Ποια είναι η καλύτερη περίοδος να ψάξεις για δουλειά; Όσα πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις αίτηση

Άρτεμις Σκούφου
Pexels

Πότε να ψάξεις για δουλειά; Οι καλύτερες και χειρότερες στιγμές για αναζήτηση εργασίας και ο τρόπος για να προετοιμαστείς σωστά πριν από κάθε συνέντευξη, αν θες να πάει καλά.

Δεν είναι εύκολο να ψάχνεις δουλειά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αν θες, όμως, να έχει ένα αποτέλεσμα η αναζήτηση εργασίας που κάνεις, τουλάχιστον θυμήσου πότε να υποβάλεις αίτηση για θέση και πώς να προετοιμαστείς σωστά.

Το κυνήγι εργασίας μερικές φορές μοιάζει με μια ατελείωτη διαδικασία. Παρόλο που μπορεί να μην έχεις τον έλεγχο της περιόδου του έτους που πρέπει να βρεις δουλειά, ορισμένες εποχές είναι καλύτερες από άλλες όσον αφορά την πρόσληψη. Είτε μόλις τελείωσες από το πανεπιστήμιο και ψάχνεις για την πρώτη σου δουλειά είτε προσπαθείς να εξελιχθείς σε μια πιο ανώτερη θέση, ρίξε μια ματιά στο πότε είναι η καλύτερη και η χειρότερη περίοδος του χρόνου για να ψάξεις για δουλειά.

Οι καλύτεροι χρονικοί περίοδοι για αναζήτηση εργασίας

Κάθε κλάδος είναι διαφορετικός, το ίδιο και κάθε θέση, επομένως δεν υπάρχει η τέλεια εποχή για πρόσληψη. Όμως, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η αρχή του έτους είναι μια εξαιρετική στιγμή για να ψάξεις για μια νέα θέση εργασίας για διάφορους λόγους.

«Κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο νέο έτος και στις αρχές Φεβρουαρίου, τότε είναι που οι ομάδες αποκτούν νέα δυναμική και προσθέτουν νέα μέλη για να επιτύχουν τους στόχους τους όταν μια επιχείρηση αναπτύσσεται», δήλωσε η Valerie Streif, υπεύθυνη μάρκετινγκ στο GetMyBoat και πρώην υπεύθυνη περιεχομένου στην πλατφόρμα εικονικών συνεντεύξεων Pramp.

Ο Shane Green, ιδρυτής της εταιρείας κατάρτισης και παροχής συμβουλών SGEi, συμφώνησε. «Οι εταιρείες ολοκληρώνουν τους προϋπολογισμούς τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και θα αναρτήσουν νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, αναμένοντας να προσλάβουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», δήλωσε.

Πολλοί είναι, επίσης, οι άνθρωποι που αναλογίζονται τα πόστα που έχουν στην εργασία τους στο τέλος του έτους και παίρνουν τότε αποφάσεις για το αν θα αλλάξουν χώρο εργασίας, για να βρουν νέες ευκαιρίες.

Επομένως, όταν υπάρχουν άτομα που φεύγουν από δουλειές, ανοίγουν και περισσότερες θέσεις εργασίας για υποψηφίους.

«Είναι μια περίοδος κατά την οποία πολλοί άνθρωποι παραιτούνται ή αλλάζουν θέσεις εργασίας, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες και για όσους αναζητούν εργασία», δήλωσε η Valerie Streif. «Αυτή η αλλαγή συμβαδίζει με τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς και την επιθυμία πολλών για μια αλλαγή».

Ωστόσο, το ότι θα αρχίσεις να ψάχνεις για δουλειά στις αρχές του χρόνου δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα βρεις κιόλας. Άλλωστε, μην ξεχνάς και αυτό που είπαμε νωρίτερα, ότι δηλαδή κάθε κλάδος είναι διαφορετικός. Για παράδειγμα, αν είσαι δάσκαλος, πρέπει να ξέρεις ότι τα σχολεία και τα φροντιστήρια ψάχνουν για νέο προσωπικό κατά βάση από το τέλος της μίας σχολικής χρονιάς μέχρι την αρχή της επόμενης.

Οι χειρότεροι χρονικοί περίοδοι για αναζήτηση εργασίας

Αν και δεν είναι αδύνατο να βρεις δουλειά οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου, ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών και στη μέση του καλοκαιριού, μια καλή συμβουλή είναι να αποφεύγεις να αναζητάς νέα εργασία κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

«Στη μέση του καλοκαιριού, δημοσιεύονται οι λιγότερες κενές θέσεις εργασίας, όχι μόνο για εποχιακές θέσεις, αλλά και για μόνιμες θέσεις, καθώς οι ομάδες συνήθως κάνουν αλχυμίες με πολλούς διαφορετικούς υπαλλήλους που παίρνουν άδεια για τις καλοκαιρινές διακοπές», δήλωσε η Streif. «Είναι επίσης μια δύσκολη εποχή για να ξεκινήσει κανείς - ακριβώς στη μέση του έτους».

Επίσης, πολλοί ειδικοί στο θέμα των προσλήψεων σου συνιστούν αν αναζητάς μια νέα θέση εργασίας να αποφεύγεις να υποβάλεις αιτήσεις ακριβώς πριν το τέλος του έτους, επειδή οι εργοδότες ασχολούνται συνήθως με τις διακοπές και τις άδειες του προσωπικού.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις κατά τη διάρκεια αυτών των εποχών είναι να αναβαθμίσεις το βιογραφικό σου, να βρεις συνοδευτικές επιστολές από τους προηγούμενους εργοδότες σου, να ερευνήσεις τι επιλογές έχεις και σε ποιες εταιρείες θα σου άρεσε να ενταχθείς και συνεπώς να προσπαθήσεις να δικτυωθείς με τον σχετικό χώρο.

Τέλος, το δεύτερο εξάμηνο του έτους μπορεί να είναι είτε υπέροχο είτε πολύ κακό για μια νέα θέση εργασίας, αναλόγως με το αν μια εταιρεία έχει βγει εκτός προϋπολογισμού ή όχι.

Πέντε συμβουλές που υπόσχονται να κάνουν περιζήτητο τον λογαριασμό σου στο LinkedIn

Πώς να προετοιμαστείς για την αναζήτηση εργασίας;

Τώρα που γνωρίζεις το πότε να ψάξεις για δουλειά, ήρθε η ώρα να προετοιμαστείς δυναμικά για τις ερχόμενες συνεντεύξεις.

  • Βελτίωσε το βιογραφικό σου. Να είσαι συγκεκριμένη σε αυτό που γράφεις και να έχεις ένα CV ευχάριστο και που είναι εύκολο να διαβαστεί.
  • Βελτίωσε την παρουσία σου στο διαδίκτυο. Αν δεν έχεις ενημερώσει το προφίλ σου στο LinkedIn το τελευταίο διάστημα - ή ακόμα χειρότερα αν δεν έχεις δημιουργήσει ένα προφίλ - τώρα είναι η στιγμή να το κάνεις. Χρησιμοποίησε το LinkedIn για να αρχίσεις να δικτυώνεσαι με άτομα του κλάδου σου και να βλέπεις σχετικές αναρτήσεις για θέσεις εργασίας από τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν.
  • Συγκέντρωσε συστατικές επιστολές. Όπως είπαμε και πριν, είναι καλό πριν στείλεις το βιογραφικό σου να έχεις μαζέψει συστατικές επιστολές, γιατί όλο και κάπου θα χρειαστούν.
  • Κάνε αίτηση πριν να είναι αργά. Όταν βλέπεις ότι ανοίγει μια θέση εργασίας, μην μπεις στη διαδικασία να κάνεις αίτηση πολύ αργά, δεν υπάρχει λόγος. Άλλωστε, μερικές θέσεις απαιτούν πάνω από μία συνεντεύξεις.
  • Προετοιμάσου για τις επερχόμενες συνεντεύξεις. Πριν από την πρώτη σου συνέντευξη - και ίσως πριν από κάθε μία από τις συνεντεύξεις σου - αναλογίσου τι είναι αυτό που ζητάς και θες από τη μελλοντική σου εργασία, αλλά και τι αυτό που θα μπορέσεις εσύ να προσφέρεις στην εταιρεία. Όταν έχεις προσδιορίσει τα παραπάνω, θα μπορείς να καταλαβαίνεις πιο εύκολα αν μια συνέντευξη πηγαίνει καλά ή όχι. Τέλος, προετοιμάσου και για πιθανά λάθη που μπορεί να συμβούν κατά τη συνέντευξη. Επένδυσε στην αυτοπεποίθησή σου και μην ξεχνάς πως ακόμα και η γλώσσα του σώματος μπορεί να επηρεάσει τις συνεντεύξεις εργασίας.

Συνέντευξη για δουλειά: Πώς να μην λιποθυμήσεις από το άγχος

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης