Υπάρχει η απόλυτη δίαιτα; Πόσο υγιεινή είναι η νηστεία και πόσο πειθαρχημένη είναι η Δέσποινα Βανδή; Ο διατροφολόγος Γρηγόρης Χριστοφής απαντά
Ο ειδικός μας λύνει όλες τις απορίες
Όταν ξεκινάμε να κάνουμε μια δίαιτα ή μια διατροφή πρέπει να δεχτούμε το σημαντικότερο θεμελιώδες αξίωμα: Δεν τα ξέρουμε όλα. Υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο σύμβουλος διατροφής Γρηγόρης Χριστοφής, που και τα ξέρει όλα και είναι πρόθυμος να τα μοιραστεί μαζί μας.
Ο Γρήγορης, εκτός από τη Δέσποινα Βανδή "φροντίζει" ώστε η ζυγαριά πολλών -διάσημων και μη- να είναι σταθερή στα ίδια κιλά. Ας ακούσουμε με προσοχή τι έχει να μας πει.
Πόσο καιρό πρέπει να κάνουμε νηστεία; Τι θα συνιστούσατε εσείς;
Κατά την διάρκεια της νηστείας αφαιρώντας από την διατροφή μας τα ζωικά προϊόντα έχουμε μειωμένη πρόσληψη σίδηρου και Β12 που βρίσκονται σε ελάχιστες ποσότητες σε φυτικά τρόφιμα. Ειδικά ο φυτικός σίδηρος (fe) έχει και πολύ μικρή απορρόφηση σε σχέση με τον ζωικό. Άρα αθλητές, εγκυμονούσες και όσοι πάσχουν από κάποιο είδος αναιμίας καλό θα είναι να αποφεύγουν την νηστεία, τουλάχιστον για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας. Οι υπόλοιποι μπορούν να ακολουθούν την νηστεία σε όλη την διάρκειά της, προσπαθώντας με τους κατάλληλους συνδυασμούς, ( πχ συνδυάζοντας ρύζι με όσπριο ) και με την κατανάλωση όλων των θρεπτικών τροφίμων που έχουμε δυνατότητα ( πχ ξηροί καρποί και φρούτα ), να διατηρούν την διατροφή τους σε ισορροπία.
Είναι αλήθεια ότι η νηστεία και η αποχή από τα κρέας χρειάζεται για να και αποτοξινωθεί ο οργανισμός ή είναι αστικός μύθος.
Ούτε το κρέας ούτε κάποιο άλλο τρόφιμο είναι «τοξικό» για τον οργανισμό μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Για κάποιον βέβαια που είναι φανατικά κρεατοφάγος, μια αποχή από το κρέας σίγουρα θα του έκανε καλό. Και μην ξεχνάμε ότι τον ρόλο της αποτοξίνωσης στον οργανισμό μας τον αναλαμβάνουν το συκώτι μας και οι νεφροί μας γι αυτό να πίνουμε πολύ νερό, το καλύτερο αποτοξινωτικό.
«Κατέστρεψα τον μεταβολισμό μου». Είναι μια πρόταση που την ακούμε μετά από χημικές δίαιτες. Ισχύει ότι μπορεί να «χαλάσει» ο μεταβολισμός μας;
Αυτό το φαινόμενο είναι σύνηθες, ειδικά σε όσους χάνουν και παίρνουν κιλά πολύ συχνά και δεν διατηρούν ένα σταθερό βάρος. Ο μεταβολισμός εξαρτάται άμεσα από τον μυϊκό ιστό που διαθέτουμε. Για αυτόν τον λόγο και οι άντρες έχουν καλύτερο όπως λέμε μεταβολισμό από τις γυναίκες. Όταν λοιπόν κάποιος που βρίσκεται σε δίαιτα χάσει ας πούμε 10 κιλά σίγουρα, εφόσον δεν γυμνάζεται, θα έχει και μια μικρή απώλεια μυικής μάζας παράλληλα με την απώλεια λίπους. Αν η διατροφή που ακολουθεί είναι ισορροπημένη και όχι αυστηρή, η απώλεια που θα έχει είναι πολύ μικρή ( 5 % της απώλειας ) ενώ αντίθετα μπορεί να φτάσει και σε επίπεδα του 30 ή και του 50%. Αν λοιπόν τα χαμένα κιλά επιστρέψουν στο σώμα μας, θα διαπιστώσουμε ότι τα 10 αυτά κιλά πλέον θα έχουν άλλη σύσταση. Θα είναι δηλαδή 100% λίπος. Αυτή η απώλεια του μυϊκού ιστού μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά αν το φαινόμενο της επαναπρόσληψης των κιλών γίνεται πολύ συχνά, μπορεί κυριολεκτικά να «γονατίσει» τον μεταβολισμό μας, καθιστώντας την απώλεια λίπους πολύ δύσκολη.
Μπορούσε να φτιάξουμε ένα καταστραμμένο μεταβολισμός; Πώς και με ποιο τρόπο;
Κατά πρώτον χρειάζεται υπομονή. Οι απώλειες βάρους στην αρχή θα είναι πολύ μικρές για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος. Με σωστή διατροφή ( συχνά μικρά γεύματα, ποικιλία τροφίμων και συνδυασμών) και όχι ολιγοθερμιδική, σε συνδυασμό με κάποιο πρόγραμμα ενδυνάμωσης και αερόβιας άσκησης ο μεταβολισμός μπορεί να «επανακάμψει».
Όλες εξ ορισμού οι χημικές δίαιτες είναι για τα σκουπίδια; Υπάρχει καμιά εξαίρεση; Και αν ναι ποια;
Έχει επικρατήσει να αναφερόμαστε με τον όρο «χημικές» στις δίαιτες που περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα υδατανθράκων, πράγμα που βοηθάει στην απώλεια μεγάλης ποσότητας γλυκογόνου και νερού από τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα την γρήγορη απώλεια βάρους. Δυστυχώς η απώλεια λίπους δεν είναι η ανάλογη με αποτέλεσμα σύντομα να ξαναγυρνάμε στο παλιό μας βάρος, βάζοντας συνήθως και κάποια κιλά ακόμη. Ας μην ψάχνουμε λοιπόν «μαγικές δίαιτες», αλλά μια σωστή ισορροπημένη στα μέτρα μας διατροφή για μόνιμα αποτελέσματα
Ποιο ακραίες λύσεις όπως διαμερισματοποίηση στομάχου ή δαχτυλίδι σε ποιες περιπτώσεις θα τις προτείνατε;
Μόνο σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας ( ΒΜΙ>40) όπου τα προβλήματα υγείας είναι τέτοια που επιβάλλουν την άμεση και γρήγορη απώλεια βάρους. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για επεμβάσεις, αποτελεσματικές μεν, που εμποδίζουν την μεγάλη πρόσληψη τροφής από τον παχύσαρκο, αλλά και με σοβαρές παρενέργειες κάποιες φορές.
Ποιο είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται σε ανθρώπους που κάνουν δίαιτες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν τηρούμε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής μπορούμε να έχουμε απώλεια βάρους χωρίς να δημιουργούμε κανένα πρόβλημα υγείας. Αντιθέτως όταν η διατροφή μας απορρίπτει κάποιες ομάδες τροφίμων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα, υπερλιπιδαιμία (σ.σ είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία αυξάνονται ένα ή περισσότερα λιπίδια του αίματος, όπως η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια), πνευματική και σωματική κόπωση, αφυδάτωση σε δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες και φτωχές σε υδατάνθρακες , είτε και αμηνόρροια, αναιμία, οστεοπενία (σ.σ χαμηλή πυκνότητα στα οστά, όχι τόση πολύ ώστε να ονομαστεί οστεοπόρωση) σε πολύ αυστηρές δίαιτες (< 1000 kcal). Και μην ξεχνάμε και τον ψυχολογικό παράγοντα. Μια πολύ αυστηρή διατροφή επηρεάζει αρνητικά και την ψυχική μας διάθεση.
Αν εσείς έπρεπε να κόψετε για πάντα από τη διατροφή σας 5 τροφές. Ποιες θα ήταν αυτές;
Προσωπικά αποφεύγω αναψυκτικά, ζάχαρη στα ροφήματα, τα πολύ λιπαρά κρέατα και το βούτυρο. Και κυρίως τρόφιμα πολύ επεξεργασμένα, πλούσια σε κακής ποιότητας λιπαρά ( πατατάκια, μπισκότα κτλ)
Όταν ακούω πως θα χάσω 7 κιλά σε 15 μέρες να το πιστέψω ή να φύγω τρέχοντας;
Αν σας ενδιαφέρει η υγεία σας, ναι, τρέχοντας.
Είναι αλήθεια ότι πρέπει να είμαστε 10 κιλά κάτω από το ύψος μας. Δηλαδή εγώ είμαι 1.83 μ πρέπει να είμαι 73 κιλά;
Αυτό που λέτε έχει μια πρακτική εφαρμογή, αλλά θα είναι προτιμότερο να υπολογίσουμε το ιδανικό βάρος με την χρήση του ΒΜΙ( Βody Μass Ιndex) που είναι το πηλίκο του βάρους μας σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα. Αν το BMI είναι 18,5 – 25 είμαστε στο ιδανικό βάρος , για ΒΜΙ > 25,1 -30 είμαστε υπέρβαροι, για >30 παχύσαρκοι και για BMI > 40 μιλάμε για νοσογόνο παχυσαρκία. Βέβαια επειδή οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, πχ στο BMI δεν λαμβάνουμε υπόψη την μυϊκή μάζα που μπορεί να αυξήσει το ΒΜΙ και να μας κατατάξει σε λάθος κατηγορία, καλό είναι να κοιτάμε και τον ...καθρέπτη.
Είναι αλήθεια ότι οι δίαιτας με χαμηλά η καθόλου λιπαρά οδηγούν σε κατάθλιψη δυσκολία συγκέντρωσης και κούραση;
Τα «καλά» όπως λέμε λιπαρά , δηλαδή τα ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός , η πέστροφα ,το σκουμπρί αλλά και στους ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα στον λιναρόσπορο, συμπεριλαμβανομένου και του ελαιολάδου που ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας. Σαφώς μας φτιάχνουν την ψυχική μας διάθεση, αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση προστατεύοντας τα αγγεία μας από αθηρωμάτωση, αλλά βοηθούν και στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Να τονίσουμε επίσης ότι τα λιπαρά προκαλούν και κορεσμό πράγμα σημαντικό για όσους βρίσκονται σε δίαιτα.
Τι πρέπει να ξέρεις οπωσδήποτε κάποιος πριν να ξεκινήσει μια δίαιτα;
Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Η αναιμία , οι υπερλιπιδιαμίες , η υπερουριχαιμία (σ.σ η αύξηση στο ουρικό οξύ) εντοπίζονται με μια απλή εξέταση αίματος. Επίσης θα πρέπει να αναφέρει στον διαιτολόγο του αν έχει κάποιο πρόβλημα με το πεπτικό (δυσκοιλιότητα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κτλ ) ή αν εμφανίζει οστεοπενία ή οστεοπόρωση. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται ανάλογα διατροφικά.
Με ποιό τρόπο βοηθάτε τη Δέσποινα Βανδή;
Η Δέσποινα έχει άψογη γραμμή, ιδανικό σωματικό βάρος και τρώει να ξέρετε πολύ υγιεινά. Η δική μου βοήθεια έχει να κάνει με την απώλεια αυτών των 2-3 «δύσκολων κιλών» που μας «θυμούνται» όποτε χαλαρώνουν λίγο οι ρυθμοί μας.
Είναι πιστή στις οδηγίες η Δέσποινα ή κάνει ατασθαλίες
Η Δέσποινα είναι πολύ πειθαρχημένη. Και νομίζω ότι έτσι πρέπει να είμαστε όλοι μας όταν θέτουμε ένα στόχο, όποιος κι αν είναι αυτός .