Pétale de Rose: Πώς το πρώτο ανοιχτόχρωμο ροζέ της Προβηγκίας δίνει «γεύση» στις στιγμές σου

Pétale de Rose: Πώς το πρώτο ανοιχτόχρωμο ροζέ της Προβηγκίας δίνει «γεύση» στις στιγμές σου

Μία φιλοσοφία που σου χαρίζει την πιο ξεχωριστή γεύση.

Ιδανική συντροφιά σε μοναχικές βραδιές, μέλος της παρέας τα βράδια που μας βρίσκουν στο μπαλκόνι, απαραίτητο ξεκίνημα της βραδιάς όπου κι αν βρισκόμαστε. Κυκλοφορεί σε πολλά χρώματα, αλλά εκείνο το ροζέ, πάντα συνοδεύει τις πιο ξεχωριστές στιγμές μας. Προσφέρεται σε διάφορες θερμοκρασίες και για τον λόγο αυτόν δεν έχει εποχή, ενώ όταν προσφέρεται με τον «σωστό» τρόπο, αποτελεί γευστική εμπειρία.

Αν ήταν κουίζ, η απάντηση θα βρισκόταν ήδη στον… ουρανίσκο σου, όμως προς το παρόν βρίσκεται στο ντουλάπι σου ή περιμένει να πάρει μία θέση εκεί. Ο λόγος για το Pétale de Rose, το ανοιχτό ροζέ κρασί που από το 1985 δίνει… βαθύτερη γεύση που διαρκεί κάθε φορά που θα το γευτείς. Αν, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν το είχες συμπεριλάβει στη λίστα με τα απαραίτητα για τις αγαπημένες σου βραδιές, αρκεί να μάθεις την ιστορία του και asap θα βρεθεί στο ποτήρι σου.

Το πρώτο ανοιχτόχρωμο ροζέ της Προβηγκίας

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Από το 1985 περίπου, όταν μία νεαρή οινοποιός ήθελε να δημιουργήσει ένα ανοιχτό ροζέ κρασί. Της ήρθε, λοιπόν, η ιδέα να οινοποιήσει τοπικές κόκκινες ποικιλίες, πιέζοντας ολόκληρα τα σταφύλια με ένα πιεστήριο σαμπάνιας. Ο χυμός που βγήκε από το πιεστήριο είχε απαλό ροζ χρώμα και μάλιστα, η διαφορά ήταν αισθητή με μία βαθύτερη από το συνηθισμένο γεύση και με διάρκεια στο στόμα.

Κάπως έτσι, «γεννήθηκε» το Pétale de Rose, αναγνωρισμένο ως το πρώτο ανοιχτόχρωμο ροζέ της Προβηγκίας, που από το 1985 έως σήμερα, συνηθίζεται να πίνεται γύρω στους 14°C. Σήμερα η ποικιλιακή σύνθεση του Petale de Rose αποτελείται από 5 κόκκινες Cinsault, Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon και 3 λευκές ποικιλίες σε μικρή ποσόστοση Rolle, Sémillon, και Ugni-Blanc. Πρόκειται για ένα απαλό ροζέ στο χρώμα του ροδοπέταλου με καθαρά, έντονα, αριστοκρατικά πρωτογενή αρώματα ροδάκινου, αμπέλου και αγριοφράουλας. Είναι μεταξένιο, με ισορροπημένη οξύτητα, διάρκεια και ένταση, ενώ μπορεί να καταναλωθεί τη δεδομένη στιγμή ή να βελτιωθεί στη φιάλη για 1-3 χρόνια.

Για την παραγωγή του, όλα τα σταφύλια συγκομίζονται στο χέρι, ταξινομούνται, δεν ξεφλουδίζονται και φορτώνονται απευθείας σε υδραυλικό πιεστήριο Champenois Coquard, χωρίς σύνθλιψη. Εκεί, πιέζονται ελαφρά, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη λεπτότητα και γεύση από την «καρδιά» των σταφυλιών, ενώ οι οίνοι ζυμώνονται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία και βαρύτητα. Γι’ αυτό, το Pétale de Rose αποτελείται αποκλειστικά από χυμούς πρώτης ποιότητας και μπορείς ακόμα και να το συνδυάσεις με ένα φιλέτο John Dory με σαμπαγιόν γλυκόριζας ή ψαρόσουπα.

Μία φιλοσοφία που σου χαρίζει την πιο ξεχωριστή γεύση

Επομένως, για να μπορείς να έχεις το ποτήρι σου το Pétale de Rose, ο οίνος υφίσταται μηλογαλακτική ζύμωση και εμφιαλώνεται στο Château la Tour de l'Evêque. Δηλαδή, στο κτήμα που γίνεται προσεκτική επιλογή σταφυλιών κατά τον τρύγο, με βιοδυναμικές αρχές και πρακτικές και με χειρωνακτική συγκομιδή.

Και επειδή οι ιστορικές αναδρομές δεν σταματάνε εδώ, θέλουμε να σε ενημερώσουμε ότι το 1958, η οικογένεια Sumeire, η οποία είχε στην κατοχή της το κτήμα Font-Freye από το 1933, απέκτησε αυτό το μεγάλο κτήμα κοντά στο Pierrefeu, στην περιοχή Var. Πρώην θερινή κατοικία των αρχιεπισκόπων της Τουλόν, το κτήμα αυτό έφερνε δύο ονόματα που κληρονόμησε από το μακρύ παρελθόν του: Château la Tour de l'Evêque και Château la Tour Sainte Anne. Όπως και αν επιλέξεις να το πεις, πρόκειται για μία εξαιρετική κοιλάδα, φυτεμένη με αμπέλια -καλύπτουν 78 εκτάρια και είναι κατά μέσο όρο είκοσι ετών, που περιβάλλεται από τους λόφους Maures.

Στην λοφώδη αυτή κοιλάδα των Maurettes, λοιπόν, το έδαφος των Phyllades de Hyères αποτελείται από σχιστολιθικά χώματα που προέρχονται από στρώματα της Σιλούριας γεωλογικής περιόδου και από κόκκινο ψαμμίτη της Πέρμιας γεωλογικής περιόδου. Για τον λόγο αυτόν ακριβώς, αποτελούν μέχρι και σήμερα, το κατάλληλο «έδαφος» για την παραγωγή του Pétale de Rose.

Μπροστά σε ένα ποτήρι ροζέ κρασί, σε έχουν «συναντήσει» μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές σου και με αυτό έδωσες «ραντεβού» για τις πιο -μικρές ή μεγάλες- αλλαγές και τις πιο όμορφες επιλογές της ζωής σου. Και αυτό, διότι το κρασί μπορεί να γίνει εμπειρία αξέχαστη και γευστική. Και είσαι μόλις ένα ποτήρι Pétale de Rose μακριά, για να τη ζήσεις, όπως της αξίζει.