Τα κινητά «κλέβουν την παιδική ηλικία των νέων» και ο Harry διαφωνεί (ξανά) με τα social media

 Άρτεμις Σκούφου
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο πρίγκιπας Harry θίγει για ακόμα μία φορά το θέμα της ψυχικής υγείας και τονίζει ότι τα social media στερούν από τα παιδιά τις χαρές της ηλικίας τους. 

Τα social media κλέβουν από τα παιδιά την παιδική τους ηλικία και νομίζω πως κανείς δε μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Η πρίγκιπας Harry σίγουρα όχι.

Γνωστός εδώ και πολύ καιρό για την ενασχόλησή του με τη φροντίδα της ψυχικής υγείας και υποστηρικτής αυτής της πρακτικής, ο πρίγκιπας Harry τοποθετήθηκε αυτή τη φορά για τις βλαβερές συνέπειες που έχουν τα social media στους σημερινούς νέους.

Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, μια υπενθύμιση ότι πρέπει να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εσωτερικό μας κόσμο και τη ψυχή μας. Με αφορμή αυτή τη μέρα, ο πρίγκιπας Harry συμμετείχε σε μια ομιλία με τον κοινωνικό ψυχολόγο Jonathan Haidt, συγγραφέα του βιβλίου The Anxious Generation και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι τα smartphones «κλέβουν την παιδική ηλικία των νέων».

Ο πρίγκιπας Harry «σπάει» το ταμπού της ψυχικής υγείας και την αποκαλεί αναγκαιότητα

Social media vs παιδική ηλικία

Το Fortune Well δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο βλέπουμε τον πρίγκιπα Harry και τον κοινωνικό ψυχολόγο Jonathan Haidt να μιλούν για αυτό το ζήτημα που αφορά γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς και πολύ ακόμη κόσμο.

Ο δούκας του Sussex ξεκίνησε τη συζήτησή τους δηλώνοντας ότι «σε πολλές περιπτώσεις, τα κινητά τηλέφωνα κλέβουν την παιδική ηλικία των νέων».

Ο Jonathan Haidt - του οποίου οι τέσσερις θεμελιώδεις κανόνες για τα smartphones έχουν εμπνεύσει τόσο τον ενθουσιασμό όσο και τις αντιρρήσεις του κόσμου - δε θα μπορούσε να συμφωνήσει περισσότερο, εξηγώντας στον Harry την υπόθεση του βιβλίου του. Τι δηλαδή; Ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1995 (η γενιά Z, περίπου) σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο έφτασαν στην εφηβεία με υψηλά ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, αυτοτραυματισμού και αυτοκτονιών, τα οποία αυξήθηκαν απότομα μεταξύ 2010 και 2012. Και ότι αυτό δεν ήταν σύμπτωση - αλλά αντίθετα άμεσο αποτέλεσμα της χρήσης του smartphone.

«Τώρα, με μπροστινή κάμερα, γρήγορο διαδίκτυο, εκατομμύρια εφαρμογές που ανταγωνίζονται η μία την άλλη για να τραβήξουν την προσοχή των παιδιών. Έτσι, η «ανήσυχη γενιά» μας βοηθάει να κατανοήσουμε την απίστευτα καταστροφική δύναμη αυτού της αλλαγής της παιδικής ηλικίας και τι μπορούμε να κάνουμε τώρα για να το σταματήσουμε και να βοηθήσουμε αυτούς που το έχουν ήδη περάσει».

Γονείς vs εταιρείες social media

Ο Harry συνέχισε να επιμένει, ρωτώντας για μια κοινώς λανθασμένη πεποίθηση ότι «οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν με το δάχτυλο τους γονείς» για την αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας. Ανέφερε, ακόμα, ότι οι εταιρείες λένε «Λοιπόν, ξέρετε, αυτό εξαρτάται από εσάς. Αυτό οφείλεται στην ανατροφή των γονέων σας».

Ο Haidt φαίνεται να μη συμφωνεί με αυτό το επιχείρημα. «Αν υπήρχαν μερικοί γονείς που το έκαναν λάθος και οι περισσότεροι γονείς το έκαναν σωστά, τότε θα ήμουν πολύ δεκτικός σε αυτό το επιχείρημα», είπε.

Μόλις τα παιδιά αποκτήσουν τηλέφωνο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υπόλοιπη οικογενειακή ζωή μετατρέπεται σε έναν αγώνα για τον χρόνο που περνάει στην οθόνη. Και αυτό συμβαίνει παντού.

Κάπως έτσι, ο Jonathan Haidt ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει όλη η ευθύνη να βαραίνει τους γονείς για το γεγονός ότι δίνουν κινητό στα παιδιά τους. Μάλιστα, ο ίδιος είπε ακόμα πως «Οι εταιρείες τεχνολογίας μας έβαλαν σε δύσκολη θέση και μετά προσπαθούν να μας κατηγορήσουν για αυτό που έκαναν».

Τα έφηβα κορίτσια πέφτουν θύματα σεξισμού στα social media. Γιατί συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν;

Και τι γίνεται με την ασφάλεια;

Καθώς η συζήτησή τους συνεχίστηκε, ο δούκας του Sussex, ο οποίος είναι και ο ίδιος πατέρας δύο παιδιών, του Archie και της Lilibet, πρόσθεσε ότι έχει μάθει από τις συνεδρίες Insight Sessions του Ιδρύματος Archewell ότι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να έχουν τηλέφωνο, ειδικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο σχολείο. Κι αυτό ακούγεται κάπως σωστό.

Σχετικά με αυτό, ο Jonathan Haidt απάντησε «Δώστε τους ένα τηλέφωνο. Απλά μην τους δώσετε έναν υπερυπολογιστή συνδεδεμένο με όλους στον κόσμο». Με αυτόν τον τρόπο, ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά δε χρειάζεται να έχουν το πιο σύγχρονο κινητό στον κόσμο, ώστε να επικοινωνούν με τους γονείς ή μερικούς τους φίλους.

Ο πρίγκιπας αναφέρθηκε επίσης στην κοινώς λανθασμένη αντίληψη ότι το Instagram, το TikTok και το Snapchat - γενικά τα social media - είναι «γραμμές ζωής» και ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δίνουν μια διέξοδο, μια πρόσθετη δύναμη» στα παιδιά. Ο Haidt εξήγησε ότι αυτό είναι ένας κοινός μύθος, σημειώνοντας ότι η λύση για να νιώσουν τα παιδιά πιο συνδεδεμένα είναι να αφήσουν τα τηλέφωνά τους κάτω και να επικοινωνήσουν από κοντά με τους γύρω τους.

Η έρευνα, νομίζω, είναι πολύ σαφής: όταν τα παιδιά έχουν έναν καλύτερο φίλο ή ειδικά μια μικρή ομάδα φίλων, τα πάνε γενικά καλά. Όταν τα παιδιά δεν έχουν έναν στενό φίλο ή μια στενή ομάδα, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να τα πάνε καλά. Όταν έχεις 300 διασυνδέσεις, δεν έχεις χρόνο για κανέναν.

Πρίγκιπας Harry vs social media

Ο πρίγκιπας Harry έχει δείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι fan των social media. Τον Μάρτιο του 2020 είχε ανακοινώσει μέσω του τότε λογαριασμού του στο Instagram ότι θα απομακρυνθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιλέγοντας μια ζωή μακριά από αυτά. Τότε, μάλιστα, οι φήμες γύρω από εκείνον και τη Meghan Markle συνέβαλαν σε αυτή την απόφαση, κάνοντας το ζευγάρι να βάλει πάνω απ' όλα τη ψυχική υγεία, όπως δήλωσε στην ανάρτηση.

«Όπως όλοι μπορούμε να αισθανθούμε, ο κόσμος αυτή τη στιγμή μοιάζει εξαιρετικά εύθραυστος. Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να κάνει τη διαφορά -όπως βλέπουμε τώρα σε όλο τον κόσμο, στις οικογένειές μας, στις κοινότητές μας και σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός- μαζί μπορούμε να σηκώσουμε ο ένας τον άλλον για να υλοποιήσουμε την πληρότητα αυτής της υπόσχεσης.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η υγεία και η ευημερία όλων σε ολόκληρο τον κόσμο και η εύρεση λύσεων για τα πολλά ζητήματα που έχουν παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα αυτής της πανδημίας.

Καθώς όλοι μας βρίσκουμε τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουμε σε αυτή την παγκόσμια αλλαγή και την αλλαγή συνηθειών, εστιάζουμε αυτό το νέο κεφάλαιο για να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε καλύτερα.

Παρόλο που μπορεί να μη μας βλέπετε εδώ, το έργο συνεχίζεται.

Σας ευχαριστούμε σε αυτή την κοινότητα - για την υποστήριξη, την έμπνευση και την κοινή δέσμευση για το καλό στον κόσμο. Ανυπομονούμε να επανασυνδεθούμε μαζί σας σύντομα. Ήσασταν υπέροχοι!

Μέχρι τότε, σας παρακαλούμε να φροντίζετε τον εαυτό σας και ο ένας τον άλλον.

Harry και Meghan»

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης