7 σημάδια για να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα
Κι όμως, υπάρχουν μερικές συμπεριφορές που μαρτυρούν πως κάποιος δεν σου λέει όλη την αλήθεια.
Σε μία εποχή που, δυστυχώς, κατά γενική ομολογία, οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, σίγουρα θα παραδεχτείς πως μπαίνεις κι εσύ συχνά στη διαδικασία να αναρωτηθείς αν ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου είναι ειλικρινής.
Το να μπορείς πώς να αναγνωρίσεις πότε κάποιος μπορεί να λέει ψέματα είναι μια πολύτιμη ικανότητα, τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο. Εκτός από το ένστικτο, το οποίο, όπως λένε, είναι αλάθητο, ιδού μερικά σημάδια ακόμη που είναι πολύ πιθανό να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις την απάτη. μερικά σημάδια που θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις την απάτη.
Η ευγένεια δεν είναι απλά μια κοινωνική σύμβαση, αλλά μια στάση ζωής - 9 απλές πράξεις καλοσύνης
1. Ασυμφωνίες στις ιστορίες
Ένας από τους πιο ξεκάθαρους δείκτες ενός ψέματος είναι οι ασυμφωνίες στις λεπτομέρειες. Αν η αφήγηση κάποιου αλλάζει όταν την ξαναλέει ή αν η ιστορία του δεν ευθυγραμμίζεται με γνωστά γεγονότα, αυτό μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία. Πρόσεξε, λοιπόν, τις βασικές λεπτομέρειες στο ότι λέγεται και πώς αυτές μεταβάλλονται με τον χρόνο. Μερικές διαφορές δικαιολογούνται, όμως το καμπανάκι θα χτυπήσει αν αλλοίωση περάσει το όριο του «φυσιολογικού».
2. Η γλώσσα του σώματος
Οι μη λεκτικές ενδείξεις συχνά προδίδουν ό,τι οι λέξεις προσπαθούν να κρύψουν. Έχε τον νου σου για σημάδια όπως:
- Αποφυγή οπτικής επαφής: Ενώ κάποιοι μπορεί να έχουν δυσκολία με την οπτική επαφή για διάφορους λόγους, όταν κάποιος νιώθεις ότι το παρακάνει, είναι πολύ πιθανό να κρύβει μια κάποια αμηχανία ή απάτη.
- Αναστάτωση: Νευρικές κινήσεις, όπως το να παίζεις με τα μαλλιά, να χτυπάς τα πόδια ή να μετακινείσαι στη θέση σου, μπορεί να υποδηλώνουν άγχος που σχετίζεται με το ψέμα.
- «Κλειστή» σωματική στάση: Οι ειδικοί λένε πως όταν σταυρώνεις με πάθος τα χέρια ή τα πόδια μπορεί να υποδηλώνει θέση άμυνας, η οποία με τη σειράς της είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με κάποιο ψέμα και προσπάθεια συγκάληψής του.
3. Too much information
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, οι ψεύτες συχνά υπερβάλλουν. Αν κάποιος παρέχει υπερβολικές λεπτομέρειες που φαίνονται περιττές, αυτό μπορεί να είναι μια προσπάθεια να κάνει την ιστορία του να ακούγεται πιο πιστευτή, οπότε ο κώδωνας του κινδύνου θα χτυπήσει ξανά... Θυμήσου πως οι γνήσιες αναμνήσεις τείνουν να είναι συνοπτικές και απλές.
4. Αλλαγές στη φωνή
Οι αλλαγές στον τόνο, στην ένταση ή στις ρυθμίσεις ομιλίας είναι, επίσης, πιθανό να υποδείξουν ανειλικρίνεια. Αν η φωνή κάποιου γίνεται πιο ψηλή ή αν διστάζει συχνά, μπορεί να υποδηλώνει άγχος που σχετίζεται με το ψέμα.
5. Συναισθηματικές ασυμφωνίες
Αυτό το κομμάτι πρόσεξέ το ιδιαίτερα. Αν κάποιος δηλώνει ότι νιώθει «κάπως», αλλά η έκφραση του προσώπου ή η γλώσσα του σώματος του φανερώνουν κάτι διαφορετικό, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ψέματος. Για παράδειγμα, αν λέει ότι είναι χαρούμενος ενώ το πρόσωπό του δείχνει δυσαρέσκεια, τότε μπορεί να σε βάλει σε υποψίες και όχι άδικα.
6. Αμυντική στάση
Οι ψεύτες συχνά γίνονται αμυντικοί όταν κάποιος του ρωτά για κάτι που ίσως τους φέρνει σε δύσκολη θέση. Αν κάποιος αντιδρά έντονα στις ερωτήσεις σου ή προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη ή την προσοχή μακριά από τον εαυτό του, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι κρύβει κάτι.
7. Συχνές δικαιολογίες
Αν ένα άτομο νιώθει την ανάγκη να δικαιολογεί συχνά τις πράξεις ή τις δηλώσεις του, είναι πολύ πιθανό να προσπαθεί να καλύψει ένα ψέμα. Η υπερβολική τάση για δικαιολόγηση της πράξης του μπορεί να δείχνει ότι έχει συνειδητοποιήσει το ψέμα που έχει πει.
Τελικά, πόσο εύκολο είναι να καταφέρεις να ακούσεις το ένστικτό σου;
Εμπιστεύσου το ένστικτό σου
Ξαναγυρίζοντας στην αρχική σκέψη, λοιπόν, έχε στον νου σου πως ενώ τα παραπάνω σημάδια μπορούν, όντως, να παρέχουν κάποιες βασικές ενδείξεις για το πόσο ειλικρινής είναι κάποιος μαζί σου, είναι σημαντικό να εμπιστεύεσαι τα ένστικτά σου. Αν κάτι σου φαίνεται περίεργο, αξίζει να το εξετάσεις πιο προσεκτικά.
Η ανάπτυξη ισχυρών δεξιοτήτων επικοινωνίας και η προώθηση ανοιχτού διαλόγου μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση παρανοήσεων πριν αυτές κλιμακωθούν. Θυμήσου, όμως, ότι κανένα μόνο σημάδι δεν είναι απόλυτο και το κλειδί είναι να έχεις πάντα ανοιχτά τα μάτια σου. Έτσι κι αλλιώς!