Το «Μαμά Έρχομαι» θα μας θυμίζει πάντα πως μέσα μας έχει ριζώσει αυτό το αγκάθι που λέγεται Τέμπη
Στο ντοκιμαντέρ «Μαμά Έρχομαι» μία επιζήσασα, μία διασώστρια, μια ψυχολόγος, πραγματογνώμονες και γονείς θυμάτων μιλούν για την τραγωδία των Τεμπών που οδήγησε στον θάνατο 57 ψυχές, από 15 έως 67 ετών.
Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, το Mega πρόβαλε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου το ντοκιμαντέρ «Μαμά Έρχομαι». Σε αυτό η Ανθή Βούλγαρη κάνει ένα οδοιπορικό στα αχαρτογράφητα νερά της μοιραίας νύχτας που άλλαξε για πάντα τα συναισθήματα που μας δημιουργεί η επιβίβαση σε ένα τρένο.
«Η ζωή μας είναι ένας καμβάς, είναι στο χέρι σου τι θα ζωγραφίσεις» έλεγε η Ελπίδα Χούπα, ένα από τα θύματα που χάθηκαν στα Τέμπη το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Τα λόγια της μπαίνουν σε μία μακρά λίστα με τραγικές ειρωνείες, οι οποίες κάνουν ακόμα πιο δυσβάστακτα τα συναισθήματα που δημιουργούν σε όλους μας όσα έγιναν σε εκείνο το ταξίδι με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Λίγες μόνο ώρες πριν «ξημερώσει» Μάρτης και άνοιξη, το τρένο του θανάτου πήρε μαζί του μία ολόκληρη γενιά. Αυτή τη γενιά που γεννήθηκε στα 90s και τις αρχές των 00s αλλά είδε τον εαυτό της να χάνεται λίγο μετά τα 20. Αυτή τη γενιά που μεγάλωσε ακούγοντας συχνά πυκνά: «Εμείς τα θαλασσώσαμε αλλά εσείς είστε η ελπίδα μας».
Η πίστη στην ελπίδα όμως δεν ήταν αρκετή, επειδή η θάλασσα έπνιξε τους «μεσσίες». Ή ορθότερα, τους έκαψε, στα πρώτα βαγόνια του Intercity 62 πριν από έναν χρόνο ακριβώς.
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν πρέπει να ξεχαστεί. Και αυτό επιδιώκουν να θυμίσουν δράσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες. Το ντοκιμαντέρ «Μαμά Έρχομαι», το οποίο προβλήθηκε τα ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίου 2024, είναι μία από αυτές τις ενέργειες που έχουν στόχο να διαδώσουν το μήνυμα πως η τραγωδία των Τεμπών δεν έχει ξεχαστεί και δεν θα ξεχαστεί ακόμα κι αν υπάρξει δικαίωση.
Κατά τη διάρκειας της προβολής του ντοκιμαντέρ στοιχεία που αφορούν το δυστύχημα, τη διερεύνηση, τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη φωτιά που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση και τις σκέψεις συγγενών και επιζώντων ήρθαν στο φως κάνοντας όσους είδαν την έκτακτη εκπομπή να αναβιώσουν τα συναισθήματα που τους δημιούργησε η είδηση της σύγκρουσης πέρσι.
Τέμπη: Ο 21χρονος Γεράσιμος είναι σε κώμα έναν χρόνο αλλά αυτό το εισιτήριο ΠΡΕΠΕΙ να έχει επιστροφή
«Βλέπω κάτι όνειρα στα οποία δεν έχει αίσιο τέλος η κατάστασή μου»
«Γίνεται η σύγκρουση. Μου φεύγει το κινητό από τα χέρια. Πέφτω μπροστά και σκίζεται το φρύδι μου, το πρώτο πράγμα που θυμάμαι και έσπασα το πόδι μου. Η κάτω πλευρά του ποδιού μου ήρθε πάνω. Είχαν ήδη πέσει οι γύρω μου πάνω μου σχεδόν. Είχε αρχίσει να εκτροχιάζεται το τρένο και να πέφτουν πράγματα πάνω μου, με αποτέλεσμα να αρχίσω να σπάω όλο μου το σώμα. Όλο μου το σώμα το ένιωθα να διαλύεται», περιέγραψε μιλώντας στην Ανθή Βούλγαρη η Ντίνα Μαγδαλιανίδη, η οποία έζησε την κόλαση στα Τέμπη.
Στη συνέχεια η Ντίνα πρόσθεσε:
«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν έγινε το ατύχημα ήταν πως θα αντιδράσει η μαμά μου σε αυτό. Πώς θα ζήσει με αυτό η μαμά μου, η αδερφή μου, η γιαγιά μου. Και με τρόμαξε, έλεγα “εγώ δεν πρέπει να πεθάνω εδώ πέρα”. Εκείνη την ώρα βαράνε πάρα πολύ τα ένστικτα επιβίωσης. Σε κάποιο σημείο δεν πονούσα καν είχα διαλυθεί. (…) Απλά ήθελα να βγω. (…) Δεν είναι ότι κάποιος είναι καλύτερος από κάποιον άλλον. Απλά εκείνη τη στιγμή σε κάποιους που μας δόθηκε ίσως η ευκαιρία να είμαστε σε λίγο καλύτερη κατάσταση, ή να μην καούμε από χημικά εγκαύματα όπως κάηκαν άλλα παιδιά. Εμένα μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία και έλεγα “Ντίνα, δεν πρέπει να την χάσεις. Είσαι εδώ, είσαι ξύπνια και πρέπει να πολεμήσεις”».
Ενώ λίγο αργότερα ακούγεται να λέει: «Βγαίνω πάρα πολύ σπάνια. Νιώθω φόβο να είμαι δίπλα σε κόσμο. Νιώθω φόβο και μόνο να είμαι μέσα στο αμάξι. Μου έρχονται συνέχεια στιγμές (στο νου), δεν κοιμάμαι. Παίρνω φάρμακα και για τον ύπνο. Δεν κοιμόμουν για καιρό. Και τώρα παίρνω φάρμακο και για τους εφιάλτες, που ακόμα υπάρχουνε. Βλέπω συνέχεια κάποια πρόσωπα που είχα δει πριν το ατύχημα. (…) Βλέπω, επίσης, την πτώση μου, την πτώση απ’ το τρένο. Μου έχει μείνει η πτώση, το πως έπεσα, το πως σύρθηκα, συνέχει αυτό βλέπω και ότι καίγομαι. Βλέπω κάτι όνειρα στα οποία δεν έχει αίσιο τέλος η κατάστασή μου».
Η μητέρα του Γιώργου Παπάζογλου, Δέσποινα Γκανίδου, ανέφερε για τις στιγμές λίγο πριν μάθει ότι ο γιος της έχασε τη ζωή του εκείνη τη νύχτα: «Χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν η κοπέλα του, η οποία μας είπε ότι το τρένο εκτροχιάστηκε, ότι ο Γιώργος είχε σηκωθεί 3-4 λεπτά πριν από τη θέση του και πήγε στο μπαρ να πάρει ένα μπουκάλι νερό, ότι δεν μπορούσε να τον βρει πουθενά και ότι δεν απαντούσε στο τηλέφωνο».
Τα κενά στη διερεύνηση
«Δεν θα μιλούσαμε για κανένα δυστύχημα σήμερα αν είχε εφαρμοστεί η σύμβαση 717, όπως προβλεπόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ακούγεται να λέει η Ανθή Βούλγαρη, η οποία έκανε τη σχετική έρευνα. Πραγματογνώμονες ξεκαθάρισαν κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ πως τα κενά στην υπόθεση είναι μεγάλα και η διερεύνηση έχει πάρει λάθος τροπή.
Λόγος έγινε κα για τις δικλίδες ασφαλείας που δεν υπήρχαν και συνεχίζουν να μην υπάρχουν. Μιλώντας για τη σημασία του αυτόματου συστήματος ασφαλείας και το αβάσιμο επιχείρημα περί ατομικών ευθυνών και ανθρώπινου λάθους, η Μαρία Καρυστιανού σημείωσε πως:
«Δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Δεν είναι μόνο τα δικά μας παιδιά, θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. Ένα μήνα μετά ο συρμός αυτός ξαναμπήκε σε λειτουργία. Μου κάνει εντύπωση η θέση του Αρείου Πάγου. Ποιος υπερασπίζεται τον πολίτη;».
Από τι προκλήθηκε η φωτιά
Στο «Μαμά Έρχομαι» υπήρξαν αναφορές και για τη φωτιά που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, η έκρηξη και το μανιτάρι που σχηματίστηκε οδήγησαν στην αύξηση της θερμοκρασίας του δαπέδου. Η ερμηνεία που δίνεται από πραγματογνωμοσύνες ότι η φωτιά οφείλεται στα εύφλεκτα σιλικόνης είναι ανεπαρκής, αφού έλεγχοι κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν δείχνουν ότι το έλαιο σιλικόνης αποτελεί ένα άφλεκτο υλικό.
Μέχρι σήμερα δεν έχει διαλευκανθεί τι ήταν εκείνο που την προκάλεσε. Ωστόσο, το ξυλόλιο σε δείγματα κάνει φανερό ότι πιθανότατα υπήρξε κάτι άλλο (όπως ένας διαλύτης) που επηρέασε το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.
To Twitter/X θρηνεί ξανά για τα θύματα των Τεμπών
Το «Μαμά Έρχομαι» και τα «Τέμπη - Έγκλημα», «Τέμπη - Συγκάλυψη» βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των trends στο Twitter, ως ακόμα μία απόδειξη ότι η φρίκη που έζησαν οι επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχία δεν έχει ξεχαστεί.
«Πάντα μέσα μας θα υπάρχει αυτό το αγκάθι που λέγεται Τέμπη. Όλοι μας υπήρξαμε νέοι, ανέμελοι, που πήραμε το τελευταίο τρένο για να μην πάρουμε απουσία την επόμενη μέρα στο μάθημα… Έναν χρόνο μετά δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Πώς πέταξαν έτσι 57 άγγελοι σε ένα δευτερόλεπτο. Γιατί;», έγραψε ένας χρήστης του Χ/Twitter.
Ενώ κάποιος άλλος αρκέστηκε στο να εκφράσει τα συναισθήματά του: «Πλάνταξα. Πλάνταξα για τους ανθρώπους που χάθηκαν. Πλάνταξα για τους ανθρώπους που τους ψηφίζουν και τους ξαναψηφίζουν. Πλάνταξα για την ύβρη που όλοι βιώνουμε. Πλάνταξα για την συγκάλυψη. Πλάνταξα για τα τρένα που ακόμα πηγαίνουν στα τυφλά. Πλάνταξα για το μέλλον όλων μας».
Ένας άλλος χρήστης του Χ/Twitter έδωσε περισσότερη έμφαση στον πόνο των γονιών, γράφοντας: «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Έναν πόνο που νιώσαμε όλοι όσοι είδαμε απόψε αυτό το ντοκιμαντέρ. Τον ίδιο πόνο που νιώσαμε και έναν χρόνο πριν».
Δες κάποια ακόμα σχόλια που έκαναν στο Χ/Twitter για το ντοκιμαντέρ «Μαμά Έρχομαι»
Τα θύματα
Στο τέλος του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Mega, πέρασαν από τις οθόνες μας ένα προς ένα τα 57 ονόματα των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, συνοδευόμενα αποό τις ηλικίες τους. 31 από τα θύματα ήταν κάτω των 30 ετών.
1. Παναγιώτης Μπουρνάζης, 15 ετών
2. Αναστασία Παπαγγελή, 19 ετών
3. Θώμη Πλακιά, 20 ετών
4. Χρύσα Πλακιά, 20 ετών
5. Αναστασία Πλακιά, 20 ετών
6. Αναστάσιος Κουτσόπουλος, 21 ετών
7. Μαρία Θωμαή Ψαροπούλου, 21 ετών
8. Φραντσέσκα Μπέζα, 21 ετών
9. Γιώργος Παπάζογλου, 22 ετών
10. Ελένη Τσίντζα, 22 ετών
11. Ιορδάνης Αδαμάκης, 22 ετών
12. Κλαούντια Λάτα, 22 ετών
13. Αφροδίτη Τσιωμά, 23 ετών
14. Αγάπη Τσακλίδου, 23 ετών
15. Ιφιγένεια Μήτσκα, 23 ετών
16. Άγγελος Τηλκερίδης, 23 ετών
17. Ντένις Ρούτσι, 23 ετών
18. Κυπριανός Παπαϊωάννου, 23 ετών
19. Νικήτας Καραθεόδωρος, 23 ετών
20. Αναστασία Αδαμίδου, 24 ετών
21. Καλλιόπη Πορφυρίδου, 24 ετών
22. Δήμητρα-Ευαγγελία Καπετάνιου, 25 ετων
23. Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, 26 ετών
24. Δημήτρης Ασλανίδης, 26 ετών
25. Νίκος Ναλμπάντης, 27 ετών
26. Σωτήρης Καραγεωργίου, 28 ετών
27. Ελπίδα Χούπα, 28 ετών
28. Γιάννης Καρασάββας, 28 ετών
29. Δημήτρης Οικού, 29 ετών
30. Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους, 29 ετών
31. Σοφία-Ειρήνη Ταχμαζίδου, 32 ετών
32. Δημήτρης Μασσάλης, 32 ετών
33. Βάιος Βλάχος, 34 ετών
34. Αθηνά Κατσάρα 34 ετών
35. Μοχάμεντ Εντρίς, 34 ετών
36. Σπύρος Βούλγαρης, 35 χρονών
37. Ιονέλ Κουλέλα, 35 ετών
38. Λένα Δουρμίκα, 39 ετών
39. Βάγια Μπλέκα, 42 ετών
40. Ιωάννης Βουτσινάς, 48 ετών
41. Ανδρέας Παυλίδης, 49 ετών
42. Μαρία Μουρτζάκη, 51 ετών
43. Βασίλειος-Κυριάκος Κώττας, 52 ετών
44. Βαγγέλης Μπουρνάζης, 54 ετών
45. Βασιλική Χλωρού, 55 ετών
46. Μαρία Εγούτ, 55 ετών
47. Γιάννης Τζοβάρας, 55 ετών
48. Χρυσούλα Κουκαριώτη, 56 ετών
49. Μαρία Μιάρη, 56 ετών
50. Γιώργος Φωτόπουλος, 57 ετών
51. Γιώργος Κουτσούμπας, 59 ετών
52. Παβλίνι Μπόζο, 62 ετών
53. Γιάννης Καριώτης, 63 ετών
54. Γιώργος Κυριακίδης, 67 ετών
55. Ευαγγελία Κουκαριώτη, 63 ετών
56. Μasri Ebrahim, 34 ετών
57. Εριέττα Μόλχο, 23 ετών.
Πηγή κεντρικής εικόνας: Eurokinissi