, πως «Παραμένει εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση σε Γραμματικό, Πεντέλη και Ανατολή Νέας Μάκρης. Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες να εκκενώνουν έγκαιρα μαζί με τα κατοικίδια τους. Στις γραμμές 2131361085 και 2131361033 μπορείτε να μας καλείτε για ζώα σε ανάγκη 24 ώρες το 24ωρο.
Οι δομές στις οποίες μπορείτε να μεταφέρετε πυρόπληκτα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα:
- Στο ΠΑΛΑΙ του Δήμου Γαλατσίου όπου έχει στήσει δομή ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Dogs’ Voice
- Στο Δημαρχείο Γραμματικού και στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα (έπαυσε η λειτουργία του Ανοιχτού Γηπέδου Μπάσκετ Γραμματικού)
- Στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου της Άνοιξης (Λυκαβηττού 37) του Δήμου Διονύσου.»

O Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA βρίσκεται στο πλευρό των εθελοντών διασωστών, κτηνιάτρων και επιστημόνων και κάνει έκκληση σε όσους χρειάζονται άμεση βοήθεια και διάσωση άγριων ζώων.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης