Ο οίκος Dior γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Χορού σχεδιάζοντας κοστούμια για την όπερα της Ρώμης
O Dior μέσα σε μια νέα ταινία με τίτλο «Nuit Romaine» αποτυπώνει την ομορφιά του χορού μέσα σε ένα παραμυθένιο σκηνικό.
Ο οίκος Dior αποφάσισε να γιορτάσει τον χορό, προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, με μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Nuit Romaine», που παρουσιάστηκε στα social media και το You Tube channel του κορυφαίου γαλλικού οίκου σήμερα το μεσημέρι. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Angelin Preljocaj, μέσα από μία συνεργασία με την Όπερα της Ρώμης. Το σκηνικό της ταινίας στήθηκε στο Renaissance Palazzo Farnese, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα του 16ου αιώνα, όπου στεγάζονται τα κεντρικά της γαλλικής πρεσβείας στην Ιταλία.
Η Maria Grazia Chiuri σχεδίασε τα μοναδικά κοστούμια της «παράστασης» και έντυσε το όνειρο, έχοντας ως βάση την αξεπέραστη δεξιοτεχνία του ατελιέ, που δημιούργησε για ακόμη μια φορά όχι απλά κοστούμια, αλλά ένα κομμάτι από το πιο μαγευτικό παραμύθι τυλιγμένο με τούλι, μετάξι και plisse. H ίδια η Chiuri φαίνεται πως θέλει να υποστηρίξει και να προωθήσει την τέχνη στο σύνολο της, όχι μόνο την μόδα, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα τους νέους χορευτές, οι οποίοι κατά την διάρκεια της πανδημίας έμειναν εκτός δουλειάς χωρίς καμία βοήθεια. «Τόσοι πολλοί νέοι είδαν τη ζωή τους να αλλάζει ριζικά και ένιωσαν χαμένοι. Πρέπει να τους υποστηρίξουμε, να τους βοηθήσουμε δίνοντάς τους προοπτικές για το μέλλον,» δήλωσε σε συνέντευξη της στο WWD.
Εν μέσω πανδημίας και lock downs η κορυφαία σχεδιάστρια ταξίδευε συχνά στην Ιταλία για την ολοκλήρωση των συλλογών του οίκου Dior, έχοντας την ευκαιρία να αναπτύξει τις ιδέες της ακόμη και μακριά από την βάση της. Όπως μάλιστα λέει, η ίδια πιστεύει πολύ στις ομαδικές δουλειές, που αναδεικνύουν ταυτόχρονα την ατομικότητα του κάθε μέλους του εκάστοτε team.
Στο υπέροχο αυτό project πρωταγωνίστρια είναι η Eleonora Abbagnato, η οποία υποδύεται τη Nox, τη θεά της νύχτας, και πλαισιώνεται από τον υπέροχο Friedemann Vogel. Καθώς χορεύει μέσα στο παλάτι, συναντά άλλους χορευτές που απεικονίζουν πάπες, δούκες και γυναίκες της αριστοκρατείας, που έζησαν στο Palazzo Farnese κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η επιλογή της συγκεκριμένης χορεύτριας δεν ήταν φυσικά τυχαία, αφού η Chiuri θεωρεί πως είναι ένα τεράστιο ταλέντο, με ισχυρή θέληση, που μπορεί να αποτελέσει role icon νεώτερων γυναικών που δοκιμάζονται στον χώρο της τέχνης. Η ίδια έχει επίσης δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία κατά την διάρκεια της καριέρας της, όπως άλλωστε και η Maria Grazia Chiuri.
«Υπάρχουν πολλές γυναίκες που εργάζονται στον χώρο της μόδας, αλλά είναι πολύ περίπλοκο να φτάσεις στην κορυφή, όπως συμβαίνει σε άλλους τομείς. Πρέπει να επιμείνουμε και να διευκολύνουμε τις νέες γενιές να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε σημεία κομβικής σημασίας,» δήλωσε τελικά η κορυφαία δημιουργός, δίνοντας το στίγμα για την πορεία της νέας γενιάς.
*Πηγή συνέντευξης: WWD