5 σημάδια ότι σε εκμεταλλεύονται στον χώρο εργασίας σου

Σύμφωνα με την έρευνα της Paychex, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι βοηθούν τους συναδέλφους τους σε συχνή βάση, αλλά μόνο το 43% είπε ότι οι εργοδότες τους γυρίζουν πίσω αυτή τη βοήθεια. Αν βλέπεις κάτι γνώριμο σε αυτή την κατάσταση, μάλλον πρέπει να δράσεις.

Σύμφωνα με μια έρευνα της Paychex, το 77% των ανθρώπων λένε ότι έχουν νιώσει ότι τους εκμεταλλεύονται στη δουλειά. Αλλά πώς καταλαβαίνεις πραγματικά ότι είναι αυτή η τακτική του προϊστάμενού σου και πότε πρόκειται για κάτι προσωπικό;

Υπάρχουν 5 ενδείξεις για να διαπιστώσεις με την πρώτη ευκαιρία ότι ο χώρος εργασίας σου μπορεί να σε απορρίπτει αντί να σε σέβεται.

Με 5 τρόπους μπορείς να ανέβεις τα σκαλιά της επιτυχίας και να πάρεις την προαγωγή που επιθυμείς

1. Οι σχέσεις με τους συναδέλφους σου δεν είναι αμφίδρομες

Είναι πιθανό να σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά εάν διαπιστώσεις ότι οι σχέσεις με την ομάδα σου δεν είναι ίσες. Οι συνάδελφοί σου για παράδειγμα μπορεί να έχουν την απαίτηση να τους βοηθάς με τη δουλειά σου αλλά όταν εσύ χρειαστείς κάτι από εκείνους να βρίσκεις κλειστή πόρτα. Εάν διαπιστώσεις ότι αυτό συμβαίνει πολλές φορές την εβδομάδα, υπάρχει πιθανότητα να βρίσκεσαι σε μια άδικη σχέση. Σύμφωνα με την έρευνα της Paychex, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι βοηθούν τους συναδέλφους τους σε συχνή βάση, αλλά μόνο το 43% είπε ότι οι εργοδότες τούς γυρίζουν πίσω αυτή τη βοήθεια.

2. Οι άνθρωποι δε σε ρωτούν πια αν μπορείς ή όχι

Όταν οι συνάδελφοί σου έρχονται κοντά σου για να σε ρωτήσουν αν μπορείς ν' αναλάβεις μια εργασία, αυτό σημαίνει αλληλεγγύη. Αλλά το να μη σε ρωτήσουν καν και απλώς να σου αναθέτουν μια δουλειά, αυτό δείχνει εκμετάλλευση. Τα μεμονωμένα γεγονότα δεν μπορούν να ερμηνευτούν ως κάτι άδικο, αλλά όταν γίνεται κατ΄ εξακολούθηση τότε τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά και πρέπει να δράσεις.

3. Τα περιθώρια που σου δίνουν δεν ακολουθούν την πραγματικότητα

Το να σε περιμένουν να ολοκληρώσεις κάτι με μη ρεαλιστικό ρυθμό είναι ένας άλλος υπαινιγμός ότι ίσως δεν σου φέρονται όσο καλά σου αξίζει. Αν κάποιος σου πει να αναλάβεις ένα μεγάλο project ενώ έχεις ήδη αναλάβει κάτι άλλο, τότε αυτό είναι κακό σημάδι. Η ανάληψη μη ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων μπορεί να οδηγήσει σε παραμονή μέχρι αργά στη δουλειά, αυξημένη εξουθένωση και τεταμένες σχέσεις με τους συναδέλφους ή τους διευθυντές. Μπορεί επίσης να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ εσένα και εκείνων από τους οποίους χρειάζεσαι βοήθεια για να τηρήσεις αυτή την προθεσμία, καθώς πιθανότατα είναι επίσης δυσαρεστημένοι με αυτή τη βιασύνη.

4. Αποκλείεσαι από επικοινωνίες

Είτε σου ζητηθεί να κάνεις περισσότερη δουλειά είτε η ποσότητα της δουλειάς που κάνεις είναι επαρκής, μπορείς να διακρίνεις πολύ καλά ότι σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά όταν σταματά η ενημέρωση και η επικοινωνία. Ακόμη και όταν ρωτάς για να ενημερωθείς για πράγματα και καταστάσεις που αφορούν τη δουλειά, και διαπιστώνεις ότι οι συνάδελφοί σου αργούν να απαντήσουν ή σε αγνοούν εντελώς, τότε κάτι δεν πάει καλά.

5. Το ρεπό σου δε λαμβάνεται υπόψη

Κάντο εικόνα: είσαι στο σπίτι το βράδυ, βρίσκεσαι με την παρέα σου το Σαββατοκύριακο, είσαι σε διακοπές ή κάνεις ένα διάλειμμα για καφέ, και τα μηνύματα και τα email από τη δουλειά έρχονται σαν τρελά και εσύ είσαι υποχρεωμένη να τα απαντήσεις. Μμμ, μήπως κάτι σου θυμίζει; Αν από την εργασία σου δε σέβονται τις στιγμές που ξεκουράζεσαι, σημαίνει πως θέλουν να εκμεταλλεύονται όλο τον χρόνο σου χωρίς φυσικά να έχουν το δικαίωμα. Αν νιώθεις γνώριμο το σκηνικό μάθε πως βρίσκεσαι σ' ένα ιδιαίτερα νοσηρό περιβάλλον όταν διαπιστώνεις ότι σε επιπλήττουν επειδή δεν απάντησες αρκετά γρήγορα στα μηνύματα, παρόλο που ήσουν εκτός εργασίας.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης