Να αλλάζεις ρούχα αμέσως & να πίνεις πάντα ένα ποτό μετά τη δουλειά, λένε οι ειδικοί
Ο καλύτερος τρόπος για να διαχωρίσεις τη δουλειά από την προσωπική σου ζωή είναι να δημιουργήσεις σαφή όρια για να τα διαφοροποιήσεις.
Μια ειδικός σε θέματα εργασιακού στρες και πρόληψης αποκάλυψε πώς, όπως ισχυρίζεται, οι εργαζόμενοι μπορούν να αποστασιοποιηθούν από τη δουλειά τους μετά το κλείσιμο του ωραρίου τους - μεταξύ άλλων, αφαιρώντας τις στολές εργασίας, αλλάζοντας ρούχα και καταναλώνοντας διαφορετικά ροφήματα. Η Nina Nesdoly, 28 ετών, υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να διαχωρίσεις τη δουλειά από την προσωπική σου ζωή είναι να δημιουργήσεις σαφή όρια για να τα διαφοροποιήσεις.
Η Nina Nesdoly - η οποία έχει πτυχίο στις νευροεπιστήμες, έκανε μεταπτυχιακό στη διοίκηση στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά και τώρα σπουδάζει διδακτορικό στη διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ στον Καναδά - δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι εργαζόμενοι να αφήνουν την εργασία τους στο γραφείο.
Η Nesdoly τονίζει τη σημασία αυτής της ψυχολογικής αποστασιοποίησης με την ικανότητα να αποσυνδέεσαι νοητικά από τη δουλειά και να μην σκέφτεσαι θέματα που σχετίζονται με την εργασία σου όταν βρίσκεσαι μακριά από τη δουλειά. Ακόμη, λέει ότι μπορείς να το πετύχεις αυτό με την ανάπτυξη αισθητηριακών ενδείξεων - σκεπτόμενη τον τύπο του τσαγιού που πίνεις, τον φωτισμό των δωματίων και τα ρούχα που φοράς. Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.
Υποστηρίζει ότι ακόμα και τα ρούχα που φοράς μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία σου, αφού έχουμε την τάση να συνδέουμε τον ρουχισμό μας με συγκεκριμένες συνθήκες.
Η ειδική σε θέματα εργασιακού στρες και πρόληψης, από την Οττάβα του Καναδά Nesdoly, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν δεν σκέφτεσαι πλέον ή δεν δίνεις την ψυχική σου ενέργεια στη δουλειά, είναι απίστευτα σημαντικό, επειδή ο εγκέφαλός σου δεν γνωρίζει τη διαφορά. Έτσι, αν κάθεσαι στον υπολογιστή σου και παίρνεις συνέντευξη από έναν καλεσμένο ή πληκτρολογείς μια ιστορία, ο εγκέφαλός σου λέει: "Ωραία, το κατάλαβα, είμαστε στη δουλειά”. Αν είσαι ξαπλωμένος στον καναπέ σου και σκέφτεσαι αυτή την ιστορία ξανά και ξανά, επεξεργαζόμενος την στο μυαλό σου, ο εγκέφαλός σου το μεταφράζει ως, “τέλεια, είμαστε στη δουλειά”». Έτσι, από την οπτική γωνία του εγκεφάλου και του σώματός σου, ό,τι σκέφτεσαι είναι αυτό που πάει.
Έτσι, ακόμη και αν δεν είσαι στη δουλειά, αν σκέφτεσαι τη δουλειά, αν δίνεις την ψυχική σου ενέργεια στη δουλειά, τότε κατά κάποιο τρόπο εργάζεσαι. Η Nesdoly υποστηρίζει ότι το να σκέφτεσαι τη δουλειά, μετράει και αυτό ως εργασία: «Χαρίζεις τους πόρους σου, ενώ ο χρόνος εκτός εργασίας είναι πραγματικά για προστατεύεσαι και να χρησιμοποιήσεις τους πόρους σου για τον εαυτό σου». Η Nina υποστηρίζει ότι αν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποσυνδέσουν την επαγγελματική τους ζωή από την προσωπική τους ζωή, θα πρέπει να δουλέψουν με αισθητηριακές ενδείξεις για να «εκπαιδεύσουν» τον εγκέφαλό τους και να γίνονται τα πράγματα σχεδόν αυτοματοποιημένα.
Η ίδια είπε: «Θα μπορούσε αυτό να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τις ανάγκες τους: Μπορείς να σκεφτείς λοιπόν όλες τις αισθήσεις σου - τι βλέπεις, τι μυρίζεις, τι γεύεσαι, τι ακούς, τι αισθάνεσαι. Κοίταξε τι υπάρχει στο εργασιακό σου περιβάλλον, και αυτό περιλαμβάνει και την εργασία από το σπίτι- αν είσαι σε καθεστώς τηλεργασίας» εξηγεί λαμβάνοντας υπόψιν και τις πρόσφατες συνθήκες που έφερε στη ζωή όλων μας η πανδημία. «Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τσάι που πίνεις; Κοιτάζεις οθόνες, έχεις φωτισμό παρόμοιο με τον χώρο της δουλειάς και φοράς ρούχα που μοιάζουν με το dress code που ζητά η εργασία σου, ακόμη κι όταν είσαι εκτός δουλειάς; Άλλαξε ό,τι σε παραπέμπει σε κάτι που σχετίζεται με την εργασία σου. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις, αν εργάζεσαι από το σπίτι, να έχεις γύρω σου ένα άρωμα όπως η μέντα, η οποία είναι πολύ αναζωογονητική, πολύ καλή για τη συγκέντρωση ως άρωμα εργασίας. Στη συνέχεια, όταν επιστρέφεις από τη δουλειά, θα ανάψεις κάποιο πιο χαλαρωτικό άρωμα τύπου λεβάντας-χαμομηλιού. Και κάνε αυτή τη συσχέτιση γιατί πράγματι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αγαπάει τα συνθήματα».