Θέλεις προαγωγή; Τρεις στρατηγικές για να ξεχωρίσεις από το πλήθος

Pixabay

Πώς να επιβιώσεις και να ευδοκιμήσεις σε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον.

Στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική κατάσταση και σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας, η προοπτική προαγωγής αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Κάθε κλάδος εκτιμά έναν νικηφόρο συνδυασμό ταλέντου, ιδιοσυγκρασίας και ομαδικής εργασίας, ο οποίος συχνά καλλιεργείται μέσω σκληρής δουλειάς και στρατηγικής σκέψης.

Ωστόσο, πέρα από τους συνήθεις παράγοντες που καθιστούν μια μεγάλη δεξαμενή ανταγωνιστών εξίσου άξιους προαγωγής, υπάρχουν ορισμένοι τομείς που πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά προκειμένου να μπορείς να ξεχωρίσεις από το πλήθος. Η έρευνα που διαβάζουμε στο Psychology Today εξηγεί.

3 τρόποι να αντιμετωπίσεις τις «κρίσεις ντροπής»

Τόλμησε να είσαι διαφορετική

Ένας τρόπος για να ξεχωρίσεις θετικά από το πλήθος στον εργασιακό χώρο δεν είναι μόνο τα λόγια σου, αλλά και η γκαρνταρόμπα σου. Οι Silvia Bellezza και συνεργάτες (2014) σε ένα άρθρο τους στο Journal of Consumer Research, με τίτλο "Red Sneakers Effect", διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεραίνουν το κύρος και την ικανότητα μέσω της μη συμμόρφωσης.

Εξέτασαν την επίδραση των μη συμμορφούμενων ενδυματολογικών επιλογών, όπως το να φοράς κόκκινα αθλητικά παπούτσια σε μια επίσημη εκδήλωση ή ρούχα γυμναστικής σε μια πολυτελή μπουτίκ, στην αντίληψη της ικανότητας.

Διαπίστωσαν ότι οι παρατηρητές αντιλαμβάνονται τα μη συμμορφούμενα άτομα ως άτομα με υψηλότερο βαθμό ικανότητας και κύρους. Αυτό, στο πλαίσιο του χώρου εργασίας σου, μπορεί να σημαίνει να φοράς ένα έντονο κόκκινο κασκόλ μέσα σε μια θάλασσα από μαύρο και ναυτικό μπλε ή μια καρφίτσα αντίκα που είναι ταυτόχρονα τολμηρή και όμορφη.

Αναζητώντας συμβουλές

Αν νομίζεις ότι το να κάνεις ερωτήσεις στη δουλειά θα σε κάνει να φαίνεσαι ανίκανη, ξανασκέψου το. Σύμφωνα με έρευνες, το να κάνεις καλές ερωτήσεις μπορεί να σε κάνει να δείχνεις πιο σίγουρος.

Οι Alison Wood Brooks και συνεργάτες (2015) διερεύνησαν τον αντίκτυπο της αναζήτησης συμβουλών στις αντιλήψεις περί επάρκειας. Σημειώνουν ότι, αν και πολλοί διστάζουν να ζητήσουν οδηγίες ή συμβουλές από φόβο μήπως φανούν ανίκανοι, οι άνθρωποι που ζητούν συμβουλές συχνά εμφανίζονται πιο ικανοί από εκείνους που προσπαθούν να τα βρουν όλα μόνοι τους.

Αναφέρουν επίσης ότι οι άνθρωποι τείνουν να αντιλαμβάνονται εκείνους που ζητούν συμβουλές ως πιο ικανούς, ιδίως όταν πρόκειται για δύσκολα έργα και όταν ζητούν συμβουλές από ειδικούς.

Ανέλιξη στην εταιρική σκάλα

Θα νιώθεις και θα δείχνεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν κατανοείς και υιοθετείς τις αξίες του κλάδου και του εργοδότη σου. Είτε εργάζεσαι στη C-Suite είτε σε ένα εργοτάξιο, θα αισθάνεσαι και θα φαίνεσαι πιο ικανός όταν υιοθετείς την κουλτούρα της εταιρείας.

Ο εργοδότης σου προτιμά τα γρήγορα αποτελέσματα ή την ποιότητα; Απαιτεί η δουλειά σου να εργάζεσαι πολλές ώρες ή να είσαι διαθέσιμη εκτός ωραρίου; Αν υποψιάζεσαι ότι υπάρχουν και περαιτέρω προσδοκίες, ζήτα τη συμβουλή έμπειρων προϊσταμένων. Αυτοί θα γνωρίζουν την απάντηση.

Η συνολική εικόνα

Με μια στιλβωμένη, ευχάριστη και επαγγελματική εικόνα, παρουσιάζεις ένα πακέτο προαγωγικών ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών. Δεσμεύεσαι να εργάζεσαι σκληρά και να κάνεις ερωτήσεις όταν χρειάζεσαι πληροφορίες για να αποδίδεις πιο αποτελεσματικά. Όταν η εργασία σου είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες του κλάδου και την κουλτούρα του χώρου εργασίας, θα βιώσεις μια άνετη αυτοπεποίθηση που προβάλλει επάρκεια εντός και εκτός ωραρίου. Αυτή είναι η εικόνα της αυτοπεποίθησης.

Σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, η ικανότητα να προβάλλουμε αυτοπεποίθηση και επάρκεια στον επαγγελματικό χώρο αποτελεί πολύτιμο εφόδιο. Δεν αρκεί απλώς να είμαστε ικανοί, αλλά πρέπει και να το δείχνουμε.

Μέσα από απλές αλλά ουσιαστικές στρατηγικές, όπως η συνειδητή επιλογή της ενδυμασίας μας, η τόλμη να ζητάμε συμβουλές και η ευθυγράμμιση με τις αξίες του εργασιακού μας περιβάλλοντος, μπορούμε να ενισχύσουμε την εικόνα μας και να ξεχωρίσουμε θετικά.

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι έμφυτο χαρακτηριστικό, αλλά μια δεξιότητα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Ας αδράξουμε, λοιπόν, κάθε ευκαιρία για να αναδείξουμε τις ικανότητές μας και να χτίσουμε μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

Μιλώντας για τα ανείπωτα: Τι μας εμποδίζει από το να μοιραστούμε;

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης