Μήπως το κινητό τηλέφωνο αντί να ενώνει, απομακρύνει;
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις το πρωί;
Αν θέταμε αυτήν την ερώτηση σε κάποιον πριν από 20 χρόνια πιθανότατα θα απαντούσε ότι καλημερίζει τον σύντροφό του με μια αγκαλιά. Σήμερα όμως; Θα έκανες το ίδιο ή μόλις ανοίγεις τα μάτια σου στρέφεις το χέρι σου προς το κομοδίνο, πιάνεις το κινητό σου και αρχίζεις να σκρολάρεις; Ξεκινάς με τον καιρό για να δεις αν θα χρειαστεί να ντυθείς ζεστά και χωρίς να το καταλάβεις το επόμενο δεκάλεπτο σε έχει βρει να έχεις ενημερωθεί για τα νέα της ημέρας, να ξέρεις πού πέρασαν το βράδυ τους οι περισσότεροι φίλοι σου, τι σου προτείνουν να μαγειρέψεις οι διάσημοι σεφ και ποιο φόρεμα θα φορεθεί πολύ φέτος την άνοιξη. Ο σύντροφός σου κοιμάται ακόμα και δεν σε ενοχλεί. Κάποια στιγμή κάνει μία απότομη κίνηση και νομίζεις ότι ξύπνησε. Με μια αυτόματη κίνηση, κρύβεις το κινητό σου κάτω από τα σκεπάσματα και παριστάνεις ότι κοιτάζεις το ταβάνι. Δεν θες να τον ακούσεις πάλι να παραπονιέται ότι ακόμα πριν καλά καλά ξυπνήσεις, ασχολείσαι με το κινητό.
Άραγε έχεις αναρωτηθεί αν η σχέση με το smartphone σου επηρεάζει τη σχέση σου με τον σύντροφό σου και με τους άλλους ανθρώπους; Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε χρήστες smartphone σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έδειξε ότι το 87% των ερωτηθέντων δηλώνει πως έχει σχέση εξάρτησης από το κινητό του, ενώ ο μέσος ημερήσιος χρόνος χρήσης του ανέρχεται στις 4,8 ώρες. Είναι αλήθεια ότι ενώ το κινητό σου τηλέφωνο σε κρατά σε επαφή με τους φίλους, την οικογένεια, την εργασία σου, η υπερβολική ή λανθασμένη χρήση του μπορεί σταδιακά να επηρεάσει σε βάθος χρόνου τις σχέσεις σου. Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται, φίλους, οικογένεια, σύντροφο, προκειμένου να χαθούν σε έναν ψηφιακό κόσμο μέσω του κινητού τους. Μια γεύση του τι κάνουμε και εμείς οι ίδιοι όταν βγαίνουμε έξω μας θύμισε η νέα ταινία της μπύρας ΑΛΦΑ, αφού βλέπουμε τους πρωταγωνιστές, καθώς αναμένουν την παγωμένη τους μπύρα, αντί να αφοσιωθούν στον συνομιλητή τους, να χάνονται στο φως του κινητού τους, από το οποίο ξεπηδούν νοητά παρευρισκόμενοί, αποσπώντας τους την προσοχή και αφαιρώντας αυτομάτως την έννοια της «δικής τους στιγμής».
Αυτό το κοινωνικό φαινόμενο, λοιπόν, που κάνουμε όλοι μας, άθελα μας, ονομάζεται phubbing.
To phubbing είναι η απόσπαση της προσοχής μας προς τον συνομιλητή μας προκειμένου να ασχοληθούμε με το κινητό μας τηλέφωνο. Προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων phone και snubbing και σαν όρος πρώτο-χρησιμοποιήθηκε στην Αυστραλία το 2012. Οι επιπτώσεις του phubbing αποκαλύπτονται σταδιακά, καθώς τα smartphones ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερες λειτουργίες με αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της επικοινωνίας, της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας και απαραίτητο εργαλείο για την εργασία και τις καθημερινές υποχρεώσεις. Η τάση να χρησιμοποιείς υπερβολικά το κινητό σου τηλέφωνο, αγνοώντας, έστω και άθελά σου, αυτόν με τον οποίο βρίσκεστε μαζί, βλάπτει σημαντικά την ποιότητα της σχέσης. Ο άνθρωπος που δέχεται συμπεριφορά phubbing νιώθει λιγότερο σημαντικός και αυτό του προξενεί αίσθημα λύπης ή και θυμού. Τέτοια αρνητικά αισθήματα, σιγά σιγά εισχωρούν στη σχέση και τη φθείρουν.
Ίσως δεν φτάνει μόνο το να βρίσκεστε στο ίδιο χώρο
Μήπως περίμενες υπομονετικά να περάσει μια ολόκληρη εξουθενωτική εβδομάδα για να βγεις το βράδυ της Παρασκευής για μια μπύρα με τον σύντροφό σου; Να χαλαρώσετε, να συζητήσετε, να κοιταχτείτε στα μάτια, να αγκαλιαστείτε. Κάθεστε στο μπαρ και σε λίγα λεπτά ξεκινάτε να αγνοείτε ο ένας τον άλλον βρίσκοντας ανακούφιση στο γνώριμο μπλε φως του κινητού σας. Η συσκευή που όλη την εβδομάδα σας ένωνε με μηνύματα και τηλεφωνήματα τώρα σας χωρίζει. Αρχίζουν να σε πλημμυρίζουν ανάμεικτα συναισθήματα και σκέψεις. Λύπη, θυμός, φόβος, απογοήτευση. Γιατί ο σύντροφός μου με αγνοεί για χάρη του κινητού; Μήπως εγώ το ξεκίνησα; Δεν θυμάμαι. Αν η βραδιά συνεχιστεί έτσι πώς θα νιώθω μετά; Μήπως η σχέση μου φθείρεται; Τι νόημα έχει να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο αφού δεν είμαστε πραγματικά μαζί; Και τώρα τι κάνουμε;
Η συνειδητοποίηση του τι θα πει «μαζί»
Αν ξεκίνησες να αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις, είσαι πολύ κοντά στη λύση του προβλήματος. Γιατί έχεις ήδη συνειδητοποιήσει ότι το phubbing επιδρά στη σχέση σου. Δώσε, λοιπόν, μια υπόσχεση στον εαυτό σου: Στο εξής να χρησιμοποιείς το κινητό σου λιγότερο και ποτέ σε βάρος της ουσιαστικής επικοινωνίας. Γιατί ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στη ζωή μας είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Κάνε λοιπόν ό,τι και οι πρωταγωνιστές της νέας ταινίας της μπύρας ΑΛΦΑ. Γύρισε το κινητό σου ανάποδα και το βλέμμα σου στον άνθρωπό σου. Για να είσαστε πραγματικά μαζί, όταν είσαστε μαζί.