Ψωμί γλυκοπατάτας με πέντε υλικά από την ειδικό

Ψωμί γλυκοπατάτας με πέντε υλικά από την ειδικό

Η Σταυρούλα Κρίκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου φτιάχνει ψωμί γλυκοπατάτας και θα το λατρέψεις. 

Είχες σκεφτεί ποτέ να βάλεις τη γλυκοπατάτα στο ψωμί και να έχεις ένα ζουμερό σνακ για όλες τις ώρες; Αν όχι, η Σταυρούλα Κρίκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

1690977092505-449801778-psomi3.jpg

Υλικά για 8 μερίδες:

Μία μεσαία γλυκοπατάτα (περίπου 400 γραμμάρια)

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι γ.ό.χ. χωρίς γλουτένη)

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (ή μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη)

1/2 κ.γ. αλάτι + λίγο παραπάνω για το βράσιμο

3 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλλειμα του ταψιού

psomi2.jpg

Οδηγίες:

Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λάδωσεε ελαφρά με ένα πινέλο ένα ταψάκι φούρνου.

Βάλε νερό σε μία κατσαρόλα, ρίξε μία πρέζα αλάτι και φέρε το νερό σε βράση.

Ξεφλούδισε τη γλυκοπατάτα και κόψε την σε κύβους περίπου 2 εκατοστών. Βάλε τους κύβους γλυκοπατάτας στην κατσαρόλα και άσε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.

Θα πρέπει να μπορείς να τρυπήσεις πολύ εύκολα τις γλυκοπατάτες με ένα μαχαίρι, σε σημείο που να διαλύονται.

Εάν όχι, άσε να βράσουν 3-5 λεπτάκια ακόμα. Σούρωσε τις γλυκοπατάτες, μετέφερέ τες στον κάδο του πολυμίξερ και δούλεψε το πολυμίξερ μέχρι να αποκτήσεις έναν ομοιόμορφο πουρέ.

Βάλε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακάτεψε με ένα πιρούνι.

Πρόσθεσε τον πουρέ γλυκοπατάτας, το ελαιόλαδο και 65 ml νερό. Ανακάτεψε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μία ζύμη. Αλεύρωσε λιγάκι τα χέρια σου και πλάσε τη ζύμη πολύ μαλακά για ένα λεπτάκι, απλά και μόνο για να το κάνεις πιο ομοιόμορφο.

Μετάφερε τη ζύμη στο ταψάκι σου και με τα χέρια σου δώσε ένα κυκλικό σχήμα περίπου 15 εκατοστών.

Με ένα μαχαίρι χάραξε 2 σταυρούς στο πάνω μέρος του ψωμιού, ώστε να σχηματίζονται 8 τρίγωνα. Ψήσε στον φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Κόψε σε κομμάτια και σέρβιρε ζεστό.

Eυχαριστούμε την Κρίκη Σταυρούλα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, stavroulacooking.com