Mirrorless ή DSLR; Όσα πρέπει να γνωρίζεις!
Ήρθε η ώρα που το smartphone δεν σε καλύπτει φωτογραφικά και θες να πας σε φωτογραφική μηχανή, αλλά δεν ξέρεις τι να διαλέξεις ανάμεσα σε DSLR και mirrorless; Μην αγωνιάς, σου έχουμε την ανάλυση που χρειάζεσαι!
Όσο και αν έχουν εξελιχθεί ποιοτικά για λήψη φωτογραφιών τα κινητά δεν συγκρίνονται με τις φωτογραφικές μηχανές ειδικά όταν συζητάμε για μηχανές με εναλλάξιμους φακούς. Η αλλαγή από κινητό ή κάποια compact φωτογραφική σε DSLR ή mirrorless θα σου προσφέρει σημαντική αναβάθμιση στην ποιότητα των φωτογραφιών σου. Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για αυτό:
1.Οι εναλλάξιμοι φακοί που σου επιτρέπουν καλύτερο έλεγχο στο κάδρο.
2.Μεγαλύτερος και ποιοτικότερος αισθητήρας
3.Καλύτερο έλεγχο στις ρυθμίσεις της μηχανής.
Τα πλεονεκτήματα είναι κοινά και στις δύο τεχνολογίες, αυτό κάνει την επιλογή ανάμεσα σε DSLR και Mirrorless σχετικά δύσκολη. Πάμε να δούμε τι προσφέρει κάθε τεχνολογία για να μπορέσεις να διαλέξεις την ιδανική camera για σένα.
Η βασική διαφορά είναι ξεκάθαρη από το όνομα! Ας το εξηγήσουμε αυτό! DSLR είναι τα αρχικά των λέξεων Digital Single Lens Reflex. To Digital δεν έχει κάποια σημασία αφού και οι mirrorless είναι ψηφιακές. Οι DSLR λοιπόν όπως λέει το όνομα τους έχουν ένα φακό που στέλνει το φως σε ένα καθρέφτη από τον οποίο βλέπουμε το κάδρο μας μέσα από το viewfinder. Όταν κάνουμε την λήψη ο καθρέφτης κατεβαίνει και το φως πέφτει πάνω στον αισθητήρα. Αν αναρωτιέσαι γιατί είναι τόσο σημαντικό το SLR, να σημειώσουμε ότι πριν από την χρήση του καθρέφτη οι μηχανές είχαν δυο φακούς έναν για την στόχευση και έναν για την λήψη, κάτι που σήμαινε ότι τα δύο κάδρα είχαν μια σχετική διαφορά.
Οι μηχανές με καθρέφτη ήταν το standard για δεκαετίες μέχρι την έλευση των mirrorless που όπως λέει το όνομα τους δεν έχουν καθρέφτη! Δηλαδή το φως από τον φακό πέφτει πάνω στον αισθητήρα και ο χρήστης βλέπει την εικόνα από μια οθόνη ή το ηλεκτρονικό viewfinder.
Αυτή η αλλαγή μπορεί να σου μοιάζει μικρή αλλά φέρνει σημαντικές διαφορές στις μηχανές και τις λειτουργίες τους.
Η πρώτη βασική διαφορά είναι το μέγεθος του σώματος της μηχανής. Τόσο ο καθρέφτης όσο και ο μηχανισμός του χρειάζονται χώρο. Οι mirrorless χωράνε τα ίδια ψηφιακά εξαρτήματα σε μικρότερο και ελαφρύτερο σώμα. Το μικρότερο σώμα είναι και πλεονέκτημα και μειονέκτημα. Χαμηλότερο βάρος σημαίνει λιγότερη κούραση στη χρήση και το κουβάλημα, αλλά το μεγαλύτερο σώμα είναι πιο εργονομικό. Επίσης αν έχεις μεγάλα χέρια τα μικρότερα σώματα μηχανής θα σε δυσκολέψουν. Η εργονομία είναι βασικό θέμα στις φωτογραφικές και πριν επιλέξεις μηχανή θα πρέπει να έχεις τσεκάρει ως κάθεται στο χέρι σου. Επίσης σε μεγαλύτερο σώμα χωράει και μεγαλύτερη μπαταρία δίνοντας στις DSLR μεγαλύτερη αυτονομία.
Πέρα από το μέγεθος η αυτονομία επηρεάζεται και από τον τρόπο λειτουργίας. Όπως είπαμε ήδη σε μια mirrorless βλέπεις το κάδρο μέσα από οθόνη, αυτό σημαίνει ότι η μηχανή σου πρέπει να είναι ανοιχτή και τρώει μπαταρία μέχρι να βρεις το σωστό κάδρο. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα EVF, τα ηλεκτρονικά viewfinder, είναι πιο κουραστικά για το μάτι σε σχέση με τα αναλογικά των DSLR. Στα πλεονεκτήματα όμως περιλαμβάνεται ότι βλέπεις άμεσα τις αλλαγές στα χρώματα και τη φωτεινότητα που προκαλούν οι ρυθμίσεις της λήψης κάτι που δε συμβαίνει με τις DSLR.
Στις μηχανικές διαφορές τώρα, ο αισθητήρας στις mirrorless είναι πιο εκτεθειμένος κατά την αλλαγή του φακού. Αυτό σημαίνει ότι σε δύσκολες καιρικές συνθήκες είναι πιο πιθανό να λερωθεί και συνολικά πρέπει να έχεις στο νου σου ότι θα πρέπει να φροντίζεις τον αισθητήρα πιο συχνά. Ενώ αυτό δεν ισχύει για τις DSLR, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο μηχανισμός του καθρέφτη είναι συχνή πηγή προβλημάτων και είναι ευαίσθητος στους κραδασμούς.
Κλείνοντας, μια βασική διαφορά είναι ο ήχος της χρήσης. Ο μηχανισμός του καθρέφτη κάνει ένα χαρακτηριστικό ήχο κατά την λήψη. Αυτός ο ήχος είναι σχεδόν φετίχ για πολλούς φωτογράφους αλλά κάνει τις λήψεις πιο δύσκολες σε χώρους που είναι ήσυχοι. Μια mirrorless μπορεί να είναι πολύ πιο αθόρυβη στις λήψεις.
Συμπερασματικά η επιλογή ανάμεσα σε DSRL και Mirrorless είναι αρκετά προσωπική και υποκειμενική αφού σαν δυνατότητες είναι πρακτικά ίδιες τεχνολογικά!