Ο viral κανόνας 50/30/20 για να βάλεις (επιτέλους) χρήματα στην άκρη και να «σώσεις» το budget σου

Άρτεμις Σκούφου
Pexels

Αν ποτέ δεν τα πήγαινες καλά με την αποταμίευση, ο κανόνας 50/30/20 θα σε βοηθήσει να κάνεις οικονομία και να διαχειρίζεσαι πιο σωστά τα χρήματά σου. Πώς θα τον κάνεις πράξη; 

Νιώθεις κάθε τέλος του μήνα ότι έχεις ξεμείνει από χρήματα; Περιμένει την πληρωμή πώς και πώς για να «ανασάνεις»; Αν κάθε φορά έχεις την ίδια δυσκολία να ελέγξεις το budget σου και να βάλεις έστω κι ένα μικρό χρηματικό ποσό στην άκρη, ώρα να μάθεις να το κάνεις σωστά.

Όταν θα ξεκινήσεις να κάνεις αποταμίευση, ίσως αισθανθείς πως όλη σου η ζωή βγαίνει εκτός προγράμματος. Θα σου πάρει λίγο καιρό να το συνηθίσεις, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Αν ψάχνεις έναν αποτελεσματικό τρόπο για να κάνεις οικονομία, ο κανόνας 50/30/20 ίσως να είναι αυτός που σου ταιριάζει. Στο TikTok έχει γίνει ήδη viral, μήπως να του δώσεις μια ευκαιρία;

Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα πολύ γρήγορα (ναι, γίνεται)

Τι είναι ο κανόνας 50/30/20;

Η στρατηγική αυτή για να κάνεις οικονομία αποτελεσματικά, στηρίζεται στο να ξοδεύεις το 50% του εισοδήματός σου για τις ανάγκες σου, όπως τα έξοδα σπιτιού, το φαγητό και μερικά επιπλέον πληρωμές που μπορεί να έχουν προκύψει, το 30% για τις επιθυμίες σου, όπως ψώνια ή έξοδοι και το 20% να περισσεύει για αποταμίευση, στην περίπτωση κάποιας έκτακτης ανάγκης και για μελλοντικούς στόχους.

Ο κανόνας αυτός είναι ιδανικός για άτομα με σταθερό εισόδημα και που ξέρουν πάνω-κάτω ποια είναι τα έξοδά τους κάθε μήνα. Αν δεν βιάζεσαι να πετύχεις έναν άμεσο οικονομικό στόχο, αλλά θες για μακροπρόθεσμους λόγους να κάνεις οικονομία, ίσως αξίζει να το δοκιμάσεις, γιατί μόνο κερδισμένη θα βγεις μελλοντικά.

Η αποταμίευση μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι από τα πρώτα και βασικά βήματα για να βελτιώσεις τα οικονομικά σου. Όπως και να 'χει, το να έχεις προσδιορίσει το budget σου μπορεί να σε «σώσει» πολλές φορές.

Γιατί να επιλέξεις τον κανόνα 50/30/20;

Μπορεί θεωρητικά να σου φαίνεται μια απλή τακτική, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτά τα ακριβή ποσοστά των χρημάτων που ξοδεύεις ή βάζεις στην άκρη; Αυτός ο κανόνας επιτρέπει ευελιξία και σου επιτρέπει να εξακολουθείς να διασκεδάζεις, διασφαλίζοντας ότι οι λογαριασμοί σου έχουν πληρωθεί εγκαίρως και πως αποταμιεύεις για το μέλλον σου.

Το 20% δεν είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό χρήματων - εξαρτάται βέβαια και από το εισόδημά σου, αλλά δεν είναι και το τίποτα. Ακόμη και αν βάζεις ένα μικρό ποσό στην άκρη για το μέλλον σου και για περίπτωση ανάγκης, αυτό μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό στο μέλλον. Επιπλέον, αυτή η τακτική είναι πολύ απλή στην κατανόηση και δε θα σε δυσκολέψει να τη βάλεις σε εφαρμογή.

Αν το να περνάς καλά είναι στις προτεραιότητές σου - και καλά κάνει και είναι - αυτός ο κανόνας θα σου επιτρέψει να μην περιορίσεις αυτού του είδους τις ανάγκες σου. Διαθέτοντας το 30% στα «θέλω» σου, θα συνεχίσεις να απολαμβάνεις τη ζωή που θες να κάνεις. Αυτή η προσέγγιση ίσως σε βοηθήσει, άλλωστε, να γλιτώσεις από τις υπερβολικές δαπάνες, για πράγματα που όντως δεν έχεις τόση ανάγκη, χωρίς να νιώθεις περιορισμένη. Προσφέρει μια ισορροπία ώστε να ξοδεύεις τόσο όσο, χωρίς να νιώθεις τη στέρηση, αλλά καταφέρνοντας να κάνεις οικονομία.

5 hacks που θα σώσουν το πορτοφόλι σου και θα σε κάνουν να γλιτώσεις χρήματα στο σούπερ μάρκετ

Πώς θα το κάνεις πράξη;

Ξεκινώντας, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να εξετάσεις τις καταναλωτικές σου συνήθειες για να καταλάβεις πού ξοδεύεις τα χρήματά σου. Είναι πιθανό τα μηνιαία σου βασικά έξοδα - όπως ενοίκιο, λογαριασμοί και σούπερ μάρκετ - να μην αλλάξουν σε γενικές γραμμές, αλλά τότε είναι που πρέπει να δεις αν το 50% του εισοδήματός σου μπορεί να τα καλύψει όλα αυτά.

Από εκεί και πέρα, από ό,τι περισσεύει, μπορείς να βάλεις κατευθείαν στην άκρη το 20% για αποταμίευση και ό,τι μένει να το αφιερώσεις στα υπόλοιπα έξοδά σου, για διασκέδαση και ό,τι άλλο θεωρείς σηαμντικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάπως περιττό έξοδο για να ζήσεις.

Αν ανησυχείς ότι ίσως ξεπεράσεις το 30%, κάτσε και κατάγραψε κάθε μήνα τι είναι αυτό που θες να αγοράσεις και να κάνεις. Θες να πας θέατρο και κινηματογράφο; Έχεις προγραμματίσει μια εκδρομή; Μήπως είναι ώρα για μια συναυλία; Όλα αυτά πρέπει να τα υπολογίσεις στον προϋπολογισμό σου.

Δοκίμασε αυτή την τακτική για μερικούς μήνες για να δεις αν σε βολεύει και σίγουρα μην τα παρατήσεις από την πρώτη στιγμή ή την πρώτη δυσκολία. Αν νιώσεις τελικά, μετά από καιρό, πως δεν είναι αυτό που σου ταιριάζει, μπορείς να προσαρμόσεις τα ποσοστά ώστε να ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής σου, ειδικά αν ζεις κάπου που το κόστος ζωής είναι υψηλότερο.

Τέτοιου είδους τακτικές για το budget είναι απλά κατευθυντήριες και σε βάζουν σε μια διαδικασία αποταμίευσης. Μπορεί να προκύψουν περίοδοι με περισσότερα ή λιγότερα έξοδα, οπότε θα πρέπει να τα προσαρμόσεις. Γι' αυτό, άλλωστε, υπάρχει και το ταμείο «έκτακτης ανάγκης», ώστε αν συμβεί κάτι - όπως μια βλάβη στο αυτοκίνητο - να μπορείς να ανατρέξεις εκεί, αν δε μπορείς να τα βγάλεις πέρα με το μισθό σου.

Αν συμβεί αυτό, προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις και στο μέλλον, με την πρώτη ευκαιρία, συνεχίζεις με τον κανόνα 50/30/20.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης