Σκάνδαλο Facebook: Η απάντηση για το ψυχολογικό πείραμα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων
Ένα ψυχολογικό τεστ με τεράστιο αντίκτυπο
Το Facebook στις μέρες μας, δεν είναι απλά ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μία μικρή, ή όχι και τόσο μικρή κοινωνία, η οποία μετρά πλέον 1,28 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες, κάτι που φυσικά το κάνει νούμερο ένα στόχο πειραματισμών και διαμόρφωσης συνειδήσεων.
Ένα τέτοιο πείραμα λοιπόν, διεξήχθη με το Facebook να χειραγωγεί ουσιαστικά το timeline, περίπου 700.000 χρηστών, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν αν και κατά πόσο, το μεγάλο αυτό κοινωνικό δίκτυο είναι ικανό να επηρεάσει συναισθήματα, γνώμες και συνειδήσεις των χρηστών. Το πείραμα διεξήχθη σε διάστημα μίας περίπου εβδομάδας, όπου οι μισοί χρήστες, εκτίθονταν σε θετικές ειδήσεις, δηλαδή στο timeline τους έβγαιναν ειδήσεις και φωτογραφίες με θετικό και αισιόδοξο περιεχόμενο. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη στους υπόλοιπους χρήστες, οι οποίοι έρχονταν σε επαφή με αρνητικές και άσχημες ειδήσεις. Η ψυχολογία λοιπόν των χρηστών, επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό, όπως ήταν αναμενόμενο, μιας και μοιράζονταν πληροφορίες και ειδήσεις, αντίστοιχες με αυτές στις οποίες εκτίθονταν.
Και επειδή ότι έχει να κάνει με την ανθρώπινη ψυχολογία και δημόσια έκθεση, δεν παύει να αποτελεί ευαίσθητο θέμα οι αντιδράσεις απλών χρηστών, πολιτικών αναλυτών ακόμη και ακτιβιστών, ήταν μαζικές, καθώς κατηγόρησαν το Facebook, για παραβίαση της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων.
Αυτό φυσικά είχε σαν επακόλουθο, ο επιστημονικός αναλυτής της πλατφόρμας Adam D. I. Kramer, σε μία δημόσια, ας το πούμε έτσι, απολογία, να πει τα εξής: «Πολλοί άνθρωποι ρωτάνε για την διεξαγωγή της μελέτης που πρόσφατα δημοσιεύθηκε και θα ήθελα να δώσω μια σύντομη δημόσια εξήγηση. Ο λόγος που κάναμε αυτή την έρευνα είναι γιατί νοιαζόμαστε για το συναισθηματικό αντίκτυπο του Facebook και τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το προϊόν μας. Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να διερευνηθεί η κοινή ανησυχία ότι βλέποντας τους φίλους μας να κοινοποιούν θετικό περιεχόμενο οδηγεί τους υπόλοιπους στο να αισθάνονται αρνητικά ή παραγκωνισμένοι. Την ίδια στιγμή, υπήρχε ανησυχία ότι η έκθεση σε στο αρνητικό περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν να επισκέπτονται το Facebook. Εμείς δεν είχαμε αποσαφηνίσει τα κίνητρα μας επισήμως».
Αξίζει να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με τον Kramer, η έρευνα παραποίησε ελάχιστα τις πληροφορίες και το newsfeed των χρηστών, για μία μόλις εβδομάδα το 2012.
«Ο στόχος όλων των ερευνών μας στο Facebook είναι να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Έχοντας ο ίδιος οργανώσει και σχεδιάσει αυτό το πείραμα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο στόχος μας δεν ήταν να σας αναστατώσουμε. Μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί άνθρωποι ανησύχησαν και οι συνεργάτες μου και εγώ λυπούμαστε για τον τρόπο που η γραπτή έκθεση περιέγραψε την έρευνα. Εκ των υστέρων, τα ερευνητικά οφέλη του χαρτιού δεν δικαιολογηθούν όλη αυτή την ανησυχία. Το εν λόγω πείραμα διεξήχθη στις αρχές του 2012, και από τότε έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Οι πρακτικές αυτές θα αναθεωρηθούν λαμβάνοντας υπόψιν και τις αντιδράσεις από την πρόσφατη μελέτη».
Διαβάστε ακόμη:
Retba: Η λίμνη που μοιάζει με... τσιχλόφουσκα
Αγχολυτικό! Εσύ τί θα έκανες αν σε χαστούκιζαν μπροστά στην κάμερα; (video)