Αξίζει μια συναυλία να διχάσει τον αγώνα στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη;

Αξίζει μια συναυλία να διχάσει τον αγώνα στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη;

Στον απόηχο της απόδοσης δικαιοσύνης για το τραγικό δυστύχημα, μια συναυλία για τα Τέμπη έρχεται να διχάσει ή να ενώσει τελικά τον αγώνα των οικογενειών για δικαίωση;

Μια συναυλία για τα Τέμπη που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 11 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο ήταν η αφορμή που δίχασε τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος με την αντιπαράθεση να κορυφώνεται.

Μερικές από τις οικογένειες των θυμάτων διοργάνωσαν μια συναυλία στο όνομα των 57 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Η συναυλία είναι για έναν σοβαρό λόγο, για τα παιδιά που χάθηκαν, και σπουδαίοι καλλιτέχνες θα παραστούν εκεί. Όμως, για να πας στη συναυλία πρέπει να πληρώσεις αντίτιμο και το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ.

Είναι τα 15 ευρώ μια καλή τιμή για μια τέτοιου είδους εκδήλωση; Μήπως δε θα έπρεπε καν να υπάρχει τιμή εισιτηρίου;

Ακριβώς αυτά τα ερωτήματα έχουν διχάσει τις τελευταίες ώρες τις οικογένειες των θυμάτων με τη συναυλία για τα Τέμπη να καταλήγει σε... εξώδικα.

18 οικογένειες θυμάτων των Τεμπών αντιδρούν με τη διοργάνωση της συναυλίας και το εισιτήριο των 15 ευρώ. Για την ακρίβεια, όπως έχουν δηλώσει μέλη των οικογενειών αυτών, η αντίθεσή τους δεν έχει να κάνει με τη διοργάνωση της συναυλίας, αλλά με τα χρήματα και τον σκοπό αυτών των χρημάτων.

Μια συναυλία για τα Τέμπη που κατέληξε σε διχασμό

Ο Νίκος Πλακιάς έχασε στα Τέμπη τα δύο δίδυμα κορίτσια του και την ανηψιά του. Ζει μέσα στη δική του πίκρα και μαθαίνει τώρα ότι μια συναυλία που διοργανώνεται ζητά χρήματα μεταξύ άλλων και στο όνομα των δικών του παιδιών.

Ο ίδιος έκανε μια ανάρτηση στο Χ, στην οποία εξέφρασε το παράπονό του λέγοντας «Κάπου εδώ πρέπει να πω την απορία μου: Όταν μπήκα στο Χ ήξερα πάνω κάτω τι θα αντιμετωπίσω. Μια ερώτηση μόνο και δεν θα σας ξανά ενοχλήσω. Βλέπεται ότι έγινε μεγάλο θέμα για τη συναυλία και το οικονομικό αντίτιμο που χρειάζεται κάποιος για να πάει. Διαφωνήσαμε μέχρι τώρα 18 οικογένειες με αναρτήσεις στα social ο καθένας με την άποψη του. Καμία οικογένεια δεν βγήκε να συμφωνήσει με τη δήλωση της προέδρου, ούτε καν τα μέλη του συλλόγου που λέει ότι έχει. Δεν σας βάζει σε ερωτήματα; Έτσι από περιέργεια ρωτάω. Δεν σας βάζει σε ερωτήματα; Τόσο απλά».

plakias.jpg

Από την άλλη, η Μαρία Καρυστιανού είναι μια μητέρα που έχουμε συνδέσει το όνομά της με την υπόθεση των Τεμπών. Δίνει τη μάχη της για τη δικαιοσύνη και δεν φοβάται πολλές φορές να έρθει αντιμέτωπη με την κυβέρνηση και ό,τι χρειάζεται, αρκεί να δικαιωθούν τα αδικοχαμένα παιδιά.

Η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023», Μαρία Καρυστιανού, που διοργανώνει την εκδήλωση, πήρε θέση, δημοσιεύοντας ένα βίντεο και δίνοντας μια απάντηση.

Η ίδια αναφέρει πως το εισιτήριο αποφασίστηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα που απαιτούνται, μετά την απόφαση συγγενών των θυμάτων να απευθυνθούν σε δικαστήρια του εξωτερικού.

Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και τίποτα κρυφό σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε διάφανοι και ξεκάθαροι και έχουμε αποδείξει πόσο πολύ μας ενδιαφέρει να πετύχει ο αγώνας μας.

Η κ. Καρυστιανού συνεχίζει λέγοντας «Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία και να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες του εξωτερικού, στους οποίους ως γνωστόν ο κ. Πλακιάς δεν συμμετέχει, όπως και οι οικογένειες που ακολουθούν τη νομική γραμμή την οποία θέλει και ο κ. Πλακιάς, αλλά δεν το κάναμε μόνο γι’ αυτό. Το κάναμε γιατί θέλαμε εκείνη τη μέρα όλοι να βγούμε να τραγουδήσουμε για τα παιδιά. Εκείνη τη μέρα θέλαμε η φωνή μας να φτάσει μέχρι ψηλά. Μία μέρα αγάπης, σύμπνοιας και ομαδικότητας και συλλογικότητας. Είναι κρίμα που αυτό αμαυρώνεται από κάποιους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ίδιο πόνο».

Βέβαια, ο κ. Πλακιάς τόνισε ότι τα δικαστικά έξοδα έχουν καλυφθεί και κανείς δεν γνωρίζει που θα πάνε τελικά τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη συναυλία. Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζουν πολλές οικογένειες των θυμάτων όπως εκείνη του Βάιου Βλάχου.

«Δεν έχω ξαναδεί αφίσα που να μην γράφει διοργανωτές και για τι σκοπό γίνεται», είπε η Μαρία Θεοδωρή, ενώ ο Χρήστος Βλάχος σχολίασε: «Αν μαζέψουν 60.000 μιλάμε για εκατομμύριο».

Το μήνυμα στήριξης σε εκλογικό τμήμα στη Μαρία Καρυστιανού και η ανάρτησή της για την αποχή

Το πολυσυζητημένο εξώδικο για τα χρήματα της συναυλίας

Ο Νίκος Πλακιάς ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο αντίτιμο για τη συναυλία για τα Τέμπη, μέσα από αναρτήσεις και δηλώσεις του. Ο ίδιος μίλησε στο Mega και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουν οι οικογένειες των θυμάτων τι γίνεται στο όνομα των παιδιών τους από site, ενώ πρόσθεσε ότι «είχαμε πει ότι θα δεχθούμε τα πάντα από την κυρία Καρυστιανού, αλλά τα χρήματα είναι η κόκκινη γραμμή».

Με αφορμή τα παραπάνω, η Μαρία Καρυστιανού έστειλε εξώδικο τόσο σε εκείνον όσο και στον αδερφό του, Δημήτρη, σχετικά με τις δηλώσεις για το πού πάνε τα χρήματα της συναυλίας και στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων πως «από την πρώτη στιγμή που εμφανιστήκατε στο προσκήνιο, εσείς και η μικρή ομάδα που φαίνεται να ταυτίζεται με τις απόψεις σας ως σήμερα, προκαλέσατε διχασμό, αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις όλων και την νάση να νεμηθείτε τη συλλογική δράση, κατά τρόπο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ή δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να κατανοήσετε και να υπηρετήσετε τους στόχους που έχουμε θέσει δημιουργώντας τον Σύλλογο Θυμάτων Τεμπών, του οποίου νομίζω δεν έχετε καν μπει στον κόπο να διαβάσετε το καταστατικό».

«Ευχαριστώ @mkaristianou. Η Μάνα των Τεμπών έστειλε εξώδικα στην οικογένεια που έχασε τρία παιδιά. Ντρέπομαι. Πως θα βρεθείς με την Σοφια και την Μαρθα στα δικαστήρια; Πως θα τις αντικρίσεις;» ήταν η απάντηση του κ. Πλακιά μέσα από το Χ.

Η θέση των καλλιτεχνών

Πάνω από κάθε αντίδραση, κάθε διχασμό και κάθε αγώνα που δίνει ο κάθε γονιός είναι σίγουρα η άδικη απώλεια των ανθρώπων που έφυγαν τόσο γρήγορα από τη ζωή, χωρίς λόγο.

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, εκφράζουν τη δική τους άποψη και παίρνουν θέση. Να σημειώσουμε ότι οι καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν αφιλοκερδώς.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: «Θα συνεχίζω να τους στηρίζω έστω και αν μείνει μια μόνο οικογένεια»

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έκανε την εξής ανάρτηση: «Έχω δώσει το λόγο μου στους συμπολίτες- συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, που ήρθαν σε επαφή μαζί μου εδώ και καιρό και μου ζήτησαν -τιμώντάς με έτσι-να έχω συμμετοχή σε συναυλία για τη στήριξη του δύσκολου αγώνα τους για δικαιοσύνη, ότι θα είμαι εκεί και θα τους στηρίξω, παρ’ ότι έχω απομακρυνθεί από τα συναυλιακά δρώμενα. Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη-το γεγονός είναι πολύ φορτισμένο για να έχει κανείς αμφιβολίες- και θα συνεχίζω να τους στηρίζω είτε είναι όλοι μαζί, είτε μείνει έστω και μια μόνο οικογένεια. Είτε στο Καλλιμάρμαρο είτε οπουδήποτε αλλού».

Φοίβος Δεληβοριάς: «Πηγαίνω στην συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη»

Πηγαίνω στην συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη. Πηγαίνω για να στηρίξω όσες οικογένειες αποφάσισαν τον δύσκολο και πολυέξοδο δρόμο της νομικής διεκδίκησης κι εδώ και στην Ευρώπη. Αγόρασα μάλιστα κι ο ίδιος έναν αριθμό εισιτηρίων για να υποστηριχθεί ο Σύλλογος, ο καθαρότερος δρόμος νομικά για να είναι όλα εντάξει και καθαρά.

«Με σεβασμό στις αντιρρήσεις από άλλες οικογένειες, είμαι ταυτόχρονα απολύτως σίγουρος πως αν η συναυλία βοηθήσει σε κάποια πιθανή δικαίωση, θα δικαιωθούν κι εκείνοι και όλη η μελλοντική κοινωνία, που δικαιούται και ασφάλεια και λογοδοσία. Σε τελευταία ανάλυση, λοιπόν, πηγαίνω στη συναυλία και για το δικό μου το παιδί. Τα υπόλοιπα εκεί».

Σωκράτης Μάλαμας: «Είναι υπόθεση όλων μας γι’ αυτό συμμετέχω με κάθε τρόπο σ αυτή την συναυλία»

Σε ανάρτησή του, ο Σωκράτης Μάλαμας αναφέρει «ΝΑΙ, κατανοώ τη θλίψη και τη θέση κάποιων γονέων και συγγενών για τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άκαιρα και παράδοξα. Κατανοούμε την οδύνη και ο σεβασμός μας είναι απόλυτος στο πρόσωπό τους. Έχουμε παιδιά και γνωρίζουμε το αίσθημα της διαρκούς απώλειας, όμως η συμπαράστασή μας είναι επίσης απόλυτη για την εξεύρεση της αλήθειας που έχει αλλοιωθεί – αποκρυβεί με τόση επιμέλεια κάτω από περίεργα σχεδιάσματα- τεχνάσματα και νομικά κόλπα. Είναι υπόθεση όλων μας γι’ αυτό συμμετέχω με κάθε τρόπο σ αυτή την συναυλία».

https://www.instagram.com/p/DAnohvXIqbs/

Τάνια Τσανακλίδου: «Μακάρι να περισσέψουν κάποια χρήματα για να πάνε στις οικογένειες»

Η Τάνια Τσανακλίδου μίλησε στον ΑΝΤ1 και υποστήριξε πως οι συναυλίες έχουν πολλά έξοδα και τόνισε πως «είναι μεγάλη μου τιμή πως θα συμμετέχω».

Οφείλω να πω ότι δεν έχω καμία σκοτεινή σκέψη για την κ. Καρυστιανού και τα κίνητρά της. Συντάσσομαι μαζί της από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτό τον αγώνα. Όπως είπε και ο αγαπητός μου φίλος Δεληβοριάς, θα τραγουδήσω ακόμα και για έναν νεκρό

Για το αντίτιμο των 15 ευρώ η Τάνια Τσανακλίδου απάντησε πως «μια συναυλία έχει τρομερά έξοδα. Για εμάς δηλαδή που ξέρουμε τον χώρο, υπάρχουν φώτα, υπάρχει ηχητική κάλυψη. Κανένας από τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να πληρωθεί αλλά τα μηχανήματα ενοικιάζονται. Πρέπει να υπάρξει φύλαξη, σεκιούριτι».

«Μακάρι να περισσέψουν κάποια χρήματα για να πάνε στις οικογένειες των ανθρώπων που έχουν ξεπαραδιαστεί να πληρώνουν νομικούς και εμπειρογνώμονες. Μακάρι να μείνουν χρήματα και να πάνε εκεί», συμπλήρωσε.

DPG Network