Xmas countdown: Το πιάτο που θα μάς φέρει πιο κοντά στις γιορτές
Πριν ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να σου διευκρινίσουμε τι σημαίνει για εμάς το countdown των Χριστουγέννων.
Σίγουρα αποτελεί μέρος της παράδοσης και αυτό γιατί από τις αρχές του εορταστικού μήνα δίνει στην κάθε μέρα μας λίγο από το sparkle των Χριστουγέννων. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση, δεν αναφερόμαστε στο κλασικό type, όπου μία μέρα στο ημερολόγιο σημαίνει, αυτομάτως, και μία μέρα πιο κοντά στην 25η Δεκεμβρίου.
Βλέπεις, είμαστε πιο εναλλακτικοί τύποι και έχουμε βρει έναν πιο δημιουργικό τρόπο για να μετράμε τις ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Ή, μήπως, να πούμε πιο… νόστιμο; Βλέπεις, αυτό που κάνουμε εμείς, μπορεί να μεταφραστεί και ως challenge, καθώς κάθε βδομάδα μαγειρεύουμε ένα πιο ιδιαίτερο πιάτο, με x-mas vibes, το οποίο μας «φέρνει» κάθε φορά, ένα «βήμα» πιο κοντά στις γιορτές. «Συνοδοιπόρος» στη συγκεκριμένη αντίστροφη μέτρηση είναι η ΓΙΩΤΗΣ και τα μαγειρικά της tips. Και αν θέλεις να μάθεις και εσύ ποιο είναι αυτό το πιάτο που θα σε προετοιμάσει για τα Χριστούγεννα, δεν έχεις παρά να συνεχίσεις να διαβάζεις.
One dish closer…
Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, εμείς δεν αρκούμαστε σε ένα συνηθισμένο countdown, αλλά θέλουμε να βιώνουμε την πορεία προς τις γιορτές με όλες μας τις αισθήσεις. Κάπως έτσι, υπό την καθοδήγηση της ΓΙΩΤΗΣ κάναμε τη θεωρία, πράξη, ξεκινώντας με την αγαπημένη μας συνταγή για Λαζάνια με Μπεσαμέλ.
Και αν αναρωτιέσαι ποιος είναι ο λόγος πίσω από το obsession μας, εμείς θα σου πούμε πως η απάντηση βρίσκεται στην ασύγκριτη γεύση αυτού του πιάτου. Είμαστε που είμαστε λάτρεις των ζυμαρικών στον φούρνο, όταν στην υπόθεση «μπλέκεται» και η κρεμώδης υφή της μπεσαμέλ, ένας επίγειος παράδεισος «ανοίγεται» μπροστά στο πιάτο μας. Και αμέσως, θα σου πούμε όλα τα «μυστικά» για να γίνει και δική σου αγαπημένη συνταγή. Take notes!
Ο δρόμος προς τα Χριστούγεννα
Έχοντας φτάσει σε αυτό το σημείο του άρθρου, λογικά σκέφτεσαι και εσύ να υιοθετήσεις τη δική μας εκδοχή του χριστουγεννιάτικου countdown -ή τέλος πάντων, να δοκιμάσεις τη συνταγή μας. Για αυτό, δώσε προσοχή καθώς ξεκινάμε να σου λέμε όλα αυτά που χρειάζεσαι για τα Λαζάνια με Μπεσαμέλ, υπό την καθοδήγηση της ΓΙΩΤΗΣ.
Τα συστατικά της συνταγής είναι τα εξής:
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι
- 20 γρ. πελτές τομάτας
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 600 ml ζωμός λαχανικών
- 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 600 ml γάλα
- 18 λαζάνια
- 100 γρ. τυρί τριμμένο
Όπως πάντα, λοιπόν, πριν ξεκινήσεις και επισήμως το μαγείρεμα, θα χρειαστεί να συγκεντρώσεις όλα σου τα υλικά στον πάγκο και να τα ετοιμάσεις, όπως ακριβώς τα «θέλει» η συνταγή. Δηλαδή, θα ψιλοκόψεις το κρεμμύδι και θα τρίψεις το τυρί, αν δεν είναι ήδη τριμμένο. Τώρα, είσαι έτοιμη να μπεις στο… ψητό!
Η πρώτη σου κίνηση, λοιπόν, είναι να τοποθετήσεις μία κατσαρόλα στη φωτιά και να προσθέσεις λίγο ελαιόλαδο. Αφού «κάψει» λίγο, πρόσθεσε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον πελτέ τομάτας και τον ζωμό λαχανικών. Αμέσως μετά, βάζεις και τον κιμά και τον αφήνεις να σιγοψηθεί για περίπου 50 λεπτά. Όταν κρίνεις πως έχει περάσει η ζητούμενη ώρα, αποσύρεις από τη φωτιά.
Φτάνοντας, στο κομμάτι της Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, ετοίμασέ την όπως αναγράφουν οι οδηγίες της συσκευασίας, με 600 ml γάλα. Όταν πια έχεις τελειώσει και με την μπεσαμέλ, μπορείς να προχωρήσεις στο πιο δημιουργικό part: Αυτό του στρωσίματος στο ταψί: Σε ένα ταψί 30x30, στρώνεις τα 6 λαζάνια και από πάνω ρίχνεις τον μισό κιμά. Συνεχίζεις την ίδια διαδικασία, καλύπτοντας με ακόμη 6 λαζάνια και τον υπόλοιπο κιμά. Στην τελευταία στρώση, τοποθέτησε τα υπόλοιπα λαζάνια και από πάνω την μπεσαμέλ. Πασπάλισε την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί, έτσι ώστε να είναι crispy όταν ψηθεί. Τώρα, βάλε το ταψί στον φούρνο, άφησέ το για 50 λεπτά στους 170°C και καλή σου όρεξη!
Επειδή, λοιπόν, το Xmas countdown δεν είναι μία απλή υπόθεση για εμάς, μετράμε τις ημέρες προς τις γιορτές με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο, προσθέτοντας festive γεύση σε κάθε μας βδομάδα, κάνοντας μαζί την αγάπη γεύση. Πώς; Με τα αγαπημένα μας πιάτα που θυμίζουν κάτι από Χριστούγεννα, ένα από τα οποία είναι τα Λαζάνια με Μπεσαμέλ. Το «κλειδί» δε, της επιτυχίας είναι η ΓΙΩΤΗΣ. Εσύ τι λες; Θα συμμετέχεις στο challenge μας;