Valentino Fall 2019 Couture: Μία ωδή στην πολυπολιτισμικότητα και στη μοναδικότητα του καθενός

Διονυσία Καλαποθαράκου
Valentino Fall 2019 Couture: Μία ωδή στην πολυπολιτισμικότητα και στη μοναδικότητα του καθενός

Plus: Φαντασμαγορικοί όγκοι, μοναδικά patterns και color combos που θα σκέφτεσαι για καιρό μετά το τέλος του fashion show.

cecil beaton new york 007
2

Αν αναρωτιέσαι γιατί ο Pierpaolo Piccioli είναι ο σχεδιαστής υψηλής ραπτικής για τον οποίο μιλάει όλος ο κόσμος το 2019, πρέπει να δεις το Couture fashion show του Οίκου Valentino που παρουσίασε σήμερα στο Παρίσι για την σεζόν Fall 2019. Στην πρωτή σειρά καθόντουσαν ονόματα όπως η Gwyneth Paltrow, η Naomi Campbell και η Celine Dion και μέσα από τις extravagant αλλά και τόσο λυρικές ταυτόχρονα δημιουργίες τους, προσπάθησε να απαντήσει στο ρητορικό ερώτημα «Τι θα γινόταν αν η περίφημη φωτογραφία του Cecil Beaton με τα φορέματα του Charles James είχε τραβηχτεί με μαύρες γυναίκες;».

Tα φορέματα του Charles James φωτογραφημένα το 1948
Με αυτή του τη συλλογή ο Piccioli προσπάθησε να αποδείξει ότι η μόδα οφείλει να ενώνει κουλτούρες και πολιτισμούς, σεβόμενη τη διαφορετικότητα και υμνώντας τη φινέτσα και την καλαισθησία. Με μία collection που προσπάθησε να «χτυπήσει» τον απομονωτισμό, τη μισαλλοδοξία και το φόβο, μέσα από πολύχρωμα υφάσματα, volumed φορέματα και ethnic μοτίβα, έδωσε το μήνυμα της ελπίδας και της διαφορετικότητας με τον πιο chic τρόπο. «Ο μόνος τρόπος για να ξαναζωντανέψει κανείς σήμερα την Υψηλή Ραπτική είναι να αγκαλιάσει τις διαφορετικές ταυτότητες και τους πολιτισμούς από όπου προέρχονται όλες οι γυναίκες», ανέφερε ο Piccioli στην βρετανική Vogue. Kαι για την επίτευξη αυτής της αποστολής, η Lauren Hutton, η Cecilia Chancellor, η Georgina Grenville και η Hannelore Knuts, που ηλικιακά καλύπτουν το φάσμα από τα μέσα της δεκαετίας του '70 έως τις αρχές της δεκαετίας του '40, ανέβηκαν στο catwalk. «Πρόκειται για την ιδέα του ατομικισμού και πώς μπορούμε να τον αποβάλουμε από τις ζωές μας», συνέχισε ο Piccioli. Η «οικουμενική» συλλογή του Οίκου Valentino είχε κομμάτια αναγεννησιακά, στοιχεία της «λαϊκής» κουλτούρας, όπως μάλλινα περιδέραια και folklore καπέλα, απίστευτους όγκους, πτυχώσεις και χρώμα… πολύ χρώμα!

Το χρώμα της ώχρας, λιλά, μοβ, κόκκινο, πράσινο, χρυσό, πορτοκαλί, πάνω σε ταφτά, δαντέλα, μετάξι ακόμα και φτερά, κάνουν τα φορέματα και τα σύνολα του Piccioli να δημιουργούν ένα πρωτότυπο καλειδοσκόπιο που δοξάζει την ιδιαιτερότητα του καθενός μας. Ο ίδιος ο Valentino έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Creative Director του Οίκου του για κάθε σχέδιό του ξεχωριστά. Kαι αν αυτό δεν είναι απόδειξη πως αυτή η συλλογή είναι πραγματικά ένα έργο τέχνης, τότε τι είναι;