ΔΕΘ: Κοινωνικές δράσεις ΕΔΩ στην Πράξη από την Παπαστράτος

Φωτεινή Δαϊλά
ΔΕΘ: Κοινωνικές δράσεις ΕΔΩ στην Πράξη από την Παπαστράτος

Κοινωνικές δράσεις της Παπαστράτος μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης που στηρίζουν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας

Άνω Πόλη, η συνοικία της Θεσσαλονίκης που σώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917, Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αρχιτεκτονική που «αποτυπώνει» διαφορετικές επιρροές και ταυτότητες, περπάτημα ή ποδηλατάδα στην παραλία, καλό φαγητό, σημαντικές πολιτιστικές διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας. Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους έχουμε ανέβει ανά διαστήματα στη συμπρωτεύουσα.

Αυτήν τη φορά, όμως, βρεθήκαμε στην πόλη για έναν διαφορετικό λόγο, ο οποίος δεν ήταν άλλος από την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αφού περπατήσαμε ανάμεσα σε πολλούς εκθέτες (ήταν περισσότεροι από 1300!), φτάσαμε στον προορισμό μας: το εταιρικό περίπτερο της Παπαστράτος, του επίσημου υποστηρικτή της διοργάνωσης για 7η συνεχή χρονιά, για να παρακολουθήσουμε μέρος των Papastratos Talks, στο πλαίσιο των οποίων έλαβαν χώρα ενδιαφέρουσες συζητήσεις και δράσεις την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, στο επίκεντρό της κοινωνικής θεματικής βρέθηκαν μια σημαντική πρωτοβουλία στήριξης της τρίτης ηλικίας, για την οποία δεν είθισται να ακούμε συχνά, αλλά και για την ενδυνάμωση των γυναικών και την προστασία τους.

Κοινωνικές δράσεις της Παπαστράτος μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης που στηρίζουν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας

Όταν φτάσαμε στο περίπτερο της Παπαστράτοςβρίσκονταν ήδη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Μαργώνης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Μέριμνας για την τρίτη ηλικία Λάζαρος Ζαχαριάδης. Αφού πήραμε όλες και όλοι τις θέσεις μας στον χώρο ξεκίνησε η πρώτη δράση της μέρας.

Αρχικά, ο κ. Μαργώνης ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου, δεύτερου, Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), αλλά και την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος. Συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσε, η Παπαστράτος ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τη διαμόρφωση του χώρου και τον εξοπλισμό του νέου Κ.Η.Φ.Η. που θα λειτουργήσει στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς και την αναβάθμιση του εξοπλισμού του ήδη υπάρχοντος στη δυτική πλευρά της πόλης. Μάλιστα, επεσήμανε πως η δωρεά περιλαμβάνει και την κάλυψη των αναλώσιμων αναγκών των δύο δομών για έναν χρόνο.

Είναι φανερό πως μέσα από αυτές τις ενέργειες θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες περισσότερων ηλικιωμένων πολιτών της Θεσσαλονίκης που δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν, καθώς και των οικογενειών τους, μέσα από υπηρεσίες όπως νοσηλευτική φροντίδα, σίτιση, θεραπευτικές παρεμβάσεις και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Έτσι ενισχύεται η σωματική και ψυχική υγεία των ηλικιωμένων ενώ, παράλληλα, υποστηρίζονται οι οικογένειές τους σε περιόδους αδυναμίας.

Έπειτα από την ανακοίνωση αυτή, ο κ. Αγγελούδης ευχαρίστησε και συνεχάρη την εταιρεία καθώς ανταποκρίθηκε άμεσα «στο κάλεσμα που απευθύναμε για την προαγωγή της ευημερίας στην τρίτη ηλικία», η οποία είναι πρώτη προτεραιότητα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας πως αποδεικνύει έμπρακτα το «διαρκές ενδιαφέρον της για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διαμόρφωση ενός πλέγματος προστασίας των συμπολιτών μας, με κορυφαίο σημείο αναφοράς τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαχαριάδης στάθηκε στη γήρανση του πληθυσμού -«Η κοινωνία μας μεγαλώνει», όπως υπογράμμισε- η οποία αυξάνει την ανάγκη για φροντίδα των ηλικιωμένων. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε πως το νέο Κ.Η.Φ.Η. θα στηρίξει σημαντικά τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας που πάσχουν από ασθένειες όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ αλλά και τις οικογένειές τους.

Εμείς, πάλι, αυτό που μπορούμε να σημειώσουμε είναι πως πρόκειται για μία σημαντική δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η οποία παρατηρήσαμε πως έφερε το χαμόγελο στα χείλη των ατόμων από Κ.Α.Π.Η. -ή, πιο σωστά, Λέσχες Φιλίας- που παρακολούθησαν αυτή την ανακοίνωση. Και δικαιολογημένα, καθώς αποδεικνύει έμπρακτα πως η σύμπραξη ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οδηγεί σε ουσιαστικά αποτελέσματα.

«Η Παπαστράτος βρίσκεται σταθερά στο πλευρό όλων των κοινωνικών ομάδων επιβεβαιώνοντας πως είναι ΕΔΩ στην Πράξη. Μέσω της συνεργασίας μας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στηρίζουμε έμπρακτα τη δημιουργία δομών που ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και ενισχύουν την ποιότητα ζωής, τόσο των ηλικιωμένων ανθρώπων που το έχουν ανάγκη όσο και των οικογενειών τους. Στην Παπαστράτος, κάθε μας πρωτοβουλία στοχεύει στην ουσιαστική πρόοδο των τοπικών κοινωνιών και των κοινωνικών ομάδων που τις απαρτίζουν», υπογράμμισε ο κ. Μαργώνης ενώ δεν έκρυψε την ελπίδα του ότι το νέο Κ.Η.Φ.Η. θα φέρει εις πέρας με επιτυχία την αποστολή του.

Προωθώντας τον διάλογο για γυναικεία ενδυνάμωση και προστασία

Μετά από το απαραίτητο διάλειμμα, το σκηνικό άλλαξε. Νέες γυναίκες, αλλά και άντρες, ήρθαν στο περίπτερο για να παρακολουθήσουν το δεύτερο Papastratos Talk της ημέρας, στο οποίο συμμετείχαν η Στέλλα Κάσδαγλη, συν-ιδρύτρια του Women on Top και συγγραφέας, και η Καλλιόπη Γκούρμη, Αστυνόμος Β' και υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, με συντονίστρια τη Μαριάννα Σκυλακάκη, οικονομολόγο και CEO της αθηΝΕΑς. Θέμα του πάνελ, η γυναικεία ενδυνάμωση και προστασία με στόχο να «αγγίξει» επίκαιρα -ή μήπως διαχρονικά;- ζητήματα όπως αυτό της προστασίας των γυναικών, της ανάγκης για εκπαίδευση σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας και των δομών υποστήριξης των επιζωσών.

Όσον αφορά τη γυναικεία ενδυνάμωση, η κ. Κάσδαγλη μίλησε με παραδείγματα για να στηρίξει πως δεν πρόκειται απλά για θεωρίες. Έτσι, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Women on Top με την Παπαστράτος, η οποία έχει ως στόχο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε πάνω από 200 γυναίκες για να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Δεν παρέλειψε, όμως, να επισημάνει πως η γυναικεία ενδυνάμωση δεν μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για προστασία. Για να υποστηρίξει τη θέση της έφερε ένα άλλο παράδειγμα -αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης- σημειώνοντας πως, όσο ενδυναμωμένες και να είναι οι γυναίκες μέσα από συμβουλευτικές δραστηριότητες, είναι απαραίτητη η συμβολή της Πολιτείας. Και αυτό καθώς μόνο αυτή μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των γυναικών. «Για να υπάρχει ένα δίκαιο περιβάλλον, πρέπει να συνυπάρχουν και τα δύο: προστασία και ενδυνάμωση», υπογράμμισε.

Η κ. Γκούρμη στάθηκε στην έμφυλη διάσταση της ενδοοικογενειακής βίας -οι περισσότεροι δράστες είναι άντρες και οι επιζώσες κυρίως γυναίκες- επισημαίνοντας πως γενικά οι επιζώσες διστάζουν να καταγγείλουν αυτήν τη βία. Παρατήρησε, επίσης, πως τα καταγεγραμμένα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί από το 2020 ως το 2023, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό οφείλεται στην ευαισθητοποίηση και την πιο συχνή καταγγελία. «Πλέον έχουμε ένα επιτελικό γραφείο σε κάθε νομό της Ελλάδας και οι αστυνομικοί είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι και εκπαιδευμένοι», τόνισε. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η Παπαστράτος είχε αναλάβει τον εξ ολοκλήρου εξοπλισμό για τη δημιουργία των 63 πλέον Γραφείων της Αστυνομίας για την Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Στη συνέχεια, η κ. Κάσδαγλη στάθηκε στην ανάγκη μείωσης της απομόνωσης που βιώνουν συχνά οι γυναίκες που έχουν προβεί σε καταγγελίας βίας και στο πώς το πρώτο hub ενδυνάμωσης γυναικών, το οποίο είναι στα «σκαριά» από το Women on Top, θα βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

image009.jpg

Από πλευράς της, η κ. Γκούρμα αναφέρθηκε στη λειτουργία του panic button ενώ ανέδειξε μία πλευρά την οποία, ομολογουμένως, δεν είχαμε σκεφτεί: την ανάγκη για εφημερίες σε φορείς υποστήριξης για να καλύπτονται περιστατικά εκτός των ωραρίων λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.

Καθώς και αυτό το Papastratos Talk έφτασε στο τέλος του, η κ. Σκυλακάκη συμπέρανε ότι «Υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πού υπάρχουν κενά και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά». Από την πλευρά μας, θα σημειώσουμε πως η γυναικεία ενδυνάμωση και η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας δεν αφορά μόνο εμάς τις γυναίκες αλλά και τους άντρες, ενώ είναι απαραίτητη η στήριξη από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα.

Οι συνθήκες, λοιπόν, απαιτούν από τις εταιρείες να στηρίξουν και να ενδυναμώσουν, με όποιον τρόπο μπορούν, (και) την ευάλωτη ομάδα των ανθρώπων τρίτης ηλικίας και τις γυναίκες. Αυτό ακριβώς ανέδειξαν τα Papastratos Talks και εμείς περιμένουμε να δούμε πώς οι πρωτοβουλίες της εταιρείας θα βρουν τον δρόμο της υλοποίησης, αποδεικνύοντας τι σημαίνει «ΕΔΩ στην Πράξη».