Νίκος Σαργκάνης: «Ήσουν γίγαντας μέχρι το 92’» λέει η κόρη του - Το «αντίο» στον θρυλικό «Φάντομ»

Νίκος Σαργκάνης: «Ήσουν γίγαντας μέχρι το 92’» λέει η κόρη του - Το «αντίο» στον θρυλικό «Φάντομ»
@mirella_sargani

Ο Νίκος Σαργκάνης έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής 8/12/2024 χτυπημένος από τον καρκίνο. Ήταν 70 ετών.

Η είδηση που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες γεμίζει με θλίψη τους φίλους του πιο εμβληματικού Έλληνα γκολκίπερ, ο οποίος έγραψε ιστορία κυρίως με τις φανέλες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού αλλά και της Εθνικής ομάδας με την οποία είχε 58 συμμετοχές. Ο Νίκος Σαργκάνης δεν είναι πια μαζί μας, όμως η φήμη και το αστέρι του θα λάμπει πάντα για τους απανταχού φίλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η μάχη με την ασθένεια

Ο καρκίνος χτύπησε τον Νίκο Σαργκάνη στο πάγκρεας και ο ίδιος πάλεψε με το «θηρίο» για πολύ καιρό με κοντινούς του φίλους, μάλιστα, να μην έχουν αντιληφθεί μέχρι και τελευταία ότι τα πράγματα ήταν τόσο σοβαρά.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, παρά την θερμή παράκληση της οικογένειας για το αντίθετο, έγινε γνωστό πως ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας νοσηλευόταν σε κώμα στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, έχοντας στο πλευρό του, όπως πάντα, τη σύζυγό του, Ελίνα, με την οποία ήταν αχώριστοι.

6b2eab85-0097_ELINA_SARGANI_NIKOS_SARGANIS_4112022.jpgΗ Ελίνα και ο Νίκος Σαργκάνης υπήρξαν αγαπημένοι και αχώριστοι για χρόνια. Εκείνη έμεινε «βράχος» κοντά του μέχρι το τέλος Photo: NDP PHOTO AGENCY

Το «αντίο» της μοναχοκόρης του

Λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου του, η κόρη του, Μιρέλλα, θέλησε να τον αποχαιρετήσει δημόσια και μοιράστηκε μια συγκινητική ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Facebook.

Μπαμπά μου! Ήρωα μου! Ούτε στιγμή δεν παραιτήθηκες, ούτε λεπτό δεν επιβεβαίωσες τις προγνώσεις. Τους πάτησες όλους κάτω, τους ξεγέλασες όλους και πόσες φορές!! Μα τι μπάλα έπαιξες θηρίο μου, τον καλύτερο σου αγώνα έδωσες τις τελευταίες μέρες. Αναμφισβήτητα ήταν το ματς της ζωής σου. «Συμβαίνει όμως..» όπως έλεγες κι εσύ «..ένα γκολ μπορεί να φέρει τούμπα τον αγώνα». Ήσουν γίγαντας μέχρι το 92’…αλλά κι οι γίγαντες πρέπει κάποια στιγμή να ξεκουράζονται. Πέτα ψηλά τώρα Φάντομ μου, ελεύθερος όπως μόνο εσύ ήξερες να κάνεις

https://www.instagram.com/p/DDTsnTaoogM/

Από τους πρώτους που έσπευσαν να στείλουν τη σκέψη τους στη Μιρέλλα ήταν και η Ναταλία Γερμανού, η οποία μίλησε για «φύλακα άγγελο».

00.jpg

Η οικογένεια, η θέση του τερματοφύλακα και ο Βοσκόπουλος

Ο Νίκος Σαργκάνης δεν ήθελε να μιλά για τα προσωπικά του και λίγοι καλοί φίλοι υπήρχαν στον στενό του κύκλο, στην Αθήνα και στον Άη Γιώργη Λιχάδας στην Εύβοια, όπου πέρασε πολλά καλοκαίρια του.

https://www.instagram.com/p/CBtR9CHJonR/

Η Μιρέλλα, κόρη του από τον πρώτο γάμο του με τη Stellina, τον έχει κάνει ήδη παππού, ιδιότητα για την οποία καμάρωνε ιδιαίτερα, όμως, και πάλι, μόνο στους δικούς του ανθρώπους.

https://www.instagram.com/p/COFN6lUl5_h/

Για το ποδόσφαιρο, όμως, ήταν αλλιώς. Παρότι πολλές συνεντεύξεις δεν έδινε, είχε μοιραστεί μερικά μυστικά, όπως, για παράδειγμα το ότι όταν ξεκίνησε να παίζει είχε διαλέξει τη θέση του δεξιού μπακ. Η θέση του τερματοφύλακα προέκυψε μετά και μάλιστα ουσιαστικά από τυχαίο γεγονός.

«Αποφάσισα να γίνω τερματοφύλακας από ένα… τραγούδι του Βοσκόπουλου», είχε αποκαλύψει ο Νίκος Σαργκάνης σε παλιότερη συνέντευξη και εξήγησε:

Παίζαμε ένα παιχνίδι με τα παιδιά της Καισαριανής. Γειτονικά σωματεία όπως ήμασταν, το πάθος για τη νίκη ήταν μεγάλο. Θυμάμαι ότι εμείς προηγηθήκαμε στο ημίχρονο με 2-0. Στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαμε στο ματς κάπως χαλαροί. Είχαμε έναν τερματοφύλακα, τον Θανάση, ο οποίος ήταν λάτρης του Βοσκόπουλου. Έτσι λοιπόν είχε ξεκινήσει το τραγούδι και θυμάμαι ότι έλεγε το: «Αδέλφια μου αλήτες, πουλιά». Εγώ του έλεγα να συγκεντρωθεί και αυτός μου απαντούσε: «Μη φοβάσαι Νίκο». Γίνεται λοιπόν το πρώτο σουτ και τρώει το γκολ. Στη συνέχεια όμως, αντί να βάλει μυαλό συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. Ξανά: «αδέλφια μου αλήτες πουλιά», ξανά ένα σουτ, πάλι γκολ. Το ματς τελείωσε 2-2 και την επόμενη ημέρα πήγα στον συγχωρεμένο τον Χρήστο Ρίμπα και του είπα ότι θέλω να παίξω τερματοφύλακας.

Πώς προέκυψε το «Φάντομ»

Το παρατσούκλι που τον συνόδευε σε μεγάλο μέρος της ζωής του προέκυψε ο το 1982 ύστερα από έναν απίθανο αγώνα της Εθνικής ομάδας μας με τη Δανία στο πλαίσιο των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Κάτω από τα δίχτυα επρόκειτο να στηθεί ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ, Λευτέρης Πουπάκης, όμοως λόγω ενός προβλήματος τραυματισμού, την θέση του πήρε ο Σαργκάνης και... έκανε το θαύμα.

Δεν ήταν μόνο η μία απόκρουση μετά την άλλη, και η συγκλονιστική απόκρουση στο εξ επαφής σουτ του Σίμονσεν από τα τρία μέτρα, ήταν και το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης που πέτυχε εκείνος και χάρισε τη νίκη στην Ελλάδα.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία!