Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτός είναι ο λόγος που πολλοί εργαζόμενοι εγκαταλείπουν την εργασία τους
Ποιος τύπος εργαζόμενου μπορεί πραγματικά να παραιτηθεί από τη τη δουλειά του και ποιος όχι.
Υπερβολικά απαιτητικά αφεντικά, κουραστικός φόρτος εργασίας, εξαντλητικές συναντήσεις Zoom, εξοργιστικοί συνάδελφοι. Το να δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδυ ποτέ δεν είχε θετικά αποτελέσματα. Όπως έχει πει και η ηθοποιός Dolly Parton: «Η δουλειά μπορεί και να σε τρελάνει αν την αφήσεις να το κάνει».
Εάν έχεις αρχίσει να αισθάνεσαι πως η εργασία σου είναι πια κάτι που δεν αντέχεις, δεν είσαι η μόνη. Από το 2021, μπήκαμε σε μια περίοδο που ονομάστηκε Μεγάλη Παραίτηση, καθώς η Ευρώπη είδε τις περισσότερες παραιτήσεις από το 2009 και το 1/3 των εργαζομένων σκέφτηκε να παραιτηθεί.
Νέα έρευνα αποκαλύπτει το κρυφό όφελος του συνδρόμου του απατεώνα στην εργασία
Φαίνεται ότι πολλοί είναι απογοητευμένοι με την εργασία τους. Αλλά ενώ όλοι μερικές φορές μπαίνουν στον πειρασμό να παραιτηθούν, δεν έχουν όλοι στην πραγματικότητα το θάρρος να το κάνουν. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychology Today και εκπονήθηκε από ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία και στο Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει το γιατί.
Σύμφωνα με την έρευνά τους, η πιθανότητα κάποιος να εγκαταλείψει πραγματικά τη δουλειά του σχετίζεται άμεσα με το πώς αντιλαμβάνεται το πέρασμα του χρόνου. Και ξέρεις, δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι τον χρόνο με τον ίδιο τρόπο... Ενώ μπορεί να πιστεύεις ότι η εμπειρία του χρόνου είναι ίδια για όλους, ψυχολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι όλοι σχετιζόμαστε με το χρόνο με διαφορετικούς τρόπους. Όλοι έχουμε ακούσει φράσεις όπως «Σταμάτα να ζεις στο παρελθόν» ή «Ζήσε στη στιγμή».
Αποδεικνύεται ότι κάποιοι από εμάς έχουμε την τάση να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο παρελθόν, ενώ άλλοι περνούν το χρόνο τους σκεπτόμενοι το παρόν ή το μέλλον. Είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως «χρονική σκέψη», και ενώ μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, όλοι έχουμε την τάση να το κάνουμε. Μερικοί από εμάς τείνουμε να στεκόμαστε στο παρελθόν. Άλλοι ζουν για τη στιγμή: αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται ανίκανοι να μάθουν από προηγούμενες εμπειρίες και να μην μπορούν να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Έπειτα, υπάρχουν και εκείνοι που σκέφτονται συνεχώς τι επιφυλάσσει το μέλλον.
Ζεις στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον;
Πώς σχετίζονται όλα αυτά με το αν είσαι ή όχι άνθρωπος που τα παρατά; Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το κάπνισμα, και οι 3 τύποι ανθρώπων είχαν τη δυνατότητα να σκεφτούν το να κόψουν το κάπνισμα, αλλά ένας τύπος ήταν αυτός που θα το έκοβε πραγματικά. Ενώ μπορεί να πιστεύεις ότι εκείνοι που ζουν το τώρα είναι πιο πιθανό να αντιδράσουν στις τρέχουσες «αδικίες στην εργασία» και να παραιτηθούν επί τόπου, αποδεικνύεται ότι εκείνοι είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό να παραμείνουν στους εργασιακούς τους ρόλους.
Αντίθετα, η μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που ζούσαν στο παρελθόν ήταν μακράν η πιο πιθανή ομάδα να ακολουθήσει την πρόθεσή τους να σταματήσουν το κάπνισμα. Εκείνοι που ζουν στο παρελθόν τείνουν να ξαναζούν τις εμπειρίες τους ξανά και ξανά στο μυαλό τους. Αν έχεις την τάση να σκέφτεσαι το παρελθόν, θα δυσκολεύεσαι να αφήσεις εκείνη την ώρα που το αφεντικό σου σου ζητά να κάνεις υπερωρίες ή εκείνη τη συνάντηση όπου κανείς δεν άκουγε τις ιδέες σου. Η προσήλωσή σου στο παρελθόν θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει στην παραίτησή σου.