Το πολυτελές σπίτι της Μαρίας Κάλλας στο Παρίσι, εκεί που έζησε στο απόλυτο, τον έρωτα και τη θλίψη

Κατερίνα Μπούσιου
Opera singer, Maria Callas, performs at the Ritz Hotel in Paris, France. (Photo by Bettmann Archive/Getty Images)

Στο Νο 36 της Avenue George Mandel που πλέον αποκαλείται λεωφόρος Κάλλας, η Μαρία Κάλλας έζησε για περισσότερα από 25 χρόνια, μέχρι και το τέλος της ζωής της, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977. Εκεί άφησε την τελευταία της πνοή μετά από καρδιακή προσβολή σε ηλικία μόλις 53 ετών. 

Η μεγαλύτερη σε καλλιτεχνική αξία και διασημότερη Ελληνίδα του κόσμου, Μαρία Κάλλας, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες ξανά στην επικαιρότητα, τόσο με αφορμή την ταινία Maria, όσο και με την τηλεοπτική παραγωγή της ΕΡΤ, «Η Μαρία που έγινε Κάλλας». Στην ουσία δεν έπαψε ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, να είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Καμία λυρική τραγουδίστρια δεν μπορεί να «αγγίξει» το ταλέντο της και καμία δεν θα βρεθεί να κάνει την πορεία της στην τέχνη. Υπήρξε μία πραγματική σταρ σε όλα τα επίπεδα και τις εκφάνσεις της προσωπικότητάς της. Τα τελευταία 7 χρόνια της ζωής της και έχοντας πια κατανοήσει ότι η φωνή της έχει χαθεί, παρέμεινε στην πόλη που λάτρεψε περισσότερο και στο σπίτι που έζησε τον έρωτα, τη δόξα, την πτώση.

Αυτό το πολυτελές διαμέρισμα που για τους λάτρεις της όπερας, αποτελεί όχι μόνο τουριστική ατραξιόνM αλλά σημείο αναφοράς και σεβασμού προς τη μνήμη της, έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η βραδιά που ο Ωνάσης έσπασε την πύλη του σπιτιού και το καταφύγιό της

Ο Παύλος Τσίμας στη σημερινή του εκπομπή στον ΣΚΑΙ «Η Κάλλας πέρα από τον μύθο» κάνει μία στάση στην είσοδο της πολυκατοικίας στο Παρίσι, όπου έζησε η Κάλλας. Εμείς όμως σου έχουμε αποκλειστικά πλάνα από το εσωτερικό του.

Είδαμε τη «Μαρία που έγινε Κάλλας» και η Ελένη Ράντου μας «διέλυσε» τη φήμη για τη μητέρα της ντίβας

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 η Μαρία Κάλλας φαίνεται πως αγόρασε το πολυτελές διώροφο διαμέρισμά της στην οδό George Mandel κοντά στο Τροκαντερό, στην καρδιά του Παρισιού. Θα περίμενε κανείς πως θα προτιμούσε μία πιο ήρεμη γειτονιά, αλλά εκείνη ήθελε να βρίσκεται κοντά στο αγαπημένο της εστιατόριο Maxim's όπου συνήθιζε να πηγαίνει με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ένα τετράγωνο πιο μακριά από το δικό της διαμέρισμα, βρισκόταν το δικό του, για όσες φορές επισκεπτόταν την Πόλη του Φωτός.

Τα χρόνια του μεγάλου τους έρωτα, αλλά και όταν πια είχε χωρίσει από την Τζάκι Κένννεντι, ο Ωνάσης πήγαινε πολύ συχνά στο σπίτι της Κάλλας. Μνημειώδεις και οι στιγμές των καυγάδων τους. Είναι αληθινό γεγονός, η στιγμή που ένα βράδυ εκείνος χτύπησε με την Rolls Royce του την πύλη έξω από την πολυκατοικία της, φωνάζοντας δυνατά για να την αναγκάσει να του ανοίξει.

Το διαμέρισμα αυτό που ανήκει πλέον σε Λιβανέζο επιχειρηματία, ανακατασκευάστηκε, γιατί διαθέτει πολύ ιδιαίτερες λεπτομέρειες στην αρχιτεκτονική του με ψηφιδωτά και περίτεχνες τοιχογραφίες.

Δες μερικά χαρακτηριστικά πλάνα του σπιτιού.

Στον έναν από τους δύο ορόφους της κλασσικής κατοικίας, η Κάλλας είχε ένα μεγάλο πιάνο και ένα μικρό σαλόνι όπου λάτρευε να κάθεται τις στιγμές της χαλάρωσης της. Το διαμέρισμα ήταν περιστοιχισμένο από έργα τέχνης, γλυπτά και ασημικά, πολλά από τα οποία εκποιήθηκαν στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's μετά τον θάνατό της.

Η Κάλλας δεν πρόλαβε να αφήσει διαθήκη. Και έτσι η περιουσία της αλλά και το δικαίωμα χρήσης των πνευματικών δικαιωμάτων, μοιράστηκαν στη συνέχεια μεταξύ της οικογένειάς της (της αδελφής της Τζάκι και της μητέρας της) και του Ιταλού βιομηχάνου Τζιοβάννι Μενεγκίνι ο οποίος υπήρξε σύζυγός της. Αν και τυπικά αυτός ο γάμος όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, δεν ήταν νόμιμος, γιατί η Μαρία Κάλλας δεν άλλαξε δόγμα, παρέμεινε Ορδόδοξη, ενώ ο Μενεγκίνι ήταν Καθολικός.

Μαρία Κάλλας: Η αυστηρή δίαιτα, τα 30 κιλά που έχασε και ο μύθος για τις αλλαγές στην εμφανισή της

Μετά τον χωρισμό τους, η Κάλλας εγκατέλειψε το εξίσου πολυτελές σπίτι της στο Μιλάνο, όπου ζούσε με τον Μενεγκίνι. Δες και εδώ μερικά χαρακτηριστικά πλάνα.

Η Κάλλας την περίοδο της μεγάλης της δόξας και ενώ διαρκώς βρισκόταν για συναυλίες από τη μία μεριά του πλανήτη στην άλλη, θεωρούσε τη Γαλλία τη δεύτερη πατρίδα της: «Οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που με κατάλαβαν πραγματικά» θα πει σε μία συνέντευξη της.

Η πιστή της οικονόμος Μπρούνα Λούπολι και ο μπάτλερ της Φερούτσο Μετσάντρι, ήταν οι προστάτες της σε αυτό το σπίτι στο Παρίσι και η δεύτερη οικογένεια της Κάλλας, όπως έλεγε συχνά εκείνη. Τους είχε απεριόριστο σεβασμό όπως αποκαλύφθηκε αργότερα από τις επιστολές του Μετσάντρι. Μπροστά σε κόσμο δεν τους αποκαλούσε με τις ιδιότητές τους, αλλά με τα μικρά τους ονόματα.

«Όταν γύριζε στο σπίτι, ήταν όλο χαρά που επιτέλους θα έβρισκε τον χώρο της, το βασίλειό της. Εκεί ένιωθε ασφαλής. Και εμείς νιώθαμε τυχεροί που την είχαμε. Γιατί ήταν μία αληθινή κυρία. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη κυρία».

Η Κάλλας ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη με το προσωπικό της, γιατί εκτιμούσε τη διακριτικότητα και την εχεμύθειά τους.

American opera singer Maria Callas, Venice, circa 1955. (Photo by Archivio Cameraphoto Epoche/Getty Images)

Αυτοί ήταν και οι τελευταίοι άνθρωποι που αντίκρυσε πριν τον αιφνίδιο θάνατό της. Σε αυτό το διαμέρισμα όμως βρέθηκαν πολλές φορές και επιφανείς Έλληνες, καλλιτέχνες και φίλοι της Κάλλας. Δεν άνοιγε συχνά τις πόρτες του σπιτιού της, αλλά όταν το έκανε, ήταν από τις καλύτερες οικοδέσποινες.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης