Και τώρα παραίτηση: Πώς το ανακοινώνεις χωρίς να διαταράξεις τις σχέσεις με ανώτερους & συναδέλφους;
Στην αναζήτηση μιας νέας θέσης εργασίας θα σε οδηγήσουν πολλοί παράγοντες. Μπορεί να είναι ένα τοξικό περιβάλλον μέσα στο οποίο εργάζεσαι, μπορεί να είναι το γεγονός ότι δεν εξελίσσεσαι όπως θα ήθελες ή το ότι αισθάνεσαι πως πια έχει κλείσει αυτός ο κύκλος. Tι γίνεται, όμως, όταν έρχεται η ώρα να ανακοινώσεις ότι φεύγεις;
Και έρχεται εκείνη η ώρα που αφού έχεις στείλει βιογραφικά κι έχεις κάνει ραντεβού με εργοδότες σού ανακοινώνουν ότι προσλαμβάνεσαι. Χαρά, ενθουσιασμός, αγωνία, άγχος… Όλα τα συναισθήματα κάνουν «πάρτι» μέσα σου. Έρχεται, όμως, και η στιγμή που πρέπει να ανακοινώσεις την παραίτησή σου στη δουλειά που ήδη βρίσκεσαι. Oops! «Και πώς γίνεται τώρα αυτό;», αναρωτιέσαι. Ναι, είναι δύσκολο και αυτό όπως και η προσπάθεια ένταξης σε ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον.
Γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να είσαι προσεκτική μέχρι να ανακοινώσεις την παραίτησή σου αλλά και μετά την ανακοίνωσή της. Γιατί και επαγγελματίας πρέπει να είσαι, και τα κουτσομπολιά πρέπει να αποφύγεις και πρέπει να θυμάσαι ότι ίσως, κάπου, κάποτε να ξανασυναντηθείς σε έναν επαγγελματικό χώρο με κάποιον από τους συναδέλφους σου ή μπορεί ακόμα και να επιστρέψεις στην εταιρεία που τώρα αφήνεις. Τίποτα δεν αποκλείεται, οπότε δες πώς θα φερθείς σωστά.
Η παραίτηση είναι γένους θηλυκού και πολλές φορές μπορεί να κρύβει ένα μεγάλο μάθημα
Όλα τα tips για να παραιτηθείς από τη δουλειά σου χωρίς να διαταράξεις τις σχέσεις με συναδέλφους και ανωτέρους
Δώσε τους 2 εβδομάδες περιθώριο να σε αντικαταστήσουν
Αν υπάρχει κάτι που είναι άκρως αντιεπαγγελματικό είναι να δηλώσεις την παραίτησή σου Παρασκευή και Δευτέρα να πεις «αντίο» στη μέχρι σήμερα δουλειά σου. Με αυτήν τη λογική είναι σίγουρο ότι και θα τσαντιστούν μαζί σου ο ανώτερός σου, ο εργοδότης σου, ακόμη και οι συνάδελφοί σου και ότι θα φύγεις με μια πικρή γεύση από τη δουλειά στην οποία βρισκόσουν μέχρι σήμερα. Δώσε, λοιπόν, ένα περιθώριο 2 εβδομάδων μέχρι να βρεθεί κάποιος άλλος στη θέση σου και να μην αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη η ρουτίνα των συναδέλφων σου.
Ανακοίνωσε την παραίτηση πρώτα στον προϊστάμενό σου
Τα huge news πρέπει να τα μαθαίνουν πρώτα οι ανώτεροι και μετά τα μέλη της ομάδας. Βλέπεις, τέτοια νέα όπως η παραίτηση ταξιδεύουν με ταχύτητα φωτός και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θέλεις να βρεθείς προ εκπλήξεως και να σου ανακοινώσει ο προϊστάμενός σου… την παραίτησή σου.
Πρόσεξε τι πληροφορίες μοιράζεσαι
Ναι μπορεί να είσαι φίλη με τους συναδέλφους και με πολλούς εργαζόμενους στην εταιρεία, όμως μιλάμε για ένα επαγγελματικό περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να μοιραστείς και την παραμικρή λεπτομέρεια της νέας θέσης σου ή τους λόγους που σε έκαναν να παραιτηθείς. Ούτε καν την εταιρεία στην οποία πηγαίνεις, ειδικά αν πρόκειται για ανταγωνιστή.
Περιόρισε το κουτσομπολιό με τους συναδέλφους
Αν εγκαταλείπεις έναν χώρο εργασίας λόγω ενός τοξικού περιβάλλοντος ή απλά γιατί αναλαμβάνεις μια άλλη, πολύ καλύτερη θέση, δεν χρειάζεται να λες πολλά στους συναδέλφους σου.
Συνέχισε να πηγαίνεις
Αφού δίνεις στην εταιρεία 2 εβδομάδες περιθώριο μέχρι να αποχωρήσεις σημαίνει ότι θα πηγαίνεις κιόλας στο πόστο σου. Όχι ότι απλά αυτές τις μέρες δεν θα εμφανιστείς αλλά θα λες ότι συνεχίζεις κανονικά να εργάζεσαι.
Μη νιώθεις ενοχή
Πολλές φορές όταν φεύγουμε από μια δουλειά έχουμε αισθήματα ενοχής. Κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει. Αγνόησε, λοιπόν, όποιον προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις ότι απογοήτευσες ανθρώπους και επικεντρώσου στο πού μετακινείσαι ή στο γεγονός ότι δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου.