Γιατί μια ειδική HR στέλνει τις ερωτήσεις των συνεντεύξεων εκ των προτέρων;

Γιατί μια ειδική HR στέλνει τις ερωτήσεις των συνεντεύξεων εκ των προτέρων;
Pexels

Φαντάζεσαι να ήξερες από πριν τις ερωτήσεις των συνεντεύξεων για δουλειά; Όλα τα προβλήματά σου θα είχαν λυθεί. Ή μήπως όχι;

Οι συνεντεύξεις για δουλειά δεν είναι εύκολες. Για πολλούς είναι περισσότερο μια νευραλγική διαδικασία που τεστάρει τα νεύρα, το άγχος και τις αντοχές, παρά μια στιγμή που θα τους κάνει να αναδείξουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Ειδικά όταν μιλάμε για τους συνεντευξιαζόμενους, μια συνέντευξη μπορεί να γίνει εφιάλτης κυριολεκτικά. Αλλά η κατάσταση δεν είναι πολύ πιο ευχάριστη και για τους εργοδότες.

Η Holly Taylor ήταν πρόσφατα υπεύθυνη για την πρόσληψη προσωπικού για την ομάδα της και αποφάσισε να ακολουθήσει μια διαφορετική τακτική. Σε αντίθεση με τον τρόπο που επιλέγουν οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων, η Taylor επέλεξε να στείλει στους υποψηφίους τις ερωτήσεις της συνέντευξης εκ των προτέρων.

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος να ψάξεις για δουλειά; Όσα πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις αίτηση

Πώς το να δίνονται οι ερωτήσεις των συνεντεύξεων εκ των προτέρων μπορεί να σώσει κόσμο;

Η Holly Taylor έχει δεκαετή εμπειρία στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και είναι επικεφαλής του τμήματος HR της εταιρείας της, Public Digital. Ψάχνοντας νέα άτομα για την ομάδα της, θέλησε να δοκιμάσει μια ασυνήθιστη στρατηγική που πίστευε ότι θα προωθούσε μια πιο δίκαιη διαδικασία συνέντευξης.

Τι έκανε λοιπόν; Έστειλε σε κάθε υποψήφιο ένα μήνυμα μια εβδομάδα πριν από τη συνέντευξή τους, στο οποίο περιέγραφε τη μορφή της συζήτησης και μοιραζόταν μαζί τους τα προφίλ του κάθε ατόμου με το οποίο θα μιλούσαν και μια λίστα με τις ερωτήσεις που θα τους γίνονταν.

Η διαδικασία αυτή επέτρεψε στην Taylor να κάνει πιο τολμηρές και δύσκολες ερωτήσεις, όπως αποκάλυψε η ίδια, κάτι που αν γινόταν χωρίς προετοιμασία θα ήταν άδικο, γιατί ο συνεντευξιαζόμενος δε θα είχε αρκετό χρόνο για να το σκεφτεί και να απαντήσει πιο ουσιαστικά. Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, οι υποψήφιοι θα μπορέσουν να αποδείξουν έτσι καλύτερα ποιοι είναι και τι αξίζουν.

Η Holly Taylor λέει, ακόμα πως ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι υπεύθυνοι προσλήψεων διστάζουν να πάρουν την απόφαση και να στείλουν τις ερωτήσεις των συνεντεύξεων εκ των προτέρων είναι επειδή θέλουν να δουν πόσο καλά μπορεί να απαντήσει κάποιος και πόσο πολύ μπορεί να είναι σε εγρήγορση εκείνη τη στιγμή που του γίνεται η ερώτηση.

Όμως, ίσως τελικά αυτή η ικανότητα να είναι υπερεκτιμημένη. Από τη δική της οπτική, το να μπορεί κάποιος να στηριχτεί αποκλειστικά στον εαυτό του την ώρα της συνέντευξης δεν σημαίνει πως είναι και καλός στη δουλειά του.

Το να σκέφτεσαι γρήγορα μπορεί να μη μεταφράζεται σε πραγματική ταχύτητα ή σε παράδοση ποιοτικής εργασίας στο τέλος της ημέρας, όπως λέει.

4 φράσεις που πρέπει οπωσδήποτε να πεις σε μια συνέντευξη για δουλειά

Πώς αντέδρασαν οι συνεντευξιαζόμενοι στο ότι τους έστειλαν τις ερωτήσεις των συνεντεύξεων εκ των προτέρων;

Ένας ανέφερε ότι εκτίμησε πραγματικά τη μέθοδο, επειδή τους έδωσε αρκετό χρόνο για να σκεφτούν τις απαντήσεις τους.

Ένας άλλος είπε ότι, δεδομένου ότι σκέφτονται γρήγορα, η ύπαρξη των ερωτήσεων δεν επηρέασε πραγματικά την προετοιμασία τους. Ωστόσο, το άτομο αυτό δεν πήρε τη δουλειά - εν μέρει επειδή οι απαντήσεις που έδωσε ήταν υποανάπτυκτες και δεν είχαν ουσία σε σύγκριση με τους συναδέλφους του.

«Αυτό που ήταν πραγματικά ενδιαφέρον», λέει η Taylor, είναι ότι, παρόλο που όλοι οι υποψήφιοι είχαν το νου τους, «η ποιότητα των απαντήσεων ήταν τόσο διαφορετική».

Φυσικά, όλοι οι υποψήφιοι περίμεναν ότι θα υπήρχαν και πρόσθετες ερωτήσεις πάνω στις απαντήσεις τους, όμως όλη αυτή η διαδικασία βοήθησε μεταξύ άλλων και την ομάδα της Taylor να γνωρίσει καλύτερα τους συνεντευξιαζόμενους και να προσελκύσει διαφορετικά στιλ ανθρώπων και νοοτροπιών.

synenteuksi_douleia-(2).jpg

Στο τέλος, η Taylor λέει ότι αυτή η μέθοδος βοήθησε την ίδια και την ομάδα της να αισθάνονται σίγουροι για την πρόσληψη του κατάλληλου ατόμου για τη θέση εργασίας, και ελπίζει να την κάνει καθιερωμένη πρακτική για τις συνεντεύξεις εργασίας στην εταιρεία της στο μέλλον.

Μήπως να το ξανασκεφτούμε λοιπόν;

DPG Network