Lifestyle και Τέμπη δεν πάνε μαζί - Φαίη Σκορδά και Κατερίνα Καινούργιου απαντούν στην κριτική
Θα πρέπει ή όχι να μπερδεύουμε το lifestyle με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών; Πρέπει ή όχι να βλέπουμε το ρεπορτάζ ανάμεσα σε κρέμες ημέρας και give away;
Ο «καθείς και στον τομέα του», έλεγαν οι δημοσιογράφοι της παλαιάς γενιάς, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν ισχύει σε τόσο μεγάλη έκταση, στην εποχή του infotainment στην ελληνική τηλεόραση. Και το ηθικό ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες είναι μεγάλο.
Πρέπει οι παρουσιάστριες των πρωινών ψυχαγωγικών εκπομπών να συνεχίζουν να ασχολούνται με το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών και παράλληλα με τα τελευταία και πιο hot νέα από τα reality και το lifestyle; Θρήνος ανάμεσα σε εμπορικά και give away; Η Φαίη Σκορδά και η Κατερίνα Καινούργιου τοποθετήθηκαν για το θέμα.
Το μέτρο χάθηκε προ πολλού
Κατά την διάρκεια του εθνικού πένθους όλα τα κανάλια, δημόσια και ιδιωτικά αναμόρφωσαν το πρόγραμμά τους, με τις έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές να έχουν τον πρώτο λόγο. Όταν όμως επιστρέψαμε στην κανονική ροή του προγράμματος, ξεκίνησαν και τα πρώτα παρατράγουδα, που θα έλεγε και η Αννίτα Πάνια.
Δύσκολη είναι η διαχείριση από μία παρουσιάστρια ή έναν αρχισυντάκτη ψυχαγωγικής ενημερωτικής εκπομπής ή infotainment όπως είναι πια οι περισσότερες, να ζυγίζει την εικόνα και τη μαρτυρία της ασύλληπτης τραγωδίας με την υπόλοιπη θεματολογία, του lifestyle και του τρεχουσών εξελίξεων στα reality.
Ζόρικο αυτό το ζύγι και με ηθικές πολλές αναστολές. Αν έπαιζαν μόνο την τραγωδία δεν θα ήταν παράδοξο; Αν έπαιζαν μόνο lifestyle δεν θα ήταν ασέβεια;
Το πένθος αυτών των οικογενειών των θυμάτων αλλά και η πολιτική διάσταση του θέματος του δυστυχήματος των Τεμπών, ήθελε πιο λεπτό χειρισμό. Αναφορές μέχρι εκεί που πρέπει. Τι θα προσφέρει στο κοινό αν δάκρυσε η Κατερίνα Καινούργιου με το βίντεο που δείχνει τον χαροκαμένο πατέρα που έχασε το παλικάρι του, τι θα προσφέρει η συγκίνηση της Φαίης Σκορδά (φυσιολογική όταν αντικρύζει τέτοιες εικόνες;) και τι θα προσφέρει σε εμάς όλο αυτό όταν συμπληρώνεται με το πακέτο της lifestyle θεματολογίας;
Με λίγα λόγια, κάποιες ψυχαγωγικές εκπομπές δεν θα έπρεπε τουλάχιστον για την Δευτέρα όπου γίνονταν ακόμη οι κηδείες των θυμάτων, να βγουν στον αέρα. Και όταν αναφέρονται στο θέμα να έχουν τον δημοσιογράφο της ενημέρωσης για να δώσει τα στοιχεία του ρεπορτάζ όπως πρέπει. Η Ελένη Μενεγάκη για παράδειγμα, υπήρξε πολύ προσεκτική σε αυτό καλώντας χθες τον Κώστα Τσουρό.
Θα έπρεπε όμως να κάνουν προσωρινή αναστολή κάποιων προωθητικών τους ενεργειών. Ή να υπάρχει μία χρονική μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην αναφορά για τα συντρίμμια και τις διαφημιστικές τοποθετήσεις για κρέμες απολέπισης.
Ελένη Μενεγάκη για τα Τέμπη: «Δεν είμαι στη θέση των γονιών αλλά η καρδιά μου χτυπάει μαζί τους»
Ξεχωριστή κατηγορία αυτές τις ημέρες είναι ο Γιώργος Λιάγκας (δεν θέλει πια να του λένε πως παρουσιάζει ψυχαγωγική εκπομπή) σε έναν άνευ όρων δημόσιο ξέσπασμα με φωνές και με υπόσχεση πως θα μιλά μέχρι να τον κόψουν. Οι δυνατές φωνές δείχνουν ότι πονά και νοιάζεται περισσότερο με όσα συμβαίνουν ένας παρουσιαστής;
Άλλη κατηγορία ήταν η Δανάη Μπάρκα που έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ στον χώρο του δυστυχήματος. Αν και το έκανε προσεγμένα μέχρι εκεί που μπορούσε δημοσιογραφικά και ήταν και άβαφη στα πλάνα, αν και η πρόθεσή της με λίγα λόγια ήταν καλή με αξιέπαινη την πρωτοβουλία, την επόμενη φορά θα προτιμούσαμε να δούμε την Νίκη Λυμπεράκη, την Ράνια Τζίμα ή την Κατερίνα Παναγοπούλου σε αυτό τον ρόλο. Είναι η φύση του θέματος τέτοια με πολιτικές προεκτάσεις που μας κάνει να λέμε ξανά και ξανά το «Ο καθείς και στον τομέα του». Η Δανάη θα μπορούσε να πάει σε λίγες ημέρες για να κάνει το λεγόμενο follow up σε κοινωνικό επίπεδο.
Στην κριτική που γράφτηκε στα social media αυτές τις ημέρες, τοποθετήθηκε αρχικά η Φαίη Σκορδά λέγοντας πως: «Είναι πώς αγγίζεις αυτά τα θέματα και για αυτό επιμένω και ξαναλέω ότι πρέπει να γίνονται δημοσιογραφικά. Και εμείς παίξαμε και άλλα θέματα χθες στην εκπομπή. Το θέμα είναι ο τρόπος που το κάνεις, φαίνεται ο τρόπος στα μάτια του άλλου. Τελεία. Και φυσικά αν προσβάλλεις».
Και η Κατερίνα Καινούργιου είπε την γνώμη της για την κριτική: «Όλους μας πονάει. Ανεξαρτήτως αν είναι έντεχνοι, αν είναι λαϊκοί, αν ανεβαίνουν στην πίστα, αν κάνουν δελτίο ειδήσεων, ή αν κάνουν ψυχαγωγικές εκπομπές. Ο καθένας το διαχειρίζεται με τον σεβασμό και την ανθρωπιά που έχει».
Και με λίγο παραπάνω μέτρο θα προσθέταμε εμείς. Κάποιες φορές τα τηλεοπτικά κανάλια θα έπρεπε να έχουν την πολυτέλεια της μερικής αργίας ορισμένων εκπομπών, όταν υπάρχει τόσο μεγάλο θέμα, χωρίς να υπολογίσουν το κόστος και τα διαφυγόντα κέρδη. Όχι για να δούμε απαραίτητα εκπομπές με πολιτικά πάνελ και εκπροσώπους κομμάτων για το ποιος φταίει περισσότερο, ποιος παραμέλησε περισσότερο ή λιγότερο αυτό που ονομάζουμε κράτος.
Θα θέλαμε να δούμε ενημερωτικές εκπομπές με τα υπόλοιπα κρυφά δεινά για παράδειγμα στις μεταφορές και να προλάβουμε ότι προλαβαίνουμε να σωθεί. Τι όχι; Α, αυτές οι εκπομπές δεν «πουλάνε».