5 χρόνια χωρίς τον Λαυρέντη: Ο άνθρωπος που πέρασε στην αιωνιότητα χωρίς να το επιδιώξει ποτέ

5 χρόνια χωρίς τον Λαυρέντη: Ο άνθρωπος που πέρασε στην αιωνιότητα χωρίς να το επιδιώξει ποτέ
NDP PHOTO

Για χάρη της γυναίκας του έκοψε τις καταχρήσεις μέσα σ' ένα πρωινό και για χάρη της κόρης του έγινε ο πιο γλυκός μπαμπάς. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας «έφυγε» πριν από πέντε χρόνια, αλλά «η απουσία του δεν συνηθίζεται». 

Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και ακόμα και σήμερα δεν μοιάζει τίποτα με πριν. Η απουσία του δεν συνηθίζεται όσα χρόνια κι αν περάσουν, όχι μόνο για τους λάτρεις της μουσικής του, αλλά πολύ περισσότερο για τους φίλους και τους δικούς του ανθρώπους. Άλλη μία 9η Σεπτέμβρη που η μοναχοκόρη του, Μαρία Κλάρα, συγκινεί με τις αναρτήσεις της.

Ο άνθρωπος που ζήτησε «μια θέση στον παράδεισο» την πήρε πριν από 5 χρόνια, σαν σήμερα. Ήταν ξημερώματα 9 Σεπτέμβρη του 2019 όταν έπαθε ανακοπή και έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε και η κόρη του, Μαρία Κλάρα, μας υπενθυμίζει την αδυναμία στον μπαμπά της με δύο story στον λογαριασμό της.

story.jpg

Μάλιστα, στο δεύτερο βλέπουμε την ίδια σε πολύ μικρή ηλικία στην αγκαλιά του μπαμπά της που της χαρίζει ένα φιλί.

maxairitsa.jpg

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: H φωτογραφία της κόρης του από τον τελευταίο Αύγουστο μαζί του

Πέντε χρόνια χωρίς τον Λαυρέντη

Ο Λαυρέντης έχει χαραχθεί στο μυαλό μας ως ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ελληνικού ροκ και γενικά του σύγχρονου έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Η αγάπη του για τη μουσική ξεκίνησε από την πολύ μικρή ηλικία. Ο πατέρας του, Δημήτρης Μαχαιρίτσας, ήταν συνθέτης και διευθυντής της κρατικής ορχήστρας της ΕΡΤ, οπότε η μοίρα για τον Λαυρέντη είχε προδιαγεγραμμένη, αν και ο ίδιος «απογείωσε» την επαγγελματική του καριέρα.

Ο πρώτος του δίσκος ήταν το Help των Beatles. Σε νεαρή ηλικία εργάστηκε χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978. Όλα είχαν έναν σκοπό. Να γίνει ο Λαυρέντης ο άνθρωπος που θυμόμαστε όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Η καριέρα του «εκτοξεύτηκε» όταν σχημάτισε το συγκρότημα P.L.J. Band - με το οποίο πήγε στο Παρίσι και εμφανιζόταν σε γαλλικά clubs - και αργότερα τους Τερμίτες, με τους οποίους κυκλοφόρησε αρκετά επιτυχημένα άλμπουμ και συνεργάστηκε με κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες. Αργότερα, όμως, άφησε τους Τερμίτες για μια σόλο καριέρα, που τον καθιέρωσε ως έναν από τους κορυφαίους ερμηνευτές και τραγουδοποιούς της Ελλάδας. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει, με το «Διδυμότειχο Μπλουζ», το «Πεθαίνω για σένα» και το «Ένας Τούρκος στο Παρίσι» να είναι μόνο μερικά από τα τραγούδια του που έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

«Είμαι πολύ ευτυχισμένος και ευγνώμων που υπάρχω στην ψυχή και την καρδιά κάποιων ανθρώπων που γουστάρουν αυτό που κάνω», είχε πει κάποτε ο ίδιος, ο άνθρωπος που έγραψε ανεξίτηλους στίχους στις καρδιές μας και έμεινε στην αιωνιότητα χωρίς όμως να το επιδιώξει ποτέ.

Ο γάμος και η αδυναμία στην κόρη του

Στην ηλικία των 40 ετών ο Λαυρέντης πήρε την απόφαση να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας. Με τη σύζυγό του Ελένη απέκτησε μία κόρη, την 28χρονη Μαρία Κλάρα Μαχαιρίτσα, στην οποία είχε τεράστια αδυναμία και η σχέση μπαμπά-κόρης που είχαν αποκτήσει ήταν υπέροχη.

Σε συνεντεύξεις του είχε μιλήσει έντονα για την αδυναμία στην κόρη του, αλλά και για τον φόβο που είχε όταν η κόρη του μεγάλωσε κι ήρθε η στιγμή για τους πρώτους της έρωτες.

Η αγάπη για τις δύο γυναίκες της ζωής του ήταν ξεκάθαρη. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε αποκαλύψει ότι το τραγούδι «τόσα χρόνια μία ανάσα» το είχε αφιερώσει στη γυναίκα και την κόρη του. «Χρωστάω στη γυναίκα μου, στην κόρη μου. Τους το είπα κιόλας με το τραγούδι «τόσα χρόνια μια ανάσα». Αυτό λέει το τραγούδι αυτό. Είναι δύσκολο να πεις ευχαριστώ. Το «ευχαριστώ» δε λέγεται εύκολα».

Για χάρη της γυναίκας του έκοψε τις καταχρήσεις μέσα σ' ένα πρωινό και για χάρη της κόρης του έγινε ο πιο γλυκός μπαμπάς.

Ο Λαυρέντης αφιέρωνε συχνά τραγούδια στις γυναίκες της ζωής του και δεν δίσταζε να κρύψει πόσο πολύ τις αγαπούσε. «Κάνω την τρέλα μου και χαίρομαι την κάθε μέρα που είμαι στα πράγματα. Όσο τραγουδάω ακόμα τα "Μάτια δίχως λογική", που το έγραψα για την κόρη μου, τη Μαρία Κλάρα, είμαι ευτυχισμένος», είχε πει σε συνέντευξή του.

«Ο πατέρας μου ήταν ο έρωτάς μου»

Σε συνέντευξή της, η Μαρία Κλάρα είχε μιλήσει για την απώλεια και την απουσία του πατέρα της. «Δεν συνηθίζεται η απουσία του. Δεν πρόλαβα τα του πω όσα ήθελα, αλλά του τα λέω τώρα. Εάν κατέβαινε στη γη θα του έλεγα ότι ήταν ο πρώτος μου έρωτας, ο μεγαλύτερος».

Αναφερόμενη στον θρυλικό Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ως μπαμπά, η Μαρία Κλάρα είπε: «Ήταν πολύ καλός μπαμπάς, ήταν συνέχεια δίπλα μου. Τσακωνόμασταν πάρα πολύ γιατί ήμασταν ίδιοι. Το ίδιο εκρηκτικοί. Με νανούριζε με σαχλά ανέκδοτα».