Ιουλίτα Ηλιοπούλου: H σπάνια δημόσια εμφάνιση και η κοινή της ζωή με τον Οδυσσέα Ελύτη

Γεωργία Βλαχοπούλου
Ιουλίτα Ηλιοπούλου: H σπάνια δημόσια εμφάνιση και η κοινή της ζωή με τον Οδυσσέα Ελύτη
ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ

Η τελευταία σύντροφος και μούσα του Οδυσσέα Ελύτη βρέθηκε στην έκθεση ζωγραφικής της ηθοποιού Μαρίνας Ψάλτη, σε μια σπάνια εμφάνιση.

Παρότι ο σπουδαίος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (ή Οδυσσέας Αλεπουδέλλης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) φρόντιζε αυστηρά η προσωπική του ζωή να είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γνωρίζουμε πως η τελευταία σύντροφος και μούσα του ήταν η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής, που έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαρτίου το 1996 μπορεί να είχε 53 χρόνια διαφορά με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ωστόσο μαζί έζησαν 13 πολύ ευτυχισμένα χρόνια. Η ίδια μάλιστα, διαχειρίζεται πλέον το έργο του, ενώ παράλληλα χαράζει και τη δική της πορεία στη λογοτεχνία, γράφοντας ποίηση, παραμύθια, δοκίμια.

Η σπάνια εμφάνιση της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου παρευρέθηκε πρόσφατα στην έκθεση ζωγραφικής της ηθοποιού Μαρίνας Ψάλτη με τίτλο More than silk, μιας έκθεσης με εντυπωσιακά μεγάλα έργα ζωγραφικής πάνω στο μετάξι.

Μετά τον θάνατο του συντρόφου της και σπουδαίου ηθοποιού Γιάννη Φέρτη τον Απρίλιο του 2024, αυτή η έκθεση ήταν μια φωτεινή στιγμή στη ζωή της Μαρίνας Ψάλτη και πολλοί συνάδελφοί της και άτομα του καλλιτεχνικού χώρου βρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσής της για να την τιμήσουν με την παρουσία τους.

«Και που χωρίσαμε, αγαπιόμασταν»: Ο Φέρτης ήταν τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή της Ξένιας Καλογεροπούλου

Ανάμεσά τους λοιπόν, ήταν και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, φορώντας ένα αέρινο φόρεμα σε σατέν υφή με prints στα χρώματα του μωβ και του πράσινου κι έχοντας τα μαλλιά της πιασμένα σε κοτσίδα.

ioylita.jpg

Η κοινή ζωή με τον Ελύτη

Όπως έχει πει σε συνεντεύξεις της η Ιουλίτα Ηλιοπούλου από μικρή, ως μαθήτρια διάβαζε τα έργα του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ οι δυο τους γνωρίστηκαν, αφότου του είχε στείλει ένα γράμμα με τις σκέψεις της για το έργο του, εκφράζοντας παράλληλα με αυτόν τον τρόπο τον θαυμασμό της στο πρόσωπό του.

Η γνωριμία μου με τον Ελύτη έγινε πρώτα με το έργο του, όταν ήμουν μαθήτρια και διάβασα ποίησή του. “Τα τρία ποιήματα με σημαία Ευκαιρίας” μάλιστα ενέτειναν την επιθυμία να γνωρίσω τον ποιητή. Του έγραψα τις σκέψεις και τον θαυμασμό μου γι' αυτό το έργο και αργότερα τον συνάντησα.

https://www.instagram.com/p/CHFRdPeACLS/

Όσο για το πώς ήταν να ζεις με έναν άνθρωπο αυτού του βεληνεκούς, έναν άνθρωπο ευφυή, που τα έργα του είναι διαχρονικής αξίας και έγιναν γνωστά παγκοσμίως, η ίδια είχε πει:

«Ζούσε πολύ απλά. Όπως κάθε άνθρωπος που δεν τον ενδιαφέρει το φαίνεσθαι αλλά η ουσία, όπως κάθε άνθρωπος που ξέρει να παίρνει χαρά από τα ταπεινά, ενώ συνάμα ξέρει και μπορεί να αναδεικνύει αξίες και αρετές και με αυτές να συντηρείται (...) Λίγες συναντήσεις, λίγες μετακινήσεις αλλά πολλή δουλειά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνυπήρξαμε με πολύ σεβασμό και αγάπη».

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου είχε αναφερθεί και στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μελοποίησε το «Άξιον Εστί» του Ελύτη - ίσως το πιο κορυφαίο έργο του.

«Ο Θεοδωράκης συνάντησε, ουσιαστικά, τον Ελύτη όταν διάβασε το Άξιον Εστί. Είχε την ευφυΐα να καταλάβει την σημασία του έργου και αντέδρασε με τον δικό του πρωτότυπο και πρωτεϊκό τρόπο κάνοντας ένα υβριδικό μουσικό έργο. Δεν υπήρξαν όμως φίλοι. Δεν έκαναν παρέα. Είχαν βέβαια πάντοτε μια αμοιβαία εκτίμηση» είχε πει η ίδια χαρακτηριστικά.

Λίγα λόγια για τον Οδυσσέα Ελύτη

Ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30. Το 1960 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, ενώ το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας με τον ίδιο να είναι ο δεύτερος Έλληνας που τιμήθηκε με αυτό το βραβείο.

Γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι τα Άξιον εστί, ο Ήλιος ο πρώτος και οι Προσανατολισμοί. Θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης.

Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.